chlorek sodu
|
22-10-2011, 19:56
|
|||
|
|||
chlorek sodu
Witam
chcę założyć zbiornik typu holenderskiego planowane 450 l mam jednak pewien problem, w domu mam założony filtr zmiękczający wodę chlorkiem sodu ( brak "zwykłej" kranówy ), twardość ogólna 1 st. twardość węglanowa nie do zmierzenia testami akwarystycznymi ( z tego co już udało mi się ustalić w necie). Jednakże nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie czy takla woda nadaje się do akwarium holenderskiego czy może kombinować dojście do zwykłej kranówy ? |
|||
22-10-2011, 20:08
|
|||
|
|||
RE: chlorek sodu
Ta woda się nie nadaje. Mam też zmiękczacz wody w domu, ogólną GH mam ustawiona na 3* a KH pozostaje tak jak zwykła kranówka 14-16*. Ja miałem duże problemy, bo zalałem taką wodą zbiornik 300l :/ . Później musiałem podmiankami po 30-50% wody robić na zwykły kran. Jeżeli masz taką możliwość to proponuje lać wodę z wodociągu
KIEROWNIK BUDOWY 2016 l -10x Cyphotilapia Frontosa Blue Mpimbwe F1 + 6x Altolamprologus Calvus Black Zaire F1+5x Synodontis Petricola F1+ 10x Cyprichromis Microlepidotus Kasai F0 + 4x Neolamprologus Buescheri Katoto + 4x Plathythelphus Armata WF/ krab biały + Para Neolamprologus mustax Mbita WF + 9x Paracyprichromis blue neon WF 450l - morszczak |
|||
22-10-2011, 20:54
|
|||
|
|||
Dzięki za odpowiedź.
Oczy prawie straciłam próbując coś ustalić w necie .... a z chemii noga jestem kompletna..... ale pytanie nr 2 jak ustaliłeś twardość węglanową ? Z tego co ustaliłam testem akwarystycznym się nie da, ponieważ jest to metoda mierzenia pośrednia i zawartość chlorku sodu wpływa na wynik testu i wychodzą herezje...... Ponoć twardość węglanowa, wchodząca w skład twardości ogólnej nie może być wyższa.... z tego co wyczytałam |
|||
22-10-2011, 21:25
|
|||
|
|||
ja mam testy kropelkowe zooleka i jbl i na zwyklej kranowie i na tej zmiekczonej oba pokazywaly to samo 14-16 KH
KIEROWNIK BUDOWY 2016 l -10x Cyphotilapia Frontosa Blue Mpimbwe F1 + 6x Altolamprologus Calvus Black Zaire F1+5x Synodontis Petricola F1+ 10x Cyprichromis Microlepidotus Kasai F0 + 4x Neolamprologus Buescheri Katoto + 4x Plathythelphus Armata WF/ krab biały + Para Neolamprologus mustax Mbita WF + 9x Paracyprichromis blue neon WF 450l - morszczak |
|||
22-10-2011, 22:05
|
|||
|
|||
dotarłam do tych artykułów ..... zdaje się wczoraj wstępnie przeczytałam tylko jest jeden problem jestem noga z chemii wiele mi nie wyjaśniło ale wrócę do lektury jutro i jeszcze raz spróbuję zgłębić temat z tego co na razie ustaliłam, mogę przekazać tyle, że: mierzenie TWW za pomocą testu akwarystycznego jest metodą pośrednią, zmiękczanie wody chlorkiem sodu wpłynie na wiarygodność takiego testu TWO jest mierzona metodą bezpośrednią i kluczowe: ponoć TWW nie może być wyższa od TWO, jeżeli tak jest to znaczy, że któreś badanie jest błędne.... czyli chlorek sodu zakłamuje test TWW a mi wychodzi TWO 1 st. TWW 16 st. |
|||
23-10-2011, 16:26
|
|||
|
|||
TWO zawiera w sobie TWW, więc nie może być od niej mniejsza.
Jeżeli chodzi o mierzenie TWW i TWO przy wodzie zmiękczonej to testami akwarystycznymi jest to niewykonalne, ponieważ nie łapią takich małych wartości. Ale filtr zapewne zbija obie wartości w okolice 1 st, więc możesz przyjąć, że tyle masz. |
|||
25-10-2011, 15:29
|
|||
|
|||
No dobra. Sprawa z grubsza wygląda tak. Ten twój filtr zmiękczajacy działa na zasadzie wymiany jonowej czyli w srodku są żywice: kationit i anionit. Chlorek sodu bezpośrednio nie zmiękcza wody, a służy jedynie do regeneracji żywicy.
Woda w takiej postaci da akwarium się nie nadaje (jest zbyt miękka). Musisz dodać mineralizatora albo mieszać z kranówką. |
|||
26-10-2011, 00:50
|
|||
|
|||
Stiep - wielkie dzięki!!!!!
W międzyczasie zbadałam wszelkie rurki jakie posiadam w okolicy filtra zmiękczającego i okazało się, że jestem w stanie puścić na chatę zwykłą kranówę Więc biorąc pod uwagę Twoją opinię ad wody jestem uratowana. Jeszcze raz dzięki za pamięć i zgłębienie tematu. |
|||
26-10-2011, 00:52
|
|||
|
|||
żeby nie było, ta woda którą masz zmiekczoną, po dodaniu mineralizatora jest znacznie lepsza od twardej kranówy.
|
|||
26-10-2011, 09:10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-10-2011 09:10 przez smoko.)
|
|||
|
|||
zależy do czego bo jak się chce trzymać np raczki CPO to nie za bardzo
|||
26-10-2011, 10:32
|
|||
|
|||
koleżanka mówiła o holendrze
|
|||
26-10-2011, 18:08
|
|||
|
|||
Ok
będę zgłębiała temat mineralizatorów do wody..... oraz porządkowała zdobywaną wiedzę..... rozumiem,że twardość węglanową przyjmuję za równą twardości ogólnej wody a i tak woda zmiękczona powinna być odstana, aby wyparował chlor ( czy co tam dają ), gdzieś w necie wyczytałam, że nie dodaje się aktualnie chloru tylko jakieś pochodne..... |
|||
09-11-2011, 13:49
|
|||
|
|||
"Twardość ogólna – oznaczana jest symbolem GH lub TwO. Określona jest przez zawartość całkowitą soli wapnia i magnezu. Najczęściej twardość ogólna TwO jest wyższa od twardości węglanowej (TwW), jednak w przypadku wód zawierających węglany i wodorowęglany sodu i potasu twardość węglanowa może być wyższa od ogólnej. Sytuacja taka występuje czasem w przypadku wody zmiękczonej kationitom sodowym, który wymienia kationy wapnia i magnezu na kationy sodu. "
Nie wiem ile w tym prawdy, bo nie jestem chemikiem ale z tego wynika ze two jednak moze być niższe od tww KIEROWNIK BUDOWY 2016 l -10x Cyphotilapia Frontosa Blue Mpimbwe F1 + 6x Altolamprologus Calvus Black Zaire F1+5x Synodontis Petricola F1+ 10x Cyprichromis Microlepidotus Kasai F0 + 4x Neolamprologus Buescheri Katoto + 4x Plathythelphus Armata WF/ krab biały + Para Neolamprologus mustax Mbita WF + 9x Paracyprichromis blue neon WF 450l - morszczak |
|||
09-11-2011, 16:42
|
|||
|
|||
Aloo
Jest rzeczą niemożliwą , by przed filtrem nie można założyć trójnika z zaworem i z tą drogą brać kranówkę. |
|||
09-11-2011, 18:11
|
|||
|
|||
no właśnie .....
z taką opinią się również spotkałam, omawiając problem z doświadczonym akwarystom .... (tww>two) biorąc pod uwagę fakt, że chemik ze mnie do bani ( i tutaj wiele się nie zmieni ).... oraz Twoje doświadczenie ad zalania takową wodą zbiornika .... jak również brak informacji w necie, dostępnej literaturze itd itp .... postanowiłam zalać zbiornik normalną kranówą. W razie jakichkolwiek problemów z parametrami wody mam testy, Szanowne Forum, neta, książki, preparaty itd. Na chwilę obecną akwa zalane, czekam na roślinki ...... Jak obsadzę to wrzucę fotki Dzięki |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości