Woda z podmiany
|
16-11-2013, 16:56
|
|||
|
|||
Woda z podmiany
Witam
Chcę założyć nowe akwarium w grudniu i mam takie pytanie, czy wodę z podmiany mogę przechowywać kilka tygodni w celu zalania baniaka żywą wodą. Czy ma to jakiś sens i bakterie w wodzie przeżyją. Jedno razowa podmiana to jest 8 litrów, ja tej wody potrzebuje około 60 litrów, więc muszę zbierać. Nie wiem czy jak tak zrobie to będzie dobrze, czy lepiej już zalać świeżą Wodą. |
|||
16-11-2013, 17:07
|
|||
|
|||
RE: Woda z podmiany
Moim zdaniem magazynowanie wody z podmian przez dłuższy czas, to tak jak zostawić akwarium bez filtra na parę dni, zaczną się nieciekawe procesy chemiczne. Chyba, że zlejesz wodę do zbiornika z działającym filtrem ale czy to warte zachodu. Jak będziesz miał na start dojrzały filtr i sypniesz w podłoże bakterie to żywa woda nie robi dużej różnicy.
|
|||
16-11-2013, 17:12
|
|||
|
|||
no na pewno wiem że musi być odcięta od światła słonecznego bo mi glony tam porosną hm to z zbiornikiem i filtrem to tak nie głupi pomysł że sam nie wpadłem no ale wygodniej mi nalać w baniak znieść do piwnicy i niech leżakuje to że woda zakwitnie czy nie się nie boję chodzi mi czy ta woda nie straci wartości a dokładnie o to czy bakterie przeżyją. bo najbardziej chodzi o to żeby dojrzewanie skrócić do 2-3 tygodni tak aby goście na święta mogli oko nacieszyć
|
|||
16-11-2013, 17:24
|
|||
|
|||
Żywą wodę z podmian trzeba natleniać, żeby bakterie nie padły, więc albo mały filterek żeby poruszał taflę wody albo napowietrzacz.
|
|||
16-11-2013, 17:51
|
|||
|
|||
hm mam taki pomysł wleje wszystką wodę do takiego pojemnika jak w rzeźniku mięso i tam filterek ale problem w tym że stało by to tam gdzie temperatura nie przekracza 9 stopni
|
|||
16-11-2013, 21:27
|
|||
|
|||
jeśli nie zamarznie to będzie ok. Mikołaj gdybym ja nie startował w tym samym czasie dostał byś wodę w całości od demnie.
|
|||
16-11-2013, 21:31
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-11-2013 21:32 przez Mikołaj.)
|
|||
|
|||
no właśnie ale jak startujemy razem to jest lipa no chyba że ktoś użyczy 50 litrów wody w dzień przed startem
7-8 grudnia start |
|||
16-11-2013, 21:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-11-2013 21:39 przez Guban88ok3m.)
|
|||
|
|||
Jeśli likwidujesz to akwa co masz teraz , to możesz zrobić tak że cała woda ze starego + dojrzałe filtry + odstana woda świeża (tyle co będzie brakowało) - karmienie kilka dni = udane nowe akwa Ja tak robiłem ze swoim ze 102 na 300 i wszystko gra.
Malawi [300l] |
|||
16-11-2013, 21:40
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-11-2013 21:42 przez Mikołaj.)
|
|||
|
|||
A żeby było śmiesznie kobieta jeszcze wymyśliła odświeżenie pokoju i przeniosłem całość do kuchni. Bo wiadomo chlor, którym zamierzam ściany wysmarować w miejscu grzyba może zaszkodzić wodzie w akwarium i stworzeniom. Na szczęście odzyskałem pieniądze za szafkę widmo z akwarium i mam czym zapłacić za tą co przyjdzie we wtorek.
ja o tym wiem ale gdzieś muszę trzymać ryby przez te 2 tygodnie i nie mogę ich tak odrazu w czystą RO walnąć bo to się źle skończy. No chyba że się mylę to poproszę o wypowiedzi. |
|||
16-11-2013, 22:24
|
|||
|
|||
Po 24 h bez ruchu wody i napowietrzania zaczynają umierać bakterie nitryfikacyjne.
|
|||
24-11-2013, 21:45
|
|||
|
|||
To oczywiste, przy redukcji czy pozbyciu wody natleniania zaczną się niewskazane procesy chemiczne. Ruch wody w tych 60 l polecam gorąco. A temperatura ok 9 st. jest w tym czasie ok. to nawet lepiej. Pozdro.
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|