Odpowiedz 
Projekt sumpa
25-01-2013, 21:23
Projekt sumpa
Potrafi ktoś zaprojektować sumpa ?
wymiary sumpa, przegrody, otwór w akwarium głównym,wielkość komina i wielkość pompy w sumpie itp.?
komin chciałbym mieć jeden na środku akwa
Dla zbiornika 320x90x70(h) cm

pozdro

KIEROWNIK BUDOWY

2016 l -10x Cyphotilapia Frontosa Blue Mpimbwe F1 + 6x Altolamprologus Calvus Black Zaire F1+5x Synodontis Petricola F1+ 10x Cyprichromis Microlepidotus Kasai F0 + 4x Neolamprologus Buescheri Katoto + 4x Plathythelphus Armata WF/ krab biały + Para Neolamprologus mustax Mbita WF + 9x Paracyprichromis blue neon WF
450l - morszczak
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
26-01-2013, 11:12
RE: Projekt sumpa
Chyba najlepiej zaprojektujesz sobie sam. W końcu tylko Ty wiesz jaką będziesz miał dużą pompę, ile masz miejsca w szawce. Ja mogę tylko Tobie doradzić żebyś przepływ między komorami zrobił góra-dół a nie lewo-prawo, oraz jak będziesz dobierał wielkość sumpa to zwróć uwagę żebyś mógł go spokojnie włożyć do szafki i później żebyś mógł spokojnie manewrować pod szafką przy pracach konserwacyjnych. Wiem z doświadczenia że przy budowie sumpa bardziej się ma na uwadze jak największą objętość filtracyjną i nie myśli się w ogóle o tym że później jakiekolwiek prace mogą być trudne do wykonania bo wykonaliśmy zbyt duży sump.
pozdrawiam
27-01-2013, 12:09
RE: Projekt sumpa
W słodkim akwarium z sampem nie robiłbym typowego komina a hamburga narożnikowego i jeśli chcesz mieć krewetki amano to obowiązkowo zabezpiecz go od góry siatka bo inaczej przejdą do komina i poten sampa jak po drodze nie zginą
Odpowiedz