Moje pierwsze iwagumi.
|
23-02-2016, 23:56
|
|||
|
|||
RE: Moje pierwsze iwagumi.
Piszesz że masz 30 wat ale każda z nich ma czy razem, to ważne.
Dikej pisze o stabilizacji i ma racje. Bo są dwie biologiczna i stabilizacja ziemi. I te dwie stabilizacje muszą współgrać. Rośliny szybko rosnące jak np limnofilia sessiflora, i heteranthera zosterifolia, osobiście jetem fanem tych roślin jak chodzi o start na ziemi. Ziemia w okresie pierwszych 3 miesięcy oddaje bardzo dużo pierwiastków do słupa wody. Rośliny nie są w stanie ich ogarnąć i należy robić duże od 30/50% podmiany tygodniowo. Cykl azotowy u Ciebie w akwarium jest pewnie w zalążku ponieważ łapie on dobry balans dopiero gdy masz zbiornik obsadzony roślinami. Bakterie nitryfikacyjne mają pożywki czyli kolokwialnie mówiąc obumarłe roślin i odchodów ryb. Rusza wtedy produkcja azotanów które wykorzystają rośliny, przy okazji rośliny korzystają z tego co ziemia im serwuje. Wszystkie te elementy muszą współgrać czyli tworzyć balans. Do całości potrzeba światła minimum 0,5 w/l do małego Heńka (generalnie imagumi) nawet więcej a po przekroczeniu granicy 0,5w/l Niestety brak CO2 brak, balansu biologiczego i minerałowego(odpowiedniego nawożenia).. Nie da zadowalającego efektu. Kup rośliny szybko rosnące i posadź ich maksymalnie dużo ile zmieścisz i ile Ci kasy starczy. Po około 2/3 miesiącach pozamieniaj je na rośliny inne bardziej wymagające. i efektowne. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|