Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
54l Nowy dom Alfreda - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Pokaż swój zbiornik (/forumdisplay.php?fid=28)
+--- Wątek: 54l Nowy dom Alfreda (/showthread.php?tid=5029)

Strony: 1 2 3

RE: 54l Nowy dom Alfreda - draka - 27-10-2013 12:04

40 dni minęło.
Chyba udało nam się założyć akwarium Smile
Od ponad dwóch tygodni parametry bez zmian. Ryby żyją, mają się chyba dobrze. Przynajmniej śmigają i zrobiły się bezczelne. Paralita wyżera Alfredowi jedzenie z pyska, a gertrudy robią podchody do jego ogona. Na początku się obawiałam o nie, bo Alfred próbował je gonić, jednak okazały się za szybkie i zrezygnował.
Wczoraj ostatnie poprawki. Nieznacznie przesadziłam roślinki i jedną dodałam.
Załoga:
5 x otos (w tym Pirat)
9 x modrook gertrudy
1 x gupik Paralita
1 x bojownik Alfred
2 x helena (+jajeczka w całym akwarium)
? x świderki

Wczoraj ruszyliśmy z nowym projektem. Zalaliśmy i obsadziliśmy 8l świderkarium. Gdy heleny się wyklują będą miały co jeść Smile Co prawda mam obawy w związku z tym, ze ślimaki się nie ruszają... Po wrzuceniu spacerowały po akwarium i zwiedzały. Potem schowały się i nie wychodzą... Spróbuję je dzisiaj zwabić marchewką. A jak się nie uda, to będę znów sępić świdry (od ostatniego razu mają mnie za wariatkę w akwarystycznym...).

Zdjęcia:
[Obrazek: r76y.jpg]
[Obrazek: zmme.jpg]

Jajo heleny
[Obrazek: lbug.jpg]

Gertrudy (cholery nie lubią mojego aparatu Sad )
[Obrazek: 1r7r.jpg]

RE: 54l Nowy dom Alfreda - Mikołaj - 27-10-2013 12:29

ja średnio 1 helenkę widzę raz na 2 miesiące ale żyją bo się chowają w podłożu i ślimaki tępią ogólnie ładnie to zarosło a te jajeczka to na pewno helenki ? I jaka jest ostatecznie filtracja

RE: 54l Nowy dom Alfreda - draka - 27-10-2013 12:41

Ja widuję codziennie helenki. Czytałam, że właśnie tak wyglądają ich jajeczka. Poza tym znalazłam je krótko po tym jak zaobserwowałam ich bliskie kontakty w trawie.
Filtr Aquael Turbo 1000 ustawiony na minimum z deszczownią na całą długość akwarium i otwartym wylotem. Jeden segment ustawiony tak, by pryskał na taflę, reszta na tylną ściankę. Tym sposobem osiągnęłam delikatny ruch wody, nie ma wirówki i nawet są ciche miejsca. Filtr ma gąbkę i ceramikę. Trochę duży jest i miałam problem, bo w połączeniu z pokrywą bardzo hałasował, ale zastosowałam folię bąbelkową i się wyciszył.

RE: 54l Nowy dom Alfreda - Searcher - 27-10-2013 12:42

Tak, to sa jaja Helenki, Akwa fajnie wystartowane, cos z tego bedzie!

RE: 54l Nowy dom Alfreda - draka - 13-01-2014 21:07

Trochę się porobiło, więc uaktualniam Smile
Ilość gertrud się zmniejszyła do 6, jeden dostał nakaz eksmisji, bo za bardzo rozrabiał, reszta wyginęła śmiercią naturalną. Otosów przybyło. Też 6. No i powinno być w tym zbiorniku 6 ampularii, ale za cholerę nie mogę się ich doliczyć. Przy okazji wczorajszych porządków próbowałam znaleźć wszystkie ślimory i nie udało mi się. Zginął mi ślimak Exclamation
Z dobrych wieści - helenki i zatoczki mi się mnożą, świderki gdzieś żyją. I rośliny w końcu załapały co to znaczy rosnąć Smile
Zakochałam się w ślimaczkach Heart

I trochę zdjęć:
Moi ulubieńcy

Pomek
[Obrazek: 6vnp.jpg]
[Obrazek: 6t9p.jpg]

Inny Potwór
[Obrazek: p7w3.jpg]

Otoski
[Obrazek: qogb.jpg]
[Obrazek: bq15.jpg]

I cały zbiornik
[Obrazek: ox5s.jpg]
[Obrazek: wyjr.jpg]

Gratis coś co miało być świderkarium, niestety świderki nie wykazują aktywności w tym szkle, więc powstało rozdętkarium. Te przynajmniej doceniają mój wysiłek włożony w zapewnienie im godnego bytu.
[Obrazek: x8lp.jpg]

RE: 54l Nowy dom Alfreda - Tomayo - 13-01-2014 21:15

A patrzyliście w nocy czy świderki nie wychodzą? No i co, są?

RE: 54l Nowy dom Alfreda - draka - 13-01-2014 21:19

A patrzyliśmy. Szpiegowałam je z latarką, coby dyskoteki nie robić Wink
Świdry w akwarium są, ale nie ruszają się. Czasem wystawią paszczę, ale nie zmieniają miejsca spoczynku.

Edit: Właśnie mój Mężczyzna, pod wpływem wypowiedzi na innym forum, się wkurzył i wykręcił szufladę z komody. Znalazł zaginionego ślimaka...

RE: 54l Nowy dom Alfreda - draka - 10-03-2014 13:50

Pytanie mam.
Wywaliłam modrooki, bo stresowały mi ślimaki. Co wpuścić w ich miejsce? Chciałabym jakąś ładną niewielką, spokojną ławiczkę, która nie poobgryza czułek ampulariom. I fajnie gdyby to było z okolic Azji Wink
Jakieś propozycje (związane z doświadczeniami)? Smile

RE: 54l Nowy dom Alfreda - kapuczino - 11-03-2014 14:12

Może Microrasbora Erythromicron? Smile