Nowa wizja ...
|
11-03-2015, 01:30
|
|||
|
|||
RE: Nowa wizja ...
i to wszystko na zwykłych paskach LED?
|
|||
11-03-2015, 11:18
|
|||
|
|||
Elfir napisał(a):i to wszystko na zwykłych paskach LED?Jak widać dodam ze sa tez dolozone paski czerwone ale nie właczam ich bo wtedy wszystko idzie w czerwien a za duzo mam tanich roslin. Dlatego uzywam tylko zimnych wole wiecej zieleni. Duzo osob tutaj probowalo mnie zniechecic do paskow , ciesze sie ze zaryzykowalem bo tanim kosztem zrobiłem fajne swiatlo. Smiga juz 4 miesiace zmian na gorsze nie widze. Od dawna i trwale Nr -1 " Robale " |
|||
11-03-2015, 13:02
|
|||
|
|||
Spytałam, gdyż czytałam, że światło LED z tych pasków nie oddaje pełnego widma światła słonecznego niezbędnego do fotosyntezy.
Dlatego ludzie kombinują z barwnymi diodami powerLED. A tu niespodzianka. Zastanawiam się na jaką głębokość są w stanie doświetlić zbiornik? Nie planujesz dalszych eksperymentów w większych zbiornikach? |
|||
11-03-2015, 13:05
|
|||
|
|||
Kto wie :-) mi niegdys 30 l ladnie doswietlaly teraz w 60 tez nie widze problemu. Zawsze mozna pasek czy kilka dolozyc. Zarowno kolorowe jak i białe.
Od dawna i trwale Nr -1 " Robale " |
|||
11-03-2015, 19:33
|
|||
|
|||
Elfir to co czytałaś jest prawdą a dodatkowo w tych paskach jest problem ze sprawnością a więc i opłacalnością inwestycji
|
|||
11-03-2015, 20:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-03-2015 20:51 przez Elfir.)
|
|||
|
|||
Jak widać po stanie roślinek u HOLI nie jest tak źle.
A ma 0,5 W/l (32 W/63 l). Na dodatek są paski LED dedykowane do łazienek więc wilgotność nie jest problemem. |
|||
11-03-2015, 20:50
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-03-2015 21:35 przez HOLI.)
|
|||
|
|||
alarmowiec napisał(a):Elfir to co czytałaś jest prawdą a dodatkowo w tych paskach jest problem ze sprawnością a więc i opłacalnością inwestycjia jak sie to ma tyczyć do tego co dzieje sie w moim przypadku ? są sprawne i się opłącają ot tyle Nie neguję led typu power led itp. sam je niebawem przetestuje na skórze jednak uważam , że co do tych pasków nie można mieć zastrzeżeń . Robią swoje, dają to czego oczekiwałem i nawet jeśli coś im się stanie to koszt wymiany jest banalnie tani . Akwarystyka moim zdaniem nie ogranicza się tylko do grubego portfela i szukania czegoś ot tak bo po prostu może jest lepsze i trzeba wydawać... Elfir napisał(a):Jak widać po stanie roślinek u HOLI nie jest tak źle. też tak uważam. Diabła też różnie malują a czy ktoś sprawdził , że jest straszny ? Kolejna kwestia to ze mało kto skomentuje samo szkło , jego zycie , cos zasugeruje , podpowie itd tylko zawsze sie znajdzie wazniejsza pierdoła do dyskusji ale widze ze to juz standard Od dawna i trwale Nr -1 " Robale " |
|||
11-03-2015, 22:18
|
|||
|
|||
bo dla mnie układ w szkle to kwestia subiektywna (i jak świadczą przykłady w tym temacie bardzo zmienna) a interesują mnie takie techniczne pierdoły DIY
Jak dla mnie brakuje pokazania dojrzałej kompozycji, którą można ocenić. |
|||
11-03-2015, 22:23
|
|||
|
|||
Nie ma rzeczy niezmienych :-) w koncu nadejdzie efekt koncowy.
|||
12-03-2015, 00:48
|
|||
|
|||
no to wówczas ocenię
|
|||
12-03-2015, 08:31
|
|||
|
|||
Brakuje mi jeszcze roślin na drugim planie, ale poczekam aż się wszystko porozrasta do rozmiarów oczekiwanych przez Ciebie, bo teraz jeszcze ciężko całe szkło ocenić, bo zwyczajnie widać dziury w aranżacji (normalka przy większości zbiorników we wczesnym stadium "rozwoju")
HOLI napisał(a):Kolejna kwestia to ze mało kto skomentuje samo szkło , jego zycie , cos zasugeruje , podpowie itd tylko zawsze sie znajdzie wazniejsza pierdoła do dyskusji ale widze ze to juz standard To akurat tutaj normalka Jak nie ma jakichś "wazniejszych pierdół" to w wątku jedziesz post pod postem przez pół roku, bo nikt nie skomentuje To sprawia, że nie bardzo się chce uaktualniać wątek - no, ale taka specyfika na WTMA jest i trzeba do tego przywyknąć |
|||
12-03-2015, 11:03
|
|||
|
|||
Może dlatego że nie ma o czym pisać dla mnie ten korzeń nie nadaje się do tego zbiornika i takim ustawieniu szału nie będzie.
|
|||
13-03-2015, 07:37
|
|||
|
|||
No alarmowiec mowisz ze nie ma o czym pisac a za chwile poruszasz tak wazna kwertie. Nie wiem co mialoby w nim nie pasowac ale moze jest za gruby , tez myslałem nad japonskim. widzisz korzen jest od poczatku i wczesniej tego nie widzidles jak prosilem o sugestie ? Kolejne potwierdzenie powyzszej juz reguly.
|||
13-03-2015, 18:21
|
|||
|
|||
Widzisz zawsze można się przyczepić. Robisz jak tobie się podoba a to że nie ma odzewu może wynikać że pozostałym nie bardzo. Jeśli już nawet z tym korzeniem to jest moim zdaniem źle ustawiony (zbyt centralnie). To należy wypróbować ale na forum się nie da a poza tym może ja się mylę i coś jeszcze z tego zrobisz więc się już nie wypowiadam i czekam
|
|||
14-03-2015, 15:18
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-03-2015 15:21 przez Elfir.)
|
|||
|
|||
Przy kolejnej zmianie aranżacji, spróbuj obrócić korzeń o 90 stopni - czyli postawić na sztorc
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|