Odpowiedz 
Skalary - ikra
30-08-2013, 14:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-08-2013 14:37 przez kuki102. Powód: Nowe informacje)
Skalary - ikra
Witam.
Zwracam się do was z prośbą o poradę. Odłożyłem tydzień temu parę skalarów do akwarium 60l. Dzisiaj widzę że złożyły ikrę (po raz czwarty). Niestety nie udało mi się jeszcze dochować "potomstwa". Dlatego też proszę o podpowiedź: Czy zostawić tym razem dorosłe skalary z ikrą, czy przełożyć je do ogólnego.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
30-08-2013, 14:44
RE: Skalary - ikra
Ja na twoim miejscu Icon_arrow skalary do ogólnego i dogodne warunki dla ikry Smile.

160L, 27L.
30-08-2013, 14:48
Dla ikry warunki myślę że są.
Woda:
pH 6,2
Gh 8
temp. 25 stopni.
Brak podłoża, ikra na stożku od paletek. Nie wiem tylko jak ze światłem. Czy lepiej dużo światła czy lepiej mniej
30-08-2013, 22:56
A teraz najważniejsze-czy tarło odbyło się w tej wodzie co podajesz parametry czy wodę zmieniłeś po tarle?
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
31-08-2013, 10:02
Do tarła doszło w tej wodzie co opisałem, od tej pory tylko co jakiś czas monitoruję parametry ale nic nie zmieniam.
31-08-2013, 10:41
No to 1/3 sukcesu za Tobą. A teraz pytanie-masz czym to karmić? Masz większe akwarium gdzie to będzie podrastało? 60 litrów styknie tak może do miesiąca.
31-08-2013, 11:13
do karmienia mam narazie suchy pokarm "micron" firmy sera i dzisiaj chce się wybrać po solowca, nie wiem czy to nie za późno. Jeśli chodzi o akwarium to mam zamiar zakupić większe dla nich, tylko czekam się trochę podchowają. Ostatni miot po trzech dniach odkleił się od liścia i już się żaden skalar nie podniósł.
31-08-2013, 18:01
Sztuczne jedzenie? To nie nadaje się do odchowania ikrzaków, bo sam niektóre sobie testowałem.Tylko żywe jak artemia albo od biedy pierwsze dni nicienie. Jak się nie podniosą to bym coś z wodą zmienił przed kolejnym tarłem. Ja nie miałem nigdy tak niskiego pH a młode się rozpływały. Twardość ok 8 miewałem. No i nie oświetlam nigdy ikry.
08-09-2013, 09:36
Dziękuję wszystkim za pomoc z ikrą skalarów, moje rybki zaczynają radośnie pływać i skubać larwy solowca.
Pływają sobie w 3 grupkach, oto jedna z nich:
[Obrazek: xmzt.jpg]

Z góry przepraszam za jakość zdjęcia i za syf na dnie.
Dzisiaj w końcu mogę im trochę posprzątać.
Odpowiedz