![]() |
JBL Manado, Aqua Substrate II+, Amazonia - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Akwarystyka słodkowodna (/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Nawożenie (/forumdisplay.php?fid=32) +--- Wątek: JBL Manado, Aqua Substrate II+, Amazonia (/showthread.php?tid=2197) Strony: 1 2 |
JBL Manado, Aqua Substrate II+, Amazonia - dzajdol - 16-02-2012 13:34 Co sądzicie o JBL Manado. Byłem w skalarze i mówił, że jest dobre. Ja wyczytałem, że jest strasznie lekkie. Ma też Substrat Aqua-artu, który ponoć jest bardzo podobny do amazonii (w skalarze mówił, że pod tego z aqua-artu już nic się nie daje). Doradźcie mi proszę co mam sobie wziąźć. Nie chce u góry bazaltu ze względu na zbrojnika niebieskiego (a on musi przeżyć ;P). RE: JBL Manado, Aqua Substrate II+, Amazonia - Kierowca Bombowca - 16-02-2012 16:20 Nie będę głosował ,bo z żadnym nie miałem do czynienia -byłoby to bez sensu. dzajdol miałeś Amazonie,że głosowałeś na nią? ![]() RE: JBL Manado, Aqua Substrate II+, Amazonia - piciu-p4 - 16-02-2012 16:26 Ja mam we wszystkich akwa Manado i nie narzekam. Tyle że jeśli chcesz zielsko to musisz coś pod Manado dać np. Aquabasis. RE: JBL Manado, Aqua Substrate II+, Amazonia - dzajdol - 16-02-2012 16:34 (16-02-2012 16:20 )Kierowca Bombowca napisał(a): dzajdol miałeś Amazonie,że głosowałeś na nią? Nie miałem, ale sprawdzałem czy się da głosować, bo nie można było i robiłem z rafałem test RE: JBL Manado, Aqua Substrate II+, Amazonia - czarex - 16-02-2012 17:19 (16-02-2012 13:34 )dzajdol napisał(a): Doradźcie mi proszę co mam sobie wziąźć. Nie chce u góry bazaltu ze względu na zbrojnika niebieskiego (a on musi przeżyć ;P). a co się niby zbrojnikowi na bazalcie stanie? poślizgnie się? ![]() RE: JBL Manado, Aqua Substrate II+, Amazonia - Biter - 16-02-2012 17:51 JBL Manado ze względu na stosunek jakości do ceny. Amazonia do holendra sporo lepsza (i bardziej problematyczna na starcie) ale to są produkty z innej półki cenowej i o tym aspekcie zapomniałeś w tej ankiecie. Nie zapominajmy tez że akwaria mogą być bardzo różnorodne o zróżnicowanych potrzebach gruntowych ![]() RE: JBL Manado, Aqua Substrate II+, Amazonia - dzajdol - 16-02-2012 18:10 (16-02-2012 17:19 )czarex napisał(a):(16-02-2012 13:34 )dzajdol napisał(a): Doradźcie mi proszę co mam sobie wziąźć. Nie chce u góry bazaltu ze względu na zbrojnika niebieskiego (a on musi przeżyć ;P). Obawiam się o jego zdrowie, czasem się szybko zbiera z pozycji leżącej i może się pociąć, a jak on się potnie to mnie potną ![]() RE: JBL Manado, Aqua Substrate II+, Amazonia - Cysterna - 16-02-2012 18:12 Wielu akawarystów lansuje teorię,że bazalt i ryby denne to jak wycieranie się po kąpieli papierem ściernym ![]() ![]() RE: JBL Manado, Aqua Substrate II+, Amazonia - dzajdol - 16-02-2012 18:12 (16-02-2012 17:51 )Biter napisał(a): to są produkty z innej półki cenowej i o tym aspekcie zapomniałeś w tej ankiecie. Dlatego jest opis wymarzone akwarium, czyli chodzi o to żeby wybrać najlepsze. Jeśli masz Manado to czy faktycznie jest lekkie i każde zawirowanie unosi podłoże do góry?? RE: JBL Manado, Aqua Substrate II+, Amazonia - Biter - 16-02-2012 18:22 Mam, ale w tym momencie mocno pokryte bazaltem (zbrojniki i bocje tez tu są), pył jest tylko przy wyrywaniu roślin z korzeniami (czyli norma). No jak wymarzone i bez ograniczeń budżetowych a w dodatku holender to Amazonia jak najbardziej jest tu dobrym wyborem, ja jednak bardziej realistycznie tu myślałem według swoich potrzeb ![]() RE: JBL Manado, Aqua Substrate II+, Amazonia - dzajdol - 16-02-2012 18:31 (16-02-2012 18:22 )Biter napisał(a): No jak wymarzone i bez ograniczeń budżetowych a w dodatku holender to Amazonia jak najbardziej jest tu dobrym wyborem, ja jednak bardziej realistycznie tu myślałem według swoich potrzeb Chodzi o to, że jeżeli nie ma pomiędzy nimi różnicy i nie warto przepłacać to nie chciałbym przepłacać, ale jeżeli jest znacząca różnica to zawsze można się zastanowić, w końcu mam 112l więc aż tak dużo tego substratu nie potrzebuje RE: JBL Manado, Aqua Substrate II+, Amazonia - maslo_82 - 16-02-2012 18:57 Więc generalnie, Manado jest produktem beznadziejnym. Nie wiem skąd sięwzięło twierdzenie że to podłoże pod rośliny. Manado nie ma absolutnie żadnych nawozów, ma konsystencję prawie ze piasku i rośliny mają duże problemy z korzeniami. Powszechnie wiadomo że podnosi twardość wody, no i dla mnie ma paskudny kolor. Generalnie jest to podłoże nie różniące się niczym od żwiru, a nawet gorsze, że względu na podnoszenie twardości. Na Twoim miejscu zainwestowałbym albo w Pro-soila jeśli ma być tanio, albo w Amazonię. RE: JBL Manado, Aqua Substrate II+, Amazonia - piciu-p4 - 16-02-2012 19:06 Z tą konsystencją to bym nie przesadzał. Nie ma też problemów z ukorzenianiem się zielska, ale wymaga dodania czegoś pod spód. RE: JBL Manado, Aqua Substrate II+, Amazonia - maslo_82 - 16-02-2012 19:15 piciu, ale podaj choć jeden argument, dlaczego Manado byłoby lepsze od zwykłego żwiru?? Bo jest w ładniejszej paczce ?? RE: JBL Manado, Aqua Substrate II+, Amazonia - alarmowiec - 16-02-2012 20:19 Dla mnie ta ankieta jest bez sensu bo jak można porównywać tak rózne od siebie produkty . Przeznaczenie ich jest inne więc nie mozna z tego robić ankiety . Natomiast dyskusja jak najbardziej . No i teraz właśnie nasze doświadcznenia są zupełnie różne . Otórz nie zebym z zasady się z kolegą Mystikiem nie zadzał bo tak nie jest ale wnioski mam zupełnie odwrotne . Mam doświadczenie i z Substratem II i to obydwoma barwami i Amazonią , i Manado , Elkolem . Tych dwóch ostatnich nie bedą porównywał bo nie są substratami w pełni natomiast co do Amazoni czy Substratu II to moje wnioski są odwrotne Amazonia rozpadła się dużo szyciej niż Substrat Bartka . No ale to pojedyncze wnioski które chyba pewnikiem nie są . Żeby nie tworzyć dyskusji o "wyższości Świąt wielkiej nocy nad Bożego Narodzenia " to należołoby sprecyzować o jaki zbiornik ci chodzi bo substraty maja swoją specjalizacje i to nie jest chwyt reklamowy . Dopiero potem można ustalic wspólną grupę podłoży o danym zastosowaniu i robić ankietę |