Wypławki - różowe coś pełzające po szybach i podłożu.
|
16-02-2011, 16:08
|
|||
|
|||
Wypławki - różowe coś pełzające po szybach i podłożu.
Przed chwilą zauważyłem w moim "nabiurkowniku" różowawe glizdki pełzające dość szybko po szybach i podłożu, największy osobnik miał z 8mm długości pozostałe w okolicach 3-5mm, poruszał się jak ślimak tylko znacznie szybciej, szybciej niż rozdętki. U tego największego zauważyłem jakby trójkątny kształt głowy(?) o ile to głowę ma ktoś ma pojęcie co to? Czy się tego bać? W akwa jest kilka danio galaxy ale jak widać chyba nie smakuje im to coś poza tym tylko krewety i ślimaczki.
|
|||
16-02-2011, 16:11
|
|||
|
|||
Masz wypławki. Klasyka...
pozdrawiam Andrzej |
|||
16-02-2011, 16:20
|
|||
|
|||
No właśnie kiedyś miałem już z wypławkami styczność i były mniejsze i białe do tego ta trójkątna głowa mnie zdziwiła, ale fakt znalazłem już ten oto art:
Wypławek i jego zwalczanie gdzie na obrazku obiekt D odpowiadał by mojemu |
|||
16-02-2011, 16:33
|
|||
|
|||
Na wypławki dobrze robi wpuszczenie na chwile gupika, tylko nie należy go dokarmiać - u mnie zadziałało w krewetkarium (może i zjadł jakieś młode krewcie ale strata warta zysku)
p.s. nie musi byc koniecznie gupik, inne małe żyworodki będą równie dobre |
|||
16-02-2011, 16:36
|
|||
|
|||
No właśnie za pierwszym razem wykorzystałem samiczkę gupika również w krewetkarium ale teraz spodziewałem się, że danio galaxy się tym zajmą a z tego co widzę jeden wyschnięty na wiórek, mało je ale wypławkami gardzi
|
|||
16-02-2011, 16:46
|
|||
|
|||
napadywacz napisał(a):Czyli pozostaje -no planaria A dokładniej co to znaczy? - ok już wiem - chemia. Tylko, że mam tam sporo ślimaczków zarówno tych pospolitych jak i rarytaski a nie wyobrażam sobie wyłowić je wszystkie zauważyłem tylko 3 sztuki z czego jedną wyjąłem już z akwa, może jakoś obejdzie się bez chemii. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że wypławków jest znacznie więcej, zobaczymy jak sprawa się rozwinie. |
|||
07-04-2011, 10:36
|
|||
|
|||
RE: Wypławki - różowe coś pełzające po szybach i podłożu.
Ja się też dzisiaj dowiedziałam że jestem posiadaczką tych nieproszonych gości.
Może ktoś jeszcze podzieli się uwagami na temat ich zwalczania. Ja chyba na chwilę obecną popędzę kupić gupika. |
|||
07-04-2011, 17:50
|
|||
|
|||
Jak mi w srodę przypomnicie to pokaże wyklad kolegi z Krakowa na ostatnim zlocie krewetkomaniaków . Sprawa jest poważna bo oprócz krajowych nie groźnych pojawiają się przybysze ze wschodu bardzo agresywne . Środki dostepne na rynku niestety również tępią slimaki .
|
|||
10-08-2011, 19:03
|
|||
|
|||
Ktoś stosował inne ryby zamiast gupika? Szukam pomysłu co mógłbym wpuścić do krewetek aby zajęło się wypławkami, nie było szkodliwe dla krewet, ładnie wyglądało i było ciekawsze niż gupik.
Czyli szukam rybki anty-wypławkowej do krewetkarium na stałe można powiedzieć, co polecacie? |
|||
11-08-2011, 08:46
|
|||
|
|||
Hell yeah! Na to czekałem boję się tylko, że jak podrośnie to będzie młócił krewety aż miło...
|
|||
11-08-2011, 11:05
|
|||
|
|||
Jak by nie patrzeć to mały drapieżnik no ale bardzo się cieszę, że u Ciebie taki spokój mam nadzieję, że u mnie też krewet nie ruszą
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|