Początki LT
|
14-03-2011, 14:38
|
|||
|
|||
RE: Początki LT
ello!
ja już 2 akwa zakładałem na ziemi - i wsio ładnie w nich rośnie ![]() siatka rozdzielająca ziemię i żwirek/kamyczki ma podstawowe utylitarne znaczenie podczas późniejszego wyrywania roślin! mówi się, że w akwarium na ziemi rośliny się wycina anie wyrywa, jednak, jeśli ma się siateczkę na ziemi to delikatnie rośliny można wyrywać - wyrwie się tylko korzenie znad siatki, a ziemia się do wody nie przedostanie - ot taki sprytny myk ![]() Toxic - pojedyncza warstwa spokojnie wystarczy! Egze z kolei pisał, że nie kładzie się ziemi na całym dnie - chodziło mu o to, by nie było ziemi przy szybach - tam do samego dna powinien sięgać żwirek!! ziemia powinna zaczynać się 5cm od szyb - żeby, tak jak kolega powiedział unikać zakwitów, wzrostu glonów itp. (innymi słowy - ziemia nie powinna być widoczna) i nie będę oryginalny ![]() roślin roślin i jeszcze raz roślin!! + pytanie - czy LT nie robi się w akwarium otwartym?? bo widzę pokrywę?? |
|||
14-03-2011, 14:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-03-2011 14:41 przez egzepoznan.)
|
|||
|
|||
Toxic jak będziesz przesadzał i tak ziemia się dostanie do słupa wody i tak .
A przy typowym LT najlepiej nie przesadzać ![]() ![]() Zaznaczmy jeszcze raz jeżeli to ma być prawdziwe LT to podmian wody brak , odmulania brak , mało światła , może być duża obsada i przekarmianie ryb ![]() + pytanie - czy LT nie robi się w akwarium otwartym?? bo widzę pokrywę?? Czarex można w baniaku z pokrywą ale lepiej dołożyć wentylatorki do pokrywy ![]() |
|||
14-03-2011, 16:17
|
|||
|
|||
Może rzeczywiście pomyślę nad aranżacją post apokaliptyczną (dolichopterus).. dorzucę jeszcze trochę gruzu na dno i jest ;p
Nie no ale tak na serio, to aż tak źle? A ja myślałem że obsadę roślin mam całkiem całkiem ;p. Ale skoro mówicie, że nie za bardzo to trzeba to zmienić. (tak na marginesie powiem, że nurzańce rosną mi chyba z 2cm na dobę, mam nadzieję że w ziemi nie dodali jakichś sterydów..(nic takiego nie było napisane na opakowaniu)). jeśli chodzi o warstwę ziemi to rzeczywiście, postarałem się, żeby od strony szyb nie było jej widać, tzn usypałem taką jakby ramkę ze żwirku, wsypałem warstwę ziemi do środka (ok. 2-3cm) i przysypałem żwirkiem (też z 2-3cm), z tym, że obie warstwy rosną patrząc wgłąb zbiornika. Co do siatki to już raczej chyba pomysł na następny raz, bo jakoś nie wyobrażam sobie spuszczania wody i oddzielania warstwy żwirku od ziemi, niemniej pomysł jest jak najbardziej sensowny. (trzeba było się tu zgłosić, zanim się jeszcze za to zabrałem, ale wiadomo, że już mnie paliło do roboty ;P) (14-03-2011 13:30 )napadywacz napisał(a): Jeżeli dobrze widzę anubiasek jest w ziemi-kłącze powinno być na wierzchu a korzonki w glebie,jeżeli już ,bo w zasadzie anubiasów w ziemię się nie dajeNo właśnie chyba nie widać na zdjęciu ale ten hultaj nie jest całkowicie zakopany, zostawiłem około 1cm widocznych korzonków, czy tyle starczy? |
|||
14-03-2011, 18:02
|
|||
|
|||
korzonki w ziemi, kłącze nad
![]() ![]() ![]() |
|||
15-03-2011, 00:13
|
|||
|
|||
(14-03-2011 16:17 )Hasan napisał(a): tak na marginesie powiem, że nurzańce rosną mi chyba z 2cm na dobę, mam nadzieję że w ziemi nie dodali jakichś sterydów..(nic takiego nie było napisane na opakowaniu)). One już tak mają, za chwile rozłogi zaczną ci wyrastać a za pół roku będziesz walczyć aby bezboleśnie sie pozbyć tego chwasta ![]() Co do roślin to spotkania są dobrym źródłem jako że często koledzy przynoszą efekty przycinek, a dla inspiracji pooglądaj akwaria w dziale "Pokaż swój zbiornik" tam zobaczysz kilka ładnych holendrów ![]() |
|||
27-03-2011, 13:46
|
|||
|
|||
Mały update.
Dzięki uprzejmości koleżanek i kolegów z forum miałem możliwość obsadzenia akwarium "efektami ich przycinek" ![]() Przed: http://img694.imageshack.us/img694/8069/dscf9218f.jpg Po: http://img64.imageshack.us/img64/5954/dscf9541y.jpg Szach - mat ;p No ale nie ma róży bez kolców, także czekam na Wasze słowa krytyki, które jak zwykle przyjmę na klatę niczym dalekobieżny autobus ![]() |
|||
27-03-2011, 14:01
|
|||
|
|||
No zmiana robi piorunujące wrażenie.
|
|||
27-03-2011, 14:09
|
|||
|
|||
Zupełnie inne akwarium
![]() ![]() Pozdrawiam Michał . ![]() |
|||
27-03-2011, 16:07
|
|||
|
|||
Jungle is Massive
![]() ![]() http://ukajali.bloog.pl/ |
|||
27-03-2011, 19:35
|
|||
|
|||
No ślicznie we wprost, tylko roślinki są bardzo wysokie jak na moment po wsadzeniu. Mogą rozrastać się na górze, a na dole będziesz widział głównie korzonki. Teraz sztuką będzie je dobrze podciąć
![]() Nie tylko chłopaki lubią robaki |
|||
27-03-2011, 20:48
|
|||
|
|||
Hehe, dzięki bardzo za tak przychylne komentarze
![]() ![]() Na razie jestem w fazie obserwacji, które gatunki będą nadawały się do dalszej współpracy, bo niektóre zdają się być trochę chimerne ![]() Lermi, jak je fachowo popodcinać? |
|||
27-03-2011, 21:02
|
|||
|
|||
Jako, że tu się rozwija - raczkuje pomysł LT - na jakim poziomie Azotany są w normie w takim zbiorniku?
toxic69 |
|||
27-03-2011, 22:21
|
|||
|
|||
Cytat:Lermi, jak je fachowo popodcinać?Nie wiem, ja mam od aranżacji odpowiednich ludzi ![]() PODCINANIE ROŚLIN Nie tylko chłopaki lubią robaki |
|||
28-03-2011, 11:44
|
|||
|
|||
haha
![]() haha ![]() co do przedmówców - zdecydowanie - ciemne tło doda uroku - czarne, ew. ciemnoniebieskie - proponuję jednolite ![]() a co przyrostu roślin - no jest to niestety pewien dyskomfort, jak się duże rośliny sadzi a nie takie, które od maleńkości muszą rosnąć! obserwuj - tydzień - dwa i sam zobaczysz co jak rośnie i jak najlepiej przycinać ![]() ![]() ale już jest zdecydowanie lepiej! gratki |
|||
28-03-2011, 21:12
|
|||
|
|||
No wiadomka że lepiej
![]() (27-03-2011 21:02 )TOXIC69 napisał(a): na jakim poziomie Azotany są w normie w takim zbiorniku? Nie wiem, nie robię testów, liczę że po tych 4-5 tygodniach od założenia baniaka do czasu wpuszczenia zwierzy wszystko się jakoś ustabilizuje. Cytat:Dałbym jeszcze czarny bristol jako tło Taki bristol bristol? Tzn papierowy? ![]() |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: