szczelność zestwu co2
|
17-11-2012, 14:04
|
|||
|
|||
szczelność zestwu co2
Wiem,
że dla niektórych może to być głupie pytanie ale chciałem się spytać jak prawidłowo podłączyć butle z reduktorem . Pytam się ponieważ kiedy odkręcę butle do gaz wychodzi mi na tej śrubie łączącej. Patrzyłem już na odkręconym i zakręconym reduktorze i ciągle gdzieś wylatuje. Liczę na Wasza pomoc. Oczywiście mam zamontowaną uszczelkę pomiędzy reduktorem, a butlą. Pozdrawiam Piotrek |
|||
17-11-2012, 14:33
|
|||
|
|||
RE: szczelność zestwu co2
Sprawdź czy śruba jest równo i dobrze (mocno) przykręcona.
|
|||
17-11-2012, 16:10
|
|||
|
|||
Cześć,
Co prawda takiego sprzętu nie mam... Ale może spróbuj skręcić to na taśmę teflonowa? Ewentualnie możne inna uszczelka. |
|||
17-11-2012, 16:19
|
|||
|
|||
Użyj więcej siły do przykręcenia , jeżeli leci to nakrętką , tylko pytanie czy ta uszczelka nie jest już wyrobiona ?
pozdrawiam Gerard |
|||
20-11-2012, 23:48
|
|||
|
|||
niestety Wasze rady nie pomogły
wymiana uszczelki na nową, uszczelnienie taśmą teflonową i dalej leci |
|||
21-11-2012, 00:10
|
|||
|
|||
Kolego na złączu reduktor butla uszczelka powinna uszczelnić układ bez udziału dodatkowych taśm i dodatkowych elementów . Jeśli tak nie jest to by znaczyło że płaszczyzny reduktora lub zaworu są bardzo uszkodzone ale to byłoby widać lub któryś z tych elementów jest pęknięty . Jest też pytanie czy aby ta nieszczelność jest na złączu a nie na zaworze butli co jest dość częste .
Robiłeś próbę zanurzając cały układ pod wodą ? |
|||
28-12-2012, 19:59
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-12-2012 20:02 przez jar300.)
|
|||
|
|||
A jakiej uszczelki używasz? Jeśli coś ala papierowej to spróbój plastikowej. albo odwrotenie. Też mi leciało przy papierowej bo bardzo łatwo się odkształca. Zabierz butlę z reduktorem tam gdzie napełniasz to ci powinni sprawdzić gdzie leci.
Sposób który przeczytałem w necie: wszystko skręcasz posypujesz mąką wszędzie wokoło na reduktor itp. I puszczasz na maksa gaz jeśli gdzieś ucieka to wiesz gdzie dokładnie ucieka. UWAGA: sposób nie wypróbowany tylko wyczytany. Sklep zoologiczno-akwarystyczny AQUAZOO www.aquazoo24.pl Moje akwaria: 220l malawi z pyszczakami yellow 30l kostka aquael bojowniki + neonki 20l kostka aquael krewetkarium red cherry 10l kostka aquael krewetkarium 10l kostka aquael danio lamparcie zielone |
|||
07-11-2014, 18:35
|
|||
|
|||
Co2 1,5kg w moim 144l. starcza minimum na 4 miesiące, od pewnego czasu dzieją się cuda niewidy.
Tankowanie miesiąc temu i koniec. Tankowanie 3dni temu+sprawdzanie szczelności , odwróciłem butle i z całym układem (butla, reduktor, zaworek przeciwzrotny) do wiaderka z wodą, puszcza lekko pod zaworem głównym butli. Zawór wykręcony, popatrzyłem co jest w środku są dwie uszczelki, być może już się zużyły. DZiś tankowałem na Krańcowej, chciałem aby mi te uszczelki powymieniali , pan stwierdził że jeśi będzie lecieć pod zaworem to czeka mnie wymiana zaworu. Oni sami nie mają mam sobie gdzieś kupić. Szczelności też nie mogli sprawdzić - gaz ucieka tylko przy odkręconej butli. Ogólnie porażka. Zawór na butli został dokręcony o pół obrotu na imadle Zachodzę do domu podłączam, teraz sprawdzam co jakiś czas pod wodą, na tą chwile nic nie leci. Poza allegro gdzieś kupię w poznaniu ten zawór lub uszczelki do niego w spawalniczych ? |
|||
08-11-2014, 13:44
|
|||
|
|||
Nie wiem jak to jest z butlami na CO2 ,ale w sprzęcie do nurkowania jeżeli gdzieś ucieka powietrze to zawsze winne są o-ringi.Dziwna wydaje mi się uwaga o konieczności wymiany zaworu-na ale mogę się mylić.
Spróbujcie w internecie znaleźć serwis kit do swoich zaworów. Do ilu barów bijecie swoje butle? |
|||
08-11-2014, 14:01
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-11-2014 14:03 przez alarmowiec.)
|
|||
|
|||
Kolego butle do akwarium ładuje się daleko dalej niż do nurkowania . Bary się nie zmieniają a zmienia się tylko ich waga więc twoje pytanie jest błędne. Jak napisałeś nie wiesz jak to jest z butlami do CO2 i to jedno jest prawdą. Zawór główny może być nieszczelny i to nie jest rzadkością . Często uszczelniane były pakułami i wtedy dokręcanie go pomagało.
Nowe zawory dostaniesz w firmie "Fachman" na ul. Głogowskiej lub Grunwaldzkiej |
|||
08-11-2014, 14:15
|
|||
|
|||
Chyba "Fachowiec"
|
|||
08-11-2014, 18:59
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-11-2014 19:05 przez matoole. Powód: Nowe informacje)
|
|||
|
|||
alarmowiec napisał(a):Kolego butle do akwarium ładuje się daleko dalej niż do nurkowania Nie bardzo wiem o czym piszesz,że niby butle akwarystyczne ładuje się wyższym ciśnieniem niż nurkowe? Nie twierdziłem ,że zawór nie może być nieszczelny ,mówiłem ,że z reguły winne są o-ringi.Sprawdziłem sobie te zaworki i uszczelnienie jest na o-ringach,może w XXw ktoś jeszcze uszczelnia butle ciśnieniowe na pakuły ,ale nie sądzę ,żeby takie zestawy przeszły badania UDT alarmowiec napisał(a):Bary się nie zmieniają a zmienia się tylko ich waga więc twoje pytanie jest błędneA tego to już w ogóle nie rozumiem.Jak to bary się nie zmieniają.Wciąż masz takie samo ciśnienie? Perpetum mobile |
|||
08-11-2014, 19:17
|
|||
|
|||
Butle z co2 ładuje się na kilogramy gazu bo co2 tak naprawdę się przelewa a nie spreza i dopóki w butli jest co2 w formie cieklej to gaz który unosi się ponad cieczą ma 80 barów ciśnienie. Butle nurkowe nabijamy do 200 lub 300 barów ale tam gaz sprezamy. Tak to wygląda.
|
|||
08-11-2014, 19:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-11-2014 19:34 przez alarmowiec. Powód: Nowe informacje)
|
|||
|
|||
Widzisz kolego nadal wykazujesz zupełną ignorancję w temacie.
W butli do nurkowania jest zupełnie inny gaz a właściwie mieszanka gazów o zupełnie innych własnościach niż CO2 i tam faktycznie ładuje się do ciśnienia. Z CO2 jest inaczej może koledzy umieszczą na forum link do wykładu w tym roku na KMRW . Ja pójdę trochę na skróty i zacytuje moją wypowiedź na RA w temacie ciśnienia w butli CO2. Link do dyskusji Ciśnienie w butli CO2 100 barów Cytat:Temat wałkowany a nadal nie rozumiemy zjawiska . |
|||
08-11-2014, 19:55
|
|||
|
|||
Odp: szczelność zestwu co2
Jest uszczelka płaska i oring .
Co do całego zaworu jest przykrecony do butli na taśmę teflonowa ale tam jest szczelne. Przeciek jest przy pokretle. http://www.facebook.com/AmatorskaHodowlaKrewetek http://www.facebook.com/Rośliny-Akwariow...017673358/ |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości