Projekt sumpa - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Technika (/forumdisplay.php?fid=29) +--- Wątek: Projekt sumpa (/showthread.php?tid=3967) |
Projekt sumpa - smoko - 25-01-2013 21:23 Potrafi ktoś zaprojektować sumpa ? wymiary sumpa, przegrody, otwór w akwarium głównym,wielkość komina i wielkość pompy w sumpie itp.? komin chciałbym mieć jeden na środku akwa Dla zbiornika 320x90x70(h) cm pozdro RE: Projekt sumpa - Marmota - 26-01-2013 11:12 Chyba najlepiej zaprojektujesz sobie sam. W końcu tylko Ty wiesz jaką będziesz miał dużą pompę, ile masz miejsca w szawce. Ja mogę tylko Tobie doradzić żebyś przepływ między komorami zrobił góra-dół a nie lewo-prawo, oraz jak będziesz dobierał wielkość sumpa to zwróć uwagę żebyś mógł go spokojnie włożyć do szafki i później żebyś mógł spokojnie manewrować pod szafką przy pracach konserwacyjnych. Wiem z doświadczenia że przy budowie sumpa bardziej się ma na uwadze jak największą objętość filtracyjną i nie myśli się w ogóle o tym że później jakiekolwiek prace mogą być trudne do wykonania bo wykonaliśmy zbyt duży sump. pozdrawiam RE: Projekt sumpa - alarmowiec - 27-01-2013 12:09 W słodkim akwarium z sampem nie robiłbym typowego komina a hamburga narożnikowego i jeśli chcesz mieć krewetki amano to obowiązkowo zabezpiecz go od góry siatka bo inaczej przejdą do komina i poten sampa jak po drodze nie zginą |