Na granicy lasu
|
28-03-2011, 11:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-03-2011 15:39 przez piciu-p4.)
|
|||
|
|||
RE: kolcobrzuch karłowaty
Wiesz ilość ryb jakie możesz wpuścić do danego akwa zależy od wielu czynników, a nie tylko objętości, liczy się przecież także rodzaj ryb, filtracja, gęstość obsady roślinnej.
No cóż uważam, że nawet jeśli zaczną wykazywać z biegiem czasu zachowania terytorialne to zdecydowanie lepiej trzymać większą grupkę niż np. dwie sztuki z których w takiej sytuacji na pewno jeden zostanie zabity. Jak już pisałem przy siódemce ewentualna agresja rozłoży się na większą ilość osobników, a nie na tego jednego słabszego. Być może ktoś zaraz mi powie że u niego sytuacja wyglądała inaczej, ale miałem już trochę różnych gatunków małych pielęgniczek, czy to viejita, kakadu, ramirezy, obecnie pandurini to zawsze w sytuacji gdy trzymałem tylko dwie pary nawet w dużych baniakach jedna zazwyczaj kończyła źle jeśli w porę nie reagowałem. Agresja skupiała się na słabszej parze. Poza tym pomimo, że to tylko ok. 28L to jednak zapewniłem im możliwość zarówno wydzielenia terytorium, jak i ucieczki (gęsto obsadzony tył, korzenie za którymi i pod którymi mogą się chować, czego być może nie widać na fotach, a także przestrzeń do pływania, gdyż z tego co się dowiedziałem lubią pływać w otwartej toni, zresztą cały czas takie zachowanie obserwuję). A i jeszcze napisałeś że agresja pojawia się dopiero u osobników dojrzałych płciowo, z tego co wiem to one już osiągnęły odpowiedni do tarła rozmiar jak i prawdopodobnie wiek. ( z tego co widzę to mam 2 lub 3 samce nie do końca jestem tu pewien i resztę samic) No cóż zamierzam je zostawić tak jak są przynajmniej na razie. PS. Zgadzam się że polskie fora i zawarte na nich informacje zazwyczaj nie są najpewniejsze i najobszerniejsze i z tąd preferuję angielskie lub niemieckie. A i jeszcze jedno pytanko ile kolega ma doświadczenia ze swoimi kolcobrzuchami i ogólnie z akwarystyką? |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości