Akwarystyka Morska nie musi być droga
|
18-02-2013, 00:51
|
|||
|
|||
Akwarystyka Morska nie musi być droga
W 2011 roku podczas prelekcji na targach Zoo-Botanica we Wrocławiu z taką tezą wystąpił kolega Zbyszek Olszowy.
Wysłuchałem wtedy go na żywo. Błąkając się dzisiaj po internecie trafiłem na relacje filmową z tego spotkania . Mimo że nie do końca podzielam taki entuzjazm co do rozwiązań które promuje to jednak dla osób zainteresowanych akwarium morskim niskobudżetowym polecam Prelekcja Zoo-Botanica 2011 Z początkiem tego wieku w gronie akwarystów morskich zrzeszonych w Internetowym Związku Akwarystów (IZA) toczyła się właśnie taka dyskusja. Zbyszek należał wtedy do grona tych dyskutantów. Jej wynikiem była między innymi koncepcja akwarium z panelem filtracyjnym która spotkała się wtedy z bardzo dużą krytyką ( jak nie kłótnią ). Jak widać po latach firma Aquael w swoim ReefMaxie zastosowała to rozwiązanie czy z powodzeniem zdania są podzielone niewątpliwie jednak jest to koncepcja nie dużego taniego akwarium morskiego . Ma w swojej ofercie takie rozwiązanie również firma AquaMedic. Zbyszek w swoich poglądach był bardziej radykalny. Moim zdaniem na takie rozwiązania może sobie pozwolić już trochę doświadczony akwarysta ale wybór pozostawiam ewentualnym śmiałkom |
|||
19-02-2013, 19:25
|
|||
|
|||
RE: Akwarystyka Morska nie musi być droga
Ciekawa propozycja....może tak moje 112 zamienić na nano rafe
|
|||
28-02-2013, 11:12
|
|||
|
|||
Zaczynam z nanoreef jedna 40L druga 60L
40L smiga bez problemu filtr FZN 1200 odpieniacz z strzykawek tylko raz w tygodniu podmieniam wode Natomiast 60L ładuje tylko kase W AquaMedic sprzedali mi odpieniacz bardzo cichy , wydajny Turboflotor Blue 1000 po włączeniu usiadłem i zaczołem ryczeć . Woda tylko się cała zabąbliła . G...o było widać tylko bąbelki. Akwaria morskie są tanie jak nie idziesz do fachowców . Jak kupiłem juz tak wydajny odpieniacz to teraz myśle nad powiększeniem baniaka do 150L , tylko nie wiem jak sie zabrać do zrobienia sump-a ( skleić samemu ) Jak bym mógł z kimś porozmawiać na ten temat było by fajnie . |
|||
01-03-2013, 11:54
|
|||
|
|||
Ja bym sam skleił zwłaszcza że to zbiornik techniczny i docelowo jest schowany
|
|||
08-10-2013, 10:20
|
|||
|
|||
Filtracja oparta na panelu zdaje rewelacyjnie rade . Skoro Kolega moderator posiada sprzet co blokuje przed startem czyżby wiedza czysto teoretyczna nie wystarczała ???
|
|||
09-10-2013, 00:14
|
|||
|
|||
guardbody napisał(a):....Skoro Kolega moderator posiada sprzęt co blokuje przed startem czyżby wiedza czysto teoretyczna nie wystarczała ???Nie rozumiem z czym mam startować ? |
|||
09-10-2013, 11:51
|
|||
|
|||
Czy myślicie że start akwarium morskiego o pojemności 100l i z sumpem 25l ma jakiś sens? Co właściwie mógł bym trzymać w takim akwarium?
|
|||
09-10-2013, 12:00
|
|||
|
|||
Jeśli to dział akwarystyki morskiej to raczej nie rozmawiamy o ptaszkach Jasne że 100l baniaczek ma sens
|
|||
10-10-2013, 16:16
|
|||
|
|||
Jeszcze sporo czasu na pewno minie na przemyśleniu tego ale nie ukrywam rozważam taką opcję
|
|||
10-10-2013, 19:48
|
|||
|
|||
zachęcam do lektury. trudno obecnie zadać pytanie, na które na tym forum nie padła odpowiedź...
http://nano-reef.pl/forum/56-dla-nowicjuszy/ |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|