Prosty regulator wentylatora i elementy SMD
|
06-03-2012, 20:17
|
|||
|
|||
Prosty regulator wentylatora i elementy SMD
Mam prosty regulator wentylatora (avt1564-Sterownik wentylatora) do
samodzielnego złożenia i tutaj zaczyna się problem. Są tam 4 elementy SMD, na co nie zwróciłem uwagi przy zamawianiu. Niestety przekracza to moje zdolności do lutowania. I tu pytanie, czy ktoś z koleżeństwa zna kogoś, jakąś firmę, która podjęłaby się przylutowania tych części do płytki. |
|||
07-03-2012, 12:06
|
|||
|
|||
RE: Prosty regulator wentylatora i elementy SMD
Cały mój Phkontroler jest w wykonaniu SMD . Pewnie czy Mystik pomoże jak nie to przynieś na spotkanie albo mnie w końcu odwiedź
|
|||
07-03-2012, 13:48
|
|||
|
|||
Dzięki za zainteresowanie Alarmowiec :-) Na pewno Cię odwiedzę, jak będzie trochę cieplej.
Części mam już przylutowane. Tą drogą chciałbym ogromnie podziękować Mystikowi za zrobienie mi tego ( na poczekaniu !!!!). W życiu nie zrobiłbym tego (brak sprzętu i nie te oczy). |
|||
11-03-2012, 14:23
|
|||
|
|||
No wreszcie zmontowalem wszystko Trochę wiercenia otworów w
pokrywie i zabawy z kabelkami. Ale jest i działa i to skutecznie Zmieniłem trochę koncepcję. Zastosowalem tylko avt1564 a termistor umocowałem pod pokrywą. Regulator ustawiłem tak, aby załączał wentylatory na pełne obroty ( na razie 2 szt, ale jest przygotowany otwór pod trzeci 50 X50) i diodę kontrolną jak osiągnie temperaturę ( pod pokrywą) 33 stopni C. Wyłącza się przy około 30,5 stopnia. Teraz kilka uwag. Nie zamierzałem montować układu chłodzącego wodę ( ta uwaga do Alarmowca) a wydmuchanie ciepłego powietrza spod pokrywy. Ponieważ mam pod pokrywą stosunkowo małego akwarium szybę nakrywową i 3 świetlówki T5, to jak świecą wszystkie ( ok. 4 godz), dają dosyc dużo ciepła. To z kolei powodowało wzrost temp. w akwarium o około 2-3 stopnie. Teraz po zastosowaniu układu temp. w akwa waha się w granicach 0,5 stopnia. Po prostu wydmuchiwane jest spod pokrywy gorące powietrze. A załącza się na około 2-3 minuty, co mniej więcej 0,5 godziny w przedziale czasowym 4 godzin. No i to wszystko dzięki Mystikowi Jeszcze raz dziękuję |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|