chlorek sodu - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Akwarystyka słodkowodna (/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Chemia wody (/forumdisplay.php?fid=17) +--- Wątek: chlorek sodu (/showthread.php?tid=1644) Strony: 1 2 |
chlorek sodu - Kalina - 22-10-2011 19:56 Witam chcę założyć zbiornik typu holenderskiego planowane 450 l mam jednak pewien problem, w domu mam założony filtr zmiękczający wodę chlorkiem sodu ( brak "zwykłej" kranówy ), twardość ogólna 1 st. twardość węglanowa nie do zmierzenia testami akwarystycznymi ( z tego co już udało mi się ustalić w necie). Jednakże nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie czy takla woda nadaje się do akwarium holenderskiego czy może kombinować dojście do zwykłej kranówy ? RE: chlorek sodu - smoko - 22-10-2011 20:08 Ta woda się nie nadaje. Mam też zmiękczacz wody w domu, ogólną GH mam ustawiona na 3* a KH pozostaje tak jak zwykła kranówka 14-16*. Ja miałem duże problemy, bo zalałem taką wodą zbiornik 300l :/ . Później musiałem podmiankami po 30-50% wody robić na zwykły kran. Jeżeli masz taką możliwość to proponuje lać wodę z wodociągu RE: chlorek sodu - Kalina - 22-10-2011 20:54 Dzięki za odpowiedź. Oczy prawie straciłam próbując coś ustalić w necie .... a z chemii noga jestem kompletna..... ale pytanie nr 2 jak ustaliłeś twardość węglanową ? Z tego co ustaliłam testem akwarystycznym się nie da, ponieważ jest to metoda mierzenia pośrednia i zawartość chlorku sodu wpływa na wynik testu i wychodzą herezje...... Ponoć twardość węglanowa, wchodząca w skład twardości ogólnej nie może być wyższa.... z tego co wyczytałam RE: chlorek sodu - smoko - 22-10-2011 21:25 ja mam testy kropelkowe zooleka i jbl i na zwyklej kranowie i na tej zmiekczonej oba pokazywaly to samo 14-16 KH RE: chlorek sodu - Kalina - 22-10-2011 22:05 dotarłam do tych artykułów ..... zdaje się wczoraj wstępnie przeczytałam tylko jest jeden problem jestem noga z chemii wiele mi nie wyjaśniło ale wrócę do lektury jutro i jeszcze raz spróbuję zgłębić temat z tego co na razie ustaliłam, mogę przekazać tyle, że: mierzenie TWW za pomocą testu akwarystycznego jest metodą pośrednią, zmiękczanie wody chlorkiem sodu wpłynie na wiarygodność takiego testu TWO jest mierzona metodą bezpośrednią i kluczowe: ponoć TWW nie może być wyższa od TWO, jeżeli tak jest to znaczy, że któreś badanie jest błędne.... czyli chlorek sodu zakłamuje test TWW a mi wychodzi TWO 1 st. TWW 16 st. RE: chlorek sodu - Memnon - 23-10-2011 16:26 TWO zawiera w sobie TWW, więc nie może być od niej mniejsza. Jeżeli chodzi o mierzenie TWW i TWO przy wodzie zmiękczonej to testami akwarystycznymi jest to niewykonalne, ponieważ nie łapią takich małych wartości. Ale filtr zapewne zbija obie wartości w okolice 1 st, więc możesz przyjąć, że tyle masz. RE: chlorek sodu - Stiep - 25-10-2011 15:29 No dobra. Sprawa z grubsza wygląda tak. Ten twój filtr zmiękczajacy działa na zasadzie wymiany jonowej czyli w srodku są żywice: kationit i anionit. Chlorek sodu bezpośrednio nie zmiękcza wody, a służy jedynie do regeneracji żywicy. Woda w takiej postaci da akwarium się nie nadaje (jest zbyt miękka). Musisz dodać mineralizatora albo mieszać z kranówką. RE: chlorek sodu - Kalina - 26-10-2011 00:50 Stiep - wielkie dzięki!!!!! W międzyczasie zbadałam wszelkie rurki jakie posiadam w okolicy filtra zmiękczającego i okazało się, że jestem w stanie puścić na chatę zwykłą kranówę Więc biorąc pod uwagę Twoją opinię ad wody jestem uratowana. Jeszcze raz dzięki za pamięć i zgłębienie tematu. RE: chlorek sodu - maslo_82 - 26-10-2011 00:52 żeby nie było, ta woda którą masz zmiekczoną, po dodaniu mineralizatora jest znacznie lepsza od twardej kranówy. RE: chlorek sodu - smoko - 26-10-2011 09:10 zależy do czego bo jak się chce trzymać np raczki CPO to nie za bardzo RE: chlorek sodu - maslo_82 - 26-10-2011 10:32 koleżanka mówiła o holendrze RE: chlorek sodu - Kalina - 26-10-2011 18:08 Ok będę zgłębiała temat mineralizatorów do wody..... oraz porządkowała zdobywaną wiedzę..... rozumiem,że twardość węglanową przyjmuję za równą twardości ogólnej wody a i tak woda zmiękczona powinna być odstana, aby wyparował chlor ( czy co tam dają ), gdzieś w necie wyczytałam, że nie dodaje się aktualnie chloru tylko jakieś pochodne..... RE: chlorek sodu - smoko - 09-11-2011 13:49 "Twardość ogólna – oznaczana jest symbolem GH lub TwO. Określona jest przez zawartość całkowitą soli wapnia i magnezu. Najczęściej twardość ogólna TwO jest wyższa od twardości węglanowej (TwW), jednak w przypadku wód zawierających węglany i wodorowęglany sodu i potasu twardość węglanowa może być wyższa od ogólnej. Sytuacja taka występuje czasem w przypadku wody zmiękczonej kationitom sodowym, który wymienia kationy wapnia i magnezu na kationy sodu. " Nie wiem ile w tym prawdy, bo nie jestem chemikiem ale z tego wynika ze two jednak moze być niższe od tww RE: chlorek sodu - Grzegorz - 09-11-2011 16:42 Aloo Jest rzeczą niemożliwą , by przed filtrem nie można założyć trójnika z zaworem i z tą drogą brać kranówkę. RE: chlorek sodu - Kalina - 09-11-2011 18:11 no właśnie ..... z taką opinią się również spotkałam, omawiając problem z doświadczonym akwarystom .... (tww>two) biorąc pod uwagę fakt, że chemik ze mnie do bani ( i tutaj wiele się nie zmieni ).... oraz Twoje doświadczenie ad zalania takową wodą zbiornika .... jak również brak informacji w necie, dostępnej literaturze itd itp .... postanowiłam zalać zbiornik normalną kranówą. W razie jakichkolwiek problemów z parametrami wody mam testy, Szanowne Forum, neta, książki, preparaty itd. Na chwilę obecną akwa zalane, czekam na roślinki ...... Jak obsadzę to wrzucę fotki Dzięki |