Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
Witam i proszę o poradę - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Forum ogólne (/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: Witam i proszę o poradę (/showthread.php?tid=5578)

Strony: 1 2

Witam i proszę o poradę - darbe71 - 07-01-2014 23:43

Witam wszystkich na forum.Jestem początkującym akwarystą.W zasadzie to miałem kiedyś 112 litrów ale nie mogłem sobie poradzić z glonami. po dwóch latach zaczynam znów z 150litrów bo słyszałem że im większe tym lepiej.ale do meritum. Tak jak pisałem zbiornik 150 litrów z szafką,kupiłem belkę oświetleniową 2x30W T8 Hailea, podłoże ziemia ogrodowa i czarny kamyszek no i zastanawiam się nad filtrem zewnętrznym Crystal Flo 40 dodam że chcę mieć dużo roślin małe rybki i krewetki. Z góry dziekuję za porady. Pozdrawiam

RE: Witam i proszę o poradę - Mikołaj - 08-01-2014 00:12

Zapewne nie starczy jak chcesz tanio, to JBL e901( nie czepiać się przeszłości) ok chyba 270 zł czyli ok 100 zł droższy, a lepszy przepływ. Ośw też skromnie masz, takie minimum z minimum.

RE: Witam i proszę o poradę - edison - 08-01-2014 00:14

Filtr niestety musiałbyś mieć mocniejszy.Z tańszych może być model HW albo taj jak Mikołaj pisał jbl ,takie oświetlenie przy ziemi i początkującym akwaryście starczy wystarczy dobrać odpowiednie rośliny i akwarium jak ta lala Smile

RE: Witam i proszę o poradę - Mikołaj - 08-01-2014 00:20

Brałem pod uwagę, że chce mieć dużo roślin co (jak zwykle zresztą) źle odebrałem. Amen

RE: Witam i proszę o poradę - jagoo - 08-01-2014 09:33

Wprawdzie nie jestem ekspertem,ale myślę że prowadzenie baniaka w systemie Low tech było by dobrym rozwiązaniem, wprawdzie przyrost roślin nie taki jak przy zastosowaniu co2 i nawozów ,ale coś za coś. Jak na dobrego akwarystę to jeszcze mi sporo brakuje ,ale założyłem sobie 20 l baniak z kreweciami i małymi rybciami na ziemi, glonów zero,nawozów zero,wszystko sobie rośnie, na podstawie obserwacji tego małego szkiełka chce sobie zrobić baniak azjatycki i mam nadzieje że będzie podobnie.

RE: Witam i proszę o poradę - Benon - 08-01-2014 11:27

Przy wyborze filtra zawsze trzeba brać większy niż zaleca producent. Szczególnie przy krewetkach dobrze założyć gąbkę na ssawie żeby ich nie wciągało a to zmniejsza przepływ.
Druga opcja to dołożyć drugi, mniejszy filtr wewnętrzny lub kasakadę.

RE: Witam i proszę o poradę - darbe71 - 08-01-2014 23:39

Wielkie dzieki za porade. Co powiecie na filterek Fluval 405, mogę go kupić za 320zł ale czy warto mi iwestować w tak duży,może tak jak mi radzi edison w HP

RE: Witam i proszę o poradę - Tomayo - 08-01-2014 23:46

Kolega moze sie wypowiedziec w tej sprawie ktory kupil uzywanego fluvala. Ja od siebie dodam, bo mu pomagalem - to sa filtry bardzo dobre, ale po zakupie trzeba je lekko odnowic, czyli kupic nowe elementy, ktore na szczescie sa w ofercie. Po drugie z czasem przychodzi ochota na jeszcze wieksze akwarium, wowczas o ten wydatek mniej. Filtr ma regulacje przeplywu wody, wiec mozna go dostosowac. Narazie to tyle.

RE: Witam i proszę o poradę - Benon - 09-01-2014 00:38

Moim zdaniem jeśli wydatek cię nie przeraża to warto.
Dlaczego ?
Jaki pisze kolega Tomayo, masz spory zapas jak by się zachciało większego litrażu.
Przy obecnym akwa zapomnisz co to czyszczenie filtra(raz do roku to aż nadto) Mam Tetrę ex600 w 27l Smile
Spokojny sen, nie martwisz się, że pewnego razu całą woda z akwa będzie na podłodze.

RE: Witam i proszę o poradę - darbe71 - 09-01-2014 00:56

Filter który chcę kupić jest nowy więc nie muszę chyba go odnawiać

RE: Witam i proszę o poradę - Benon - 09-01-2014 01:00

Jak jest na pewno nowy, to na pewno nie musisz go odnawiać Smile

RE: Witam i proszę o poradę - Tomayo - 09-01-2014 16:48

Czy na pewno nowy? Tu jest link, do nowej serii: http://www.zooplus.pl/shop/rybki/filtry_pompy_akwaryjne/filtr_zewnetrzny/hagen/290075

Dziwie sie, ze piszesz o nowym, slyszalem, ze firma Fluval juz nie robi filtrow. Seria 405 to modele starsze. W linku widac jakie sa ceny, ale dotycza nowej serii. Ja polecam kupowac filtr, akwarium, pokrywe, grzalke tylko nowki, mniej kosztow i rozczarowania.
Moze cos zle zrozumialem podczas rozmowy o filtrach.

RE: Witam i proszę o poradę - darbe71 - 09-01-2014 19:00

100% nowy tyle że przeleżał w sklepie akwarystycznym u znajomego orginalnie zapakowany.Nikt go nie kupił z uwagi na cenę i teraz chce się go pozbyć po kosztach

RE: Witam i proszę o poradę - Tomayo - 09-01-2014 19:57

To wowczas ok. Pewnie faktycznie jest nowy.

RE: Witam i proszę o poradę - Edd - 09-01-2014 22:15

Tak jak Tomayo napisał, ja kupiłem fluvala 304 używanego. W gruncie rzeczy wyszedł mnie sam filtr grosze bo około 50zł. Musiałem natomiast kupić do niego nowy trzpień, wirnik i dekielek przykrywający wirnik. Wyszło prawie na to samo jak bym kupił jakiś nowy ale o mniejszej przepustowości. Fakt jest jeden, że moj 304 na 126 litrów ma spory zapas i w przyszłości nada się do większego baniaka.
Myślę więc, że 405 tym bardziej spełni twoje oczekiwania, a cena za jaką możesz go kupić jeśli faktycznie jest nowy wydaje się bardzo atrakcyjna Wink Moim zdaniem jak filtr ma "zapas mocy" to tylko na plus dla akwarium Wink Pozdrawiam