Skalary - ikra - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Forum ogólne (/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: Skalary - ikra (/showthread.php?tid=4919) |
Skalary - ikra - kuki102 - 30-08-2013 14:35 Witam. Zwracam się do was z prośbą o poradę. Odłożyłem tydzień temu parę skalarów do akwarium 60l. Dzisiaj widzę że złożyły ikrę (po raz czwarty). Niestety nie udało mi się jeszcze dochować "potomstwa". Dlatego też proszę o podpowiedź: Czy zostawić tym razem dorosłe skalary z ikrą, czy przełożyć je do ogólnego. RE: Skalary - ikra - Michu2802 - 30-08-2013 14:44 Ja na twoim miejscu skalary do ogólnego i dogodne warunki dla ikry . RE: Skalary - ikra - kuki102 - 30-08-2013 14:48 Dla ikry warunki myślę że są. Woda: pH 6,2 Gh 8 temp. 25 stopni. Brak podłoża, ikra na stożku od paletek. Nie wiem tylko jak ze światłem. Czy lepiej dużo światła czy lepiej mniej RE: Skalary - ikra - Adam - 30-08-2013 22:56 A teraz najważniejsze-czy tarło odbyło się w tej wodzie co podajesz parametry czy wodę zmieniłeś po tarle? RE: Skalary - ikra - kuki102 - 31-08-2013 10:02 Do tarła doszło w tej wodzie co opisałem, od tej pory tylko co jakiś czas monitoruję parametry ale nic nie zmieniam. RE: Skalary - ikra - Adam - 31-08-2013 10:41 No to 1/3 sukcesu za Tobą. A teraz pytanie-masz czym to karmić? Masz większe akwarium gdzie to będzie podrastało? 60 litrów styknie tak może do miesiąca. RE: Skalary - ikra - kuki102 - 31-08-2013 11:13 do karmienia mam narazie suchy pokarm "micron" firmy sera i dzisiaj chce się wybrać po solowca, nie wiem czy to nie za późno. Jeśli chodzi o akwarium to mam zamiar zakupić większe dla nich, tylko czekam się trochę podchowają. Ostatni miot po trzech dniach odkleił się od liścia i już się żaden skalar nie podniósł. RE: Skalary - ikra - Adam - 31-08-2013 18:01 Sztuczne jedzenie? To nie nadaje się do odchowania ikrzaków, bo sam niektóre sobie testowałem.Tylko żywe jak artemia albo od biedy pierwsze dni nicienie. Jak się nie podniosą to bym coś z wodą zmienił przed kolejnym tarłem. Ja nie miałem nigdy tak niskiego pH a młode się rozpływały. Twardość ok 8 miewałem. No i nie oświetlam nigdy ikry. RE: Skalary - ikra - kuki102 - 08-09-2013 09:36 Dziękuję wszystkim za pomoc z ikrą skalarów, moje rybki zaczynają radośnie pływać i skubać larwy solowca. Pływają sobie w 3 grupkach, oto jedna z nich: Z góry przepraszam za jakość zdjęcia i za syf na dnie. Dzisiaj w końcu mogę im trochę posprzątać. |