Moje pierwsze 200l
|
05-11-2013, 20:14
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-11-2013 20:17 przez tomaj999.)
|
|||
|
|||
Moje pierwsze 200l
Akwarium wystartowało 05.10.2013
Parametry wody: Ph- 7,4 - 7,6 dh(wg wodociągów) - 16 temp wody 26-28 C Podłoże: ziemia ogrodowa żwirek - kilka rozmiarów liście buku,dębu,ketapangu szyszki olchowe Filtracja: zew - Tetra Ex 600 wew - Aqua-Szut Turbo 550 Oświetlenie: 2x 30W Ogrzewanie: Grzałka z termostatem Elite 100W Obsada - Flora: Echinodorus amazonicus Ludwigia repens Bacopa caroliniana Valisneria spiralis Saggitaria subuluata Brazilian Moss Ammania gracilis - (wkrótce wyleci) Fauna: Paracheirodon innesi - 25szt Microgeophagus ramirezi - parka Corydoras panda - 6szt Otocinclus affinis - 5szt Anentome Helena - 3szt Ampularia - 3szt Nawożenie wg zaleceń producenta: Planta Gainer Carbo Planta Gainer Classic Pokarmy: Hikari Micro Waffers, mrożony wodzień, czarny komar Podmiana wody - raz w tygodniu 15% odstana kranówka Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Jest to moje pierwsze akwarium.Z góry przepraszam za szkło na korzeniach(mogłem już wyjąć,ale nie chciałem stresować ramirezek) i (brudne szyby), jakość fotek, ale fotograf ze mnie marny Plany:w przyszłości planuję zakup filtra RO i zwiększenie mocy oświetlenia, chciałbym również wywalić Ammanie, gdyż nie pasuje do reszty obsady(pochodzi z Afryki), no i wyczytałem,że potrzebuję bardzo mocnego oświetlenia.Co mógłbym dosadzić jeszcze do zbiornika? (tak by się utrzymało w moich warunkach). Na ostatnim zdjęciu jest fotka ramirezki z ikrą(złożona 02.11.2013,cały czas jej pilnują),zaczęły sie dziś kluć, czy jeśli zostawię larwy w tym akwa(nie mam gdzie przełożyć) mają jakąś szansę na przeżycie-żerowanie? I ostatnie pytanie,uff czy w tym akwa jest szansa na trzymanie skalarów lub paletek? (z reszty obsady mogę zrezygnować, no może oprocz otosków i ślimaków, są bardzo pożyteczne). Pozdrawiam Tomek! |
|||
05-11-2013, 20:34
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-11-2013 20:35 przez Tomayo.)
|
|||
|
|||
RE: Moje pierwsze 200l
Fajne - jako początkującemu radzę jednak zostać przy obecnej obsadzie. Potem wymień właśnie na filtr mocniejszy.
Jeśli chodzi o skalary i paletki, to musisz mieć min. 50 cm wysokie akwarium. Ikry Ramirezek gratuluje. W akwarium ogólnym niestety przeżywalność jest dość mała. Mi ostatnio rozmnożyły Kakadu - nie wiele już zostało z młodych. Na pewno jak masz już te młode to musisz ograniczyć zabiegi w akwarium do minimum. |
|||
05-11-2013, 20:43
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-11-2013 20:53 przez tomaj999.)
|
|||
|
|||
Dzięki, to akwarium ma 50cm wysokości właśnie. Kubełek był w zestawie kupiony z akwarium, na większy chwilowo nie mam funduszy( małżonka by mnie prześwięciła ), dlatego za poradą Pana z Zoogrande kupiłem tymczasowo wewnętrzny.
|
|||
05-11-2013, 20:53
|
|||
|
|||
Jak Echinodorus amazonicus się rozrośnie to przy tym oświetleniu może być kiepsko z pozostałymi roślinami.
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|