Ankieta: Które z wyżej wymienionych substratów chciałbyś/chciałabyś w swoim wymarzonym akwarium Ankieta jest zamknięta. |
|||
JBL Manado | ![]() ![]() ![]() |
2 | 25.00% |
Aqua Substrate II+ | ![]() ![]() ![]() |
1 | 12.50% |
Amazonia | ![]() ![]() ![]() |
5 | 62.50% |
Razem | 8 głosów | 100% |
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie | [Wyniki ankiety] |
JBL Manado, Aqua Substrate II+, Amazonia
|
16-02-2012, 13:34
|
|||
|
|||
JBL Manado, Aqua Substrate II+, Amazonia
Co sądzicie o JBL Manado.
Byłem w skalarze i mówił, że jest dobre. Ja wyczytałem, że jest strasznie lekkie. Ma też Substrat Aqua-artu, który ponoć jest bardzo podobny do amazonii (w skalarze mówił, że pod tego z aqua-artu już nic się nie daje). Doradźcie mi proszę co mam sobie wziąźć. Nie chce u góry bazaltu ze względu na zbrojnika niebieskiego (a on musi przeżyć ;P). |
|||
16-02-2012, 16:20
|
|||
|
|||
RE: JBL Manado, Aqua Substrate II+, Amazonia
Nie będę głosował ,bo z żadnym nie miałem do czynienia -byłoby to bez sensu.
dzajdol miałeś Amazonie,że głosowałeś na nią? ![]() L-206 ,Stiphodon atropurpureus ,Aphyosemion australe, Aphyosemion bitaeniatum , Corydoras panda |
|||
16-02-2012, 16:26
|
|||
|
|||
Ja mam we wszystkich akwa Manado i nie narzekam. Tyle że jeśli chcesz zielsko to musisz coś pod Manado dać np. Aquabasis.
Apistogramma norberti; Taeniacara candidi; Apistogramma sp.Nanay/Melgar; Apistogramma gibbiceps; Lamontichthys llanero; Nannostomus mortenthaleri; Nannostomus trifasciatus; Axelrodia riesei; Loricaria simillima; Nannoptopoma sp. Peru; Hypoptoma gulare; Rivulus rectocaudatus; Betta brownorum; Otocinclus affinis; Colisa fasciata; Rasbora hengeli; Carinotetraodon travancoricus; Neolebias unifasciatus; Danio tinwini; Poecilocharax weitzmani; Hyphessobrycon scholzei; Hemigrammus erythrozonus; |
|||
16-02-2012, 16:34
|
|||
|
|||
RE: JBL Manado, Aqua Substrate II+, Amazonia | |||
16-02-2012, 17:19
|
|||
|
|||
16-02-2012, 17:51
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-02-2012 17:51 przez Biter. Powód: Nowe informacje)
|
|||
|
|||
JBL Manado ze względu na stosunek jakości do ceny. Amazonia do holendra sporo lepsza (i bardziej problematyczna na starcie) ale to są produkty z innej półki cenowej i o tym aspekcie zapomniałeś w tej ankiecie. Nie zapominajmy tez że akwaria mogą być bardzo różnorodne o zróżnicowanych potrzebach gruntowych
![]() |
|||
16-02-2012, 18:10
|
|||
|
|||
(16-02-2012 17:19 )czarex napisał(a):(16-02-2012 13:34 )dzajdol napisał(a): Doradźcie mi proszę co mam sobie wziąźć. Nie chce u góry bazaltu ze względu na zbrojnika niebieskiego (a on musi przeżyć ;P). Obawiam się o jego zdrowie, czasem się szybko zbiera z pozycji leżącej i może się pociąć, a jak on się potnie to mnie potną ![]() |
|||
16-02-2012, 18:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-02-2012 18:13 przez Cysterna.)
|
|||
|
|||
Wielu akawarystów lansuje teorię,że bazalt i ryby denne to jak wycieranie się po kąpieli papierem ściernym
![]() ![]() |
|||
16-02-2012, 18:12
|
|||
|
|||
16-02-2012, 18:22
|
|||
|
|||
Mam, ale w tym momencie mocno pokryte bazaltem (zbrojniki i bocje tez tu są), pył jest tylko przy wyrywaniu roślin z korzeniami (czyli norma).
No jak wymarzone i bez ograniczeń budżetowych a w dodatku holender to Amazonia jak najbardziej jest tu dobrym wyborem, ja jednak bardziej realistycznie tu myślałem według swoich potrzeb ![]() |
|||
16-02-2012, 18:31
|
|||
|
|||
(16-02-2012 18:22 )Biter napisał(a): No jak wymarzone i bez ograniczeń budżetowych a w dodatku holender to Amazonia jak najbardziej jest tu dobrym wyborem, ja jednak bardziej realistycznie tu myślałem według swoich potrzeb Chodzi o to, że jeżeli nie ma pomiędzy nimi różnicy i nie warto przepłacać to nie chciałbym przepłacać, ale jeżeli jest znacząca różnica to zawsze można się zastanowić, w końcu mam 112l więc aż tak dużo tego substratu nie potrzebuje |
|||
16-02-2012, 18:57
|
|||
|
|||
Więc generalnie, Manado jest produktem beznadziejnym. Nie wiem skąd sięwzięło twierdzenie że to podłoże pod rośliny. Manado nie ma absolutnie żadnych nawozów, ma konsystencję prawie ze piasku i rośliny mają duże problemy z korzeniami. Powszechnie wiadomo że podnosi twardość wody, no i dla mnie ma paskudny kolor. Generalnie jest to podłoże nie różniące się niczym od żwiru, a nawet gorsze, że względu na podnoszenie twardości.
Na Twoim miejscu zainwestowałbym albo w Pro-soila jeśli ma być tanio, albo w Amazonię. |
|||
16-02-2012, 19:06
|
|||
|
|||
Z tą konsystencją to bym nie przesadzał. Nie ma też problemów z ukorzenianiem się zielska, ale wymaga dodania czegoś pod spód.
Apistogramma norberti; Taeniacara candidi; Apistogramma sp.Nanay/Melgar; Apistogramma gibbiceps; Lamontichthys llanero; Nannostomus mortenthaleri; Nannostomus trifasciatus; Axelrodia riesei; Loricaria simillima; Nannoptopoma sp. Peru; Hypoptoma gulare; Rivulus rectocaudatus; Betta brownorum; Otocinclus affinis; Colisa fasciata; Rasbora hengeli; Carinotetraodon travancoricus; Neolebias unifasciatus; Danio tinwini; Poecilocharax weitzmani; Hyphessobrycon scholzei; Hemigrammus erythrozonus; |
|||
16-02-2012, 19:15
|
|||
|
|||
piciu, ale podaj choć jeden argument, dlaczego Manado byłoby lepsze od zwykłego żwiru?? Bo jest w ładniejszej paczce ??
|
|||
16-02-2012, 20:19
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-02-2012 20:20 przez alarmowiec.)
|
|||
|
|||
Dla mnie ta ankieta jest bez sensu bo jak można porównywać tak rózne od siebie produkty . Przeznaczenie ich jest inne więc nie mozna z tego robić ankiety . Natomiast dyskusja jak najbardziej . No i teraz właśnie nasze doświadcznenia są zupełnie różne . Otórz nie zebym z zasady się z kolegą Mystikiem nie zadzał bo tak nie jest ale wnioski mam zupełnie odwrotne . Mam doświadczenie i z Substratem II i to obydwoma barwami i Amazonią , i Manado , Elkolem . Tych dwóch ostatnich nie bedą porównywał bo nie są substratami w pełni natomiast co do Amazoni czy Substratu II to moje wnioski są odwrotne Amazonia rozpadła się dużo szyciej niż Substrat Bartka . No ale to pojedyncze wnioski które chyba pewnikiem nie są . Żeby nie tworzyć dyskusji o "wyższości Świąt wielkiej nocy nad Bożego Narodzenia " to należołoby sprecyzować o jaki zbiornik ci chodzi bo substraty maja swoją specjalizacje i to nie jest chwyt reklamowy . Dopiero potem można ustalic wspólną grupę podłoży o danym zastosowaniu i robić ankietę
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|