Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
Woda z podmiany - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Forum ogólne (/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: Woda z podmiany (/showthread.php?tid=5294)

Woda z podmiany - Mikołaj - 16-11-2013 16:56

Witam

Chcę założyć nowe akwarium w grudniu i mam takie pytanie, czy wodę z podmiany mogę przechowywać kilka tygodni w celu zalania baniaka żywą wodą. Czy ma to jakiś sens i bakterie w wodzie przeżyją. Jedno razowa podmiana to jest 8 litrów, ja tej wody potrzebuje około 60 litrów, więc muszę zbierać. Nie wiem czy jak tak zrobie to będzie dobrze, czy lepiej już zalać świeżą Wodą.

RE: Woda z podmiany - Benon - 16-11-2013 17:07

Moim zdaniem magazynowanie wody z podmian przez dłuższy czas, to tak jak zostawić akwarium bez filtra na parę dni, zaczną się nieciekawe procesy chemiczne. Chyba, że zlejesz wodę do zbiornika z działającym filtrem ale czy to warte zachodu. Jak będziesz miał na start dojrzały filtr i sypniesz w podłoże bakterie to żywa woda nie robi dużej różnicy.

RE: Woda z podmiany - Mikołaj - 16-11-2013 17:12

no na pewno wiem że musi być odcięta od światła słonecznego bo mi glony tam porosną hm to z zbiornikiem i filtrem to tak nie głupi pomysł że sam nie wpadłem no ale wygodniej mi nalać w baniak znieść do piwnicy i niech leżakuje to że woda zakwitnie czy nie się nie boję chodzi mi czy ta woda nie straci wartości a dokładnie o to czy bakterie przeżyją. bo najbardziej chodzi o to żeby dojrzewanie skrócić do 2-3 tygodni tak aby goście na święta mogli oko nacieszyć Smile

RE: Woda z podmiany - Benon - 16-11-2013 17:24

Żywą wodę z podmian trzeba natleniać, żeby bakterie nie padły, więc albo mały filterek żeby poruszał taflę wody albo napowietrzacz.

RE: Woda z podmiany - Mikołaj - 16-11-2013 17:51

hm mam taki pomysł wleje wszystką wodę do takiego pojemnika jak w rzeźniku mięso i tam filterek ale problem w tym że stało by to tam gdzie temperatura nie przekracza 9 stopni

RE: Woda z podmiany - edison - 16-11-2013 21:27

jeśli nie zamarznie to będzie ok. Smile Mikołaj gdybym ja nie startował w tym samym czasie dostał byś wodę w całości od demnie.

RE: Woda z podmiany - Mikołaj - 16-11-2013 21:31

no właśnie ale jak startujemy razem to jest lipa no chyba że ktoś użyczy 50 litrów wody w dzień przed startem

7-8 grudnia start

RE: Woda z podmiany - Guban88ok3m - 16-11-2013 21:38

Jeśli likwidujesz to akwa co masz teraz , to możesz zrobić tak że cała woda ze starego + dojrzałe filtry + odstana woda świeża (tyle co będzie brakowało) - karmienie kilka dni = udane nowe akwa Wink Ja tak robiłem ze swoim ze 102 na 300 i wszystko gra.

Malawi [300l]

RE: Woda z podmiany - Mikołaj - 16-11-2013 21:40

A żeby było śmiesznie kobieta jeszcze wymyśliła odświeżenie pokoju i przeniosłem całość do kuchni. Bo wiadomo chlor, którym zamierzam ściany wysmarować w miejscu grzyba może zaszkodzić wodzie w akwarium i stworzeniom. Na szczęście odzyskałem pieniądze za szafkę widmo z akwarium i mam czym zapłacić za tą co przyjdzie we wtorek.

ja o tym wiem ale gdzieś muszę trzymać ryby przez te 2 tygodnie i nie mogę ich tak odrazu w czystą RO walnąć bo to się źle skończy. No chyba że się mylę to poproszę o wypowiedzi.

RE: Woda z podmiany - alpin_ - 16-11-2013 22:24

Po 24 h bez ruchu wody i napowietrzania zaczynają umierać bakterie nitryfikacyjne.

RE: Woda z podmiany - kaszczak - 24-11-2013 21:45

To oczywiste, przy redukcji czy pozbyciu wody natleniania zaczną się niewskazane procesy chemiczne. Ruch wody w tych 60 l polecam gorąco. A temperatura ok 9 st. jest w tym czasie ok. to nawet lepiej. Pozdro.