Moje pierwsze akwarium.
|
12-06-2016, 17:30
|
|||
|
|||
Moje pierwsze akwarium.
Chcę założyć moje pierwsze akwarium, mam na celowniku taki osprzęt:
-Akwarium panoramiczne 54l (60x30x30cm) -podłoże (drobne kamienie) -wiele roślinek, dużych kamieni, zamek, korzeń, kilka rybek -pokrywa z oświetleniem -termometr, bardzo dobrej jakości -duży filtr z deszczownicą -grzałka (jeszcze nie wiem jaka, ale na pewno z temostatem) Co do rybek to: -gupiki (około 6) -glonojady (2) -molinezje (około 3) -mieczyki (około 4) -neonki (około 6) Temperatura w akwarium będzie wynosić około 26 stopni. Czy dobrze wybrałem ryby ? czy się nie pogryzą ? dobry sprzęt ? |
|||
12-06-2016, 23:18
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-06-2016 15:27 przez ro_soch.)
|
|||
|
|||
RE: Moje pierwsze akwarium.
Osobiście odradzam akwarium panoramiczne, prosta szyba najmniej zniekształca, po za tym w prostokątnej podstawie zyskujemy parę litrów więcej.
Drobne kamienie nie nadają się na podłoże, poleciłbym raczej piasek o granulacji 1-2mm Rośliny, kamienie, korzenie ok, ale zamek bym sobie odpuścił, to naprawdę nie wygląda naturalnie. Pokrywy z oświetleniem zazwyczaj oryginalnie mają za słabe świetlówki, radzę rozejrzeć się za belką oświetleniową na świetlówki lub system LED. Osobiście nie używam grzałki od paru lat i nie narzekam, termometrem mozna sprawdzic temparature okazjonalnie, nie musi być zawsze w akwarium. Chyba, że akwarium ma się znajdować w chłodnym pomieszczeniu. ''Duży filtr'' nic nie mówi, to co Panu może wydawać się "duże" w rzeczywistości może się okazac niewystarczające, osobiscie szukał bym czegoś w stylu co najmniej Tetra ex700 czy eheim 2213 Co do rybek, molinezje będą za duże na ten zbiornik, mieczyk tak samo, glonojad (zwykły zbrojnik niebieski ) tym bardziej. Już lepiej było by wpuścić np. krewetki, kiryski panda, do tego gupik/neon. Polecam poszukać w internecie artykułów w stylu "obsady do 54l" oraz "jak założyć pierwsze akwarium". Pozdrawiam! Kostka 37l Male 18l Ryuboku 54l |
|||
13-06-2016, 09:11
|
|||
|
|||
Trudno sie nie zgodzić z przedmówcą
|
|||
14-06-2016, 12:43
|
|||
|
|||
Dodatkowo taka uwaga, w 54L będzie na początku trudno "złapać" równowagę biologiczną, proponuję wystartować z większym zbiornkiem - 80L+.
|
|||
14-06-2016, 14:51
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-06-2016 14:52 przez edison.)
|
|||
|
|||
Każdy litraż jest odpowiedni jeśli wszystko się zrobi według sztuki o jak należy. Wszystko zależy kto jakie ma podejście i czy przyswaja dobre rady.
http://www.facebook.com/AmatorskaHodowlaKrewetek http://www.facebook.com/Rośliny-Akwariow...017673358/ |
|||
22-06-2016, 12:54
|
|||
|
|||
Owszem, ale przedmówca ma sporo racji. Z moich doświadczeń wyciągam podobne wnioski - z większym litrażem jest łatwiej
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|