trawka w akwa nie chce rosnąć!
|
04-02-2012, 21:22
|
|||
|
|||
trawka w akwa nie chce rosnąć!
Mam roślinkę Lilaeopsis Brasilensis ( na trawnik), posadziłam ją już około 2 tyg temu w zbiorniku 30l i od tego czasu w akwarium nic się nie zmieniło. Trawka tak jak była rozłożona, tak nadal jest. Nie wiem dlaczego ona się nie rozrasta, może tak wolno rośnie. Dodaje co tydzień preparat na wzrost roślin ( Agua Plant firmy Tropical), oraz preparat na wzrost potrzebnych bakterii w zbiorniku ( multimineral firmy tropical). Temperatura wody 25 stopni. Nie wiem jakie ph, ponieważ nie umiem tego zmierzyć ( jak ktoś wie jak, to też proszę o radę. jak i czym. gdzie kupić)
|
|||
05-02-2012, 01:14
|
|||
|
|||
RE: trawka w akwa nie chce rosnąć!
Podaj trochę więcej informacji jakie masz oświelenie jakie podłoże . Jak na razie to sposób nawozenia nie najlepszy ale żeby ci cos więcej doradzić trzeba to wiedzieć
|
|||
05-02-2012, 01:23
|
|||
|
|||
Tak na początek to radzę zrezygnować w całości z tropicala jeśli chodzi o nawozy, nie są o w tanie ani wydajne. Druga sprawa to to ze ta roślina ogólnie sprawia dużo problemów nawet doświadczonym rosliniarzom. Bardzo wolno się przyjmuje i zarasta glonami w zbiornikach gdzie glonow nie ma.
|
|||
05-02-2012, 01:42
|
|||
|
|||
Napad no widzę że pilnie śledzisz wszystkie posty koleżanek ale jakby to było w jednym poscie w tym temacie to byłoby łatwiej doradzić
|
|||
05-02-2012, 16:19
|
|||
|
|||
Widzę, że sobie tu świetnie gadacie i wgl.
Co do akwarium to ma ono 30l, oświetlenie zwykła żarówka ( będę ją zmieniać bo już słabo świeci ;c) Co do podłoża to zdecydowałam, że dam sam żwirek bez żadnych dodatków ( bałam się że ta ziemia zmętni wodę i będzie kicha) Trawka trochę listków pusciła, ale bardzo wolno rośnie |
|||
05-02-2012, 17:02
|
|||
|
|||
Żarówka słabiej świeci to chyba energooszczędna bo zwykła to raczej może bardziej świecić jak się druciki poplączą albo zupełie się spalić .
Ale w takim zbiorniku i z takim oświetleniem to lepiej nie będzie . Tak jak masło napisał to trudna i wymagająca rośłina jeśli chodzi o światło i CO2 |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości