Moje pierwsze iwagumi.
|
22-02-2016, 12:32
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-02-2016 12:47 przez rex692.)
|
|||
|
|||
Moje pierwsze iwagumi.
Witam wszystkich forumowiczów.
Chciałbym przedstawić wam mój baniaczek, a także otrzymać kilka rad Jest to moje drugie akwarium więc nie startuje od zera. Jakaś tam wiedza jest ;p Więc od początku kilka info o akwarium: 1. Akwarium 100x40x40 boki i tył Guardian przód Opti white. 2. Filtr Unimax 250+ lampa UV( obecnie nie używana) 3. Podłoże to zwykła ziemia 2,5cm przysypana żwirekiem kwarcowy (gratulacja 2-4mm) z przodu warstwa 5 cm z tyłu około 8 4. Świetlówki 3x T8 sylvania luxline +sylvania gro-lux + philips ( nie wiem jaka, napis ciężko widoczny ale wygląda podobnie jak gro-lux) 5. Bimbrownia co2 6. Grzałka 200W temperatra na poziomie 24 stopni Obsada: 15 x neonek 10 x razbora maculata 8 x razbora espei 6 x otosek 2 x kirys panda 1 x kirys pstry 2 x glonojad zbrojnik 6 x krewetka RC Rośliny: Eleocharis parvula Hemianthus niski Na 3 planie też jakaś trawka która ma rosnąć do 8 cm ale nie pamiętam co to:/ Nawozy jakie posiadam, linia blu line : Wygląd po zalaniu z jasnym i ciemnym tłem. Na początku mi się podobało pewnie temu że już miałem dość kombinowania, teraz pomału przestaje... Czegoś mi brakuje... Wygląd akwarium obecnie, ponad miesiąc po zalaniu: Próblem mam z roślinami:/ Eleocharis parvula sadzonki od poprzedniego właściciela,widać że coś rośnie, wypuszcza nowe igiełki ale mało :/ Wczoraj przycinalem bo miała dużo wysokich brązowych igiełek Z małym henkiem owiele gorzej :/ Wypuścił sporo nowych listków ale nie rozrasta się na boki. Z roślinka z 3 planu też problem nie wypuszcza nowych pędów i w górę się nie pnie :/ Nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale z czystej ciekawości wyciągnąłem po sadzonce z każdego gatunku i zobaczyłem jak korzenie, przez miesiąc urosły o około 3cm, oznacza to że do ziemi się nie przebily:/ Te 3cm to dużo? Czy mało? Po tym czasie.Czy mały heniek w tych warunkach jest wstanie rosnąć? Czy może przerzucić się na Monte karlo? Dodam że od początku leje potas, jak nie było rybek to dodawalem fosfor i amonium raz na czas magnez i jeden klik micro. Czekam na waszą opinie, i liczę na pomoc Jeśli brakuje jakiś istotnych info to uzupełnię. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|