tłustawy nalot na powierzchni wody
|
15-02-2013, 00:24
|
|||
|
|||
tłustawy nalot na powierzchni wody
hej, rzecz ma się następująco
- nalot zachowuje się jak olej, - niczego obcego do wody nie lałem - rośliny rosną - filtr działa - ryby są w dobrej kondycji co robić z tym? czy montować skrimer? wylot filtra ustawiłem tak, aby mieszał powierzchnię wody, i o ile to kiedyś pomagało tak teraz nie przynosi rezultatów... help btw. czy molinezje to faktycznie panaceum na tego typu problem? |
|||
15-02-2013, 22:01
|
|||
|
|||
RE: tłustawy nalot na powierzchni wody
Jest to cieniutke czy jest tego gruba warstwa?
Sklep zoologiczno-akwarystyczny AQUAZOO www.aquazoo24.pl Moje akwaria: 220l malawi z pyszczakami yellow 30l kostka aquael bojowniki + neonki 20l kostka aquael krewetkarium red cherry 10l kostka aquael krewetkarium 10l kostka aquael danio lamparcie zielone |
|||
15-02-2013, 22:53
|
|||
|
|||
cienkie
|
|||
16-02-2013, 11:18
|
|||
|
|||
to chyba są bakterie.... wystarczy rozbić to np bąbelkami z napowietrzacza lub wodą z filtra... ustaw wylot tak aby rozbijał ten cieniutki film
http://globoos.digart.pl/ |
|||
16-02-2013, 19:26
|
|||
|
|||
Nie ma fotki , ale na moje to zwykły film bakteryjny, który można zlikwidować przez DESZCZOWNICĘ , SKIMER. Taka jest moja opinia z tego co opisujesz.
|
|||
16-02-2013, 19:46
|
|||
|
|||
Skimer zlikwiduje to w 15 minut, z wylotem wody z filtra trzeba kombinować aby wylatująca woda zaciągała powierzchnię w dół .
|
|||
17-02-2013, 22:24
|
|||
|
|||
Połóż ręczniczek papierowy na powierzchnię i po chwili wyciągnij. Ręczniczek biały nie barwiony. Ręczniczki papierowe ładnie wchłaniają wodę i przy okaji ten korzuch. Tak robiłem i ładnie znikało.
Sklep zoologiczno-akwarystyczny AQUAZOO www.aquazoo24.pl Moje akwaria: 220l malawi z pyszczakami yellow 30l kostka aquael bojowniki + neonki 20l kostka aquael krewetkarium red cherry 10l kostka aquael krewetkarium 10l kostka aquael danio lamparcie zielone |
|||
17-02-2013, 22:30
|
|||
|
|||
Tak tylko to nie rozwiązuje problemu na stałe, dorażnie ok. bo sam próbowałem.
|
|||
18-02-2013, 22:56
|
|||
|
|||
No tak doraźnie. Lecz jednorazowe wystąpienie nie zawsze znaczy ponowne jego występowanie. Ja na początku dwa razy tak zrobiłem i do teraz mam spokój od bardzo dawna. Spróbować można, zwłaszcza że nic nie kosztuje .
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|