Filtr do zbiornika - wybór
|
17-01-2011, 01:39
|
|||
|
|||
Hagen to porządna niemiecka robota do pewnego czasu składana we Włochach.Ale nie ma za dużo entuzjastów bo droga pewnie.
http://ukajali.bloog.pl/ |
|||
17-01-2011, 01:56
|
|||
|
|||
dolichopterus napisał(a):bo droga pewnie czy fluval jest drogi ?? Do mnie jakoś ten "elite flo 40" nie przemawia. W sumie to nic o tym filtrze nie czytałem ale za to o cieknących Fluvalach to się naczytałem i nasłuchałem sporo. Dlatego mój wybór padł na JBL (na nowego Eheima nie miałem kasy ). Z JBL jestem bardzo zadowolony. Co twoich obaw to tak jest zawsze. Na początku człowiekowi się wydaje, że ma basen w chacie, a za 6 m-c bedziesz mówił - kurcze małe to akwa może coś większego kupić pozdrawiam Maciej |
|||
17-01-2011, 02:22
|
|||
|
|||
pacmann proponuje eheima na takiego jakiego mnie stać, poszperałem i jest coś takiego http://allegro.pl/eheim-classic-2213-plu...68474.html
wygląda trochę archaicznie, chyba nie ma koszy, zatem co jest jego zaletą? Podpowiedzcie. Tu jest po tyle, ale domyślam się bo z opisu za bardzo nie wynika, że jest bez wkładów, ttp://www.zooplus.pl/shop/rybki/filtry_pompy_akwaryjne/filtr_zewnetrzny/eheim/31155#more które dalej można nabyć za 130pln toxic69 |
|||
17-01-2011, 08:46
|
|||
|
|||
Miałem ten filtr w 112 l. bardzo cichy i niezawodny.
TOXIC69 napisał(a):zatem co jest jego zaletą?głównie to że jest to Eheim, a co za tym idzie (moim zdaniem): - niezawodność - kultura pracy - jakość wykonania wady: - jak na dzisiejsze czasy słaby system rozłączania filtra, zawory są ale "szybko złączka - aquastop" to to nie jest - brak koszy - w razie czego ceramikę zawsze można umieścić w specjalnym worku - problem zalewaniem - brak "pompki" - i to jest chyba jego największa wada pozdrawiam Maciej |
|||
17-01-2011, 09:15
|
|||
|
|||
Eheim Classic 2213 nie ma koszy? No raczej ma. Jego zaletą jest to, że jest Eheimem. Inaczej się nie da tego ująć. Chodzi o solidność wykonania i patenty jakie są w tych sprzętach zastosowane. Raz go wyczyścisz i już wiesz jakie są zalety
pacmann napisał(a):za to o cieknących Fluvalach to się naczytałem i nasłuchałem sporo.A to ciekawostka. Ja mam obudowę Fluvala 305 i naprawdę jest to kawał solidnej roboty. Zaczepy są jak na byka (w przeciwieństwie do poprzednich), a uszczelka tak trzyma, że musiałam zastosować dość nietypową metodę otwierania kubła zanim się "dopasowała". Jesli chodzi o budowę wnętrza tego filtra, oceniam go tylko trochę niżej od eheima. Napewno jednak dzieli go przepaść od chińczyka. Nie tylko chłopaki lubią robaki |
|||
17-01-2011, 10:06
|
|||
|
|||
Lermi napisał(a):Eheim Classic 2213 nie ma koszy? No raczej ma. Rozumiem, że miałaś w w/w filtr kosze ??? Ja miałem ten filterek ale może wybrakowany chyba, że ten jeden wspólny pojemnik nazwać koszami FOTA pacmann napisał(a):za to o cieknących Fluvalach to się naczytałem i nasłuchałem sporo.tylko z naszego grona poznańskich akwarystów znam 3 osoby którym Fluval cieknie ale to nie znaczy, że ciekną wszystkie. Może już coś poprawili. pozdrawiam Maciej |
|||
17-01-2011, 11:12
|
|||
|
|||
pacmann napisał(a):tylko z naszego grona poznańskich akwarystów znam 3 osoby którym Fluval cieknie. Niestety musze potwierdzić rzadko się to zdarza ale sie zdarza,zwłaszcza po odcięciu dopływu prądu z kubła zaczyna cieknąć dlatego ja swoje 2 fluvale trzymam w małym pustym akwa.Tak na wszelki wypadek. http://ukajali.bloog.pl/ |
|||
17-01-2011, 13:12
|
|||
|
|||
Ja miałam fluvala 403 i nie było żadnych problemów z przeciekaniem, trzymał na uszczelce bardzo dobrze- otwieranie i zamykanie filtra wymagało sporo siły. Natomiast po około 2 latach zaczął być bardziej hałaśliwy.
|
|||
17-01-2011, 13:24
|
|||
|
|||
Asia napisał(a):Natomiast po około 2 latach zaczął być bardziej hałaśliwy. pewnie ośka wirnika się wyrobiła. pozdrawiam Maciej |
|||
17-01-2011, 13:45
|
|||
|
|||
Dzięki wszystkim za opinie, Pacmann - dzięki za opis eheima - bezcenny. Niestety cenię wygodę i na dużo droższy /nowszy/ model Eheima nie zdecyduję się. Zatem biorę pod uwagę w dalszym ciągu JbL e700, Tetratec ex700 i Aquael unimax 150/250 chyba ze wskazaniem na JBL, może jeszcze ktoś opowie coś o Aquaelu? Ale chyba tutaj jest mało popularny.
toxic69 |
|||
17-01-2011, 15:11
|
|||
|
|||
pacmann napisał(a):Możliwe, niestety filtr stał niedaleko łóżka i spanie przy nim było uciążliwe dlatego teraz po długich przemyśleniach zdecydowałam się wykosztować na eheima.Asia napisał(a):Natomiast po około 2 latach zaczął być bardziej hałaśliwy. |
|||
17-01-2011, 15:54
|
|||
|
|||
TOXIC69 napisał(a):Zatem biorę pod uwagę w dalszym ciągu JbL e700, Tetratec ex700 i Aquael unimax 150/250 chyba ze wskazaniem na JBL, może jeszcze ktoś opowie coś o Aquaelu? Ale chyba tutaj jest mało popularny.To ja Tobie napiszę o JBL-u 700, bo taki mam od prawie 2 lat. Filtr jest cichy, zrobiony z dobrego plastiku, ale ma jedną wadę (przynajmniej mój egzemplarz). Konstrukcja jest taka, że część wody pobieranej z akwarium jest od razu kierowana do wylotu. Przez to, w wodzie latają wiecznie jakieś paprochy. Tzn. latały, bo się wkurzyłem i na wlot w akwarium założyłem gąbkę. I ona pełni teraz rolę filtra mechanicznego. Reszta bez żadnych problemów. Ale efekt jest taki, że teraz w przedpokoju stoi i czeka Eheim Zresztą taką gąbkę, to możesz sobie załozyć na każdy filtr. Rzadziej będziesz musiał go czyścić. |
|||
17-01-2011, 16:12
|
|||
|
|||
Mystik napisał(a):Zresztą taką gąbkę, to możesz sobie załozyć na każdy filtr. Rzadziej będziesz musiał go czyścić. Dokładnie taki sam prefiltr w postaci gąbki od filta wew. aquale'a, stosuję na wlotach wszystkich używanych prze ze mnie kubełków i kaskad. [ Dodano: 2011-01-17, 15:13 ] dodatkowo dzięki temu filtr nie wciąga narybku i małych krewetek. pozdrawiam Maciej |
|||
17-01-2011, 17:18
|
|||
|
|||
A ja w swojej 112 mam eheima 2224. jak to na eheima przystało nie cieknie i nie hałasuje mimo uszkodzonego wirnika kupiłem używanego na allegro za ok. 100zł
http://www.flickr.com/photos/48151985@N03/ |
|||
17-01-2011, 18:39
|
|||
|
|||
Nigdy nie bylem fanatykiem marki (no może poza Amigą) wiec twierdze że trzeba osobno rozważać każdy konkretny model. Sam mam jbl cp e700 i jestem bardzo zadowolony, mi akurat trafiła sie partia nowsza nieprzeciekająca toteż nie mam z nim żadnych problemów, moc ma wystarczająca dlatego przepływ ustawiłem tak na 50%. Ostatnio zaczął odrobinę hałasować (z mojej winy bo wygiąłem wirnik przy wyjmowaniu do czyszczenia) - szybka wymiana wirnika i jest jak nówka bezgłośny. Wszystko zależy jak trafisz, Eheimy tez mogą mieć wady pomimo ceny
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|