krewetki - początek
|
05-01-2014, 18:08
|
|||
|
|||
krewetki - początek
Witam. Mam akwarium 30 l AQAUEL chciałabym w nim zacząć hodować krewetki. Czy ktoś mógłby mi doradzić od czego zacząć, jaka woda, podłoże rośliny itp. lub da mi namiar na jakiś artykuł?
|
|||
05-01-2014, 18:55
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-01-2014 18:56 przez edison.)
|
|||
|
|||
RE: krewetki - początek
Pierwsze co trzeba zrobić to się zastanowić jakie krewetki mają być hodowane.
A później pod konkretny gatunek będziemy dobierali podłoże i parametry wody jakie potrzebują. |
|||
05-01-2014, 18:59
|
|||
|
|||
Na początek przygody każdy poleci red chery. Jednak ja polecę Cristale, wbrew pozorom nie są to aż tak trudne krewetki w utrzymaniu jeśli trzymamy się zasad. Zastanów się jakie chcesz krewetki i napisz. Dobierze się podłoże, później rośliny oświetlenie i filtrację. Woda zdecydowanie RO nie destylowana nie z kranu.
|
|||
05-01-2014, 19:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-01-2014 19:08 przez edison.)
|
|||
|
|||
Ja proponuje samemu wybrać jeden gatunek krewetek i poczytać i ich wymaganiach, co potrzebują itp. dlatego że to właśnie Ty będziesz je miała a nie jak ktoś Tobie radzi.
Podaje stronkę z zdjęciami krewetek a jak klikniesz na foto to pojawi się opis http://www.crustajusta.pl/krewetki |
|||
05-01-2014, 19:26
|
|||
|
|||
O dzięki własnie czegoś takiego szukałam, a jeszcze się zapytam czy mogę hodować kilka gatunków krewetek czy się hoduję tylko jeden?
|
|||
05-01-2014, 19:36
|
|||
|
|||
http://krewetkarium.eu/wp-content/upload...zowka1.jpg niestety nie tu masz tabelę
|
|||
05-01-2014, 19:49
|
|||
|
|||
Teoretycznie można w zależności od gatunków ale w praktyce polecam jeden gatunek.
Wybierz jeden rodzaj krewetki i będziemy dalej rozmawiać. |
|||
05-01-2014, 20:00
|
|||
|
|||
Więc tak: Chciałabym mieć Crystal Red bo zawsze mi się podobały, no chyba że są trudne w hodowli. Mam dostęp do wody RO, bo mąż hoduje ryby i taki filtr sobie zakupił.
P.S. Czy do wody RO też dodaje się jakieś minerały? |
|||
05-01-2014, 20:03
|
|||
|
|||
Tak dedykowane pod Cristale możesz trzymać razem Cristal red, Cristal black i snow white Ja zaczynałem na mineralizatorze v6 z akwa nawozy.
|
|||
05-01-2014, 20:07
|
|||
|
|||
Pod Crystale potrzeba jeszcze podłoże aktywne najlepiej dedykowane pod krewetki np. Benibachi.
|
|||
06-01-2014, 01:01
|
|||
|
|||
Wydaje mi się, że każdy kto raz zobaczył ładne CR chciał by je mieć w swoim zbiorniku. Redki wybaczają błędy, Crystale nie. To trochę jak z trzymaniem gupików i paletek, jedne się mnożą prawie zawsze, przy drugich trzeba zapewnić konkretne parametry wody itd. a i tak nie ma pewności czy będzie ok.
Może trochę przesadziłem ale np. na pierwszy motocykl nie poleca się sportowego litra |
|||
06-01-2014, 01:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-01-2014 01:58 przez edison.)
|
|||
|
|||
Benon napisał(a):gupików i paletek, No może troszkę, porównanie gupiki i paletki można by dopasować red chery i taiwany Jeśli Marcia jeszcze nie miała akwarium to Crystale jako pierwsze bym odradził ale jako następne akwarium i zna podstawy pielęgnowania i dbania o parametry i zrobi wszystko jak należy to nie ma się czego obawiać.Przedewszystkim potrzebne jest dobre podłoże i systematyczne podmiany wody o określonych parametrach i stabilność zbiornika jest tu ważna. |
|||
06-01-2014, 12:36
|
|||
|
|||
Dzięki za rady. W domu mamy już jedno akwarium mąż dba o nie i o wszystkie parametry i zaoferował mi w tym pomoc. A może macie jeszcze jakieś ciekawe strony gdzie bym mogła sobie poczytać o hodowli krewetek,
|
|||
06-01-2014, 12:51
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-01-2014 12:59 przez edison.)
|
|||
|
|||
Odp: krewetki - początek
Woda musi być 100% RO do której dodajemy minerały tak żeby uzyskać kh1 i gh 6 ze swojej strony polecam bee shrimp.
PH utrzymujemy aby najlepiej było poniżej 6,5 a najlepiej 6 Wiesz już jakie podłoże wybrać. Może Stiep jakieś porady dorzuci od siebie. http://www.facebook.com/AmatorskaHodowlaKrewetek http://www.facebook.com/Rośliny-Akwariow...017673358/ |
|||
06-01-2014, 16:01
|
|||
|
|||
Tutaj jest tego sporo
Forum polskich krewetkomaniaków |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|