szczelność zestwu co2 - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Technika (/forumdisplay.php?fid=29) +--- Wątek: szczelność zestwu co2 (/showthread.php?tid=3595) Strony: 1 2 |
szczelność zestwu co2 - Dix01 - 17-11-2012 14:04 Wiem, że dla niektórych może to być głupie pytanie ale chciałem się spytać jak prawidłowo podłączyć butle z reduktorem . Pytam się ponieważ kiedy odkręcę butle do gaz wychodzi mi na tej śrubie łączącej. Patrzyłem już na odkręconym i zakręconym reduktorze i ciągle gdzieś wylatuje. Liczę na Wasza pomoc. Oczywiście mam zamontowaną uszczelkę pomiędzy reduktorem, a butlą. Pozdrawiam Piotrek RE: szczelność zestwu co2 - Jacek - 17-11-2012 14:33 Sprawdź czy śruba jest równo i dobrze (mocno) przykręcona. RE: szczelność zestwu co2 - Odrey - 17-11-2012 16:10 Cześć, Co prawda takiego sprzętu nie mam... Ale może spróbuj skręcić to na taśmę teflonowa? Ewentualnie możne inna uszczelka. RE: szczelność zestwu co2 - Gerardos - 17-11-2012 16:19 Użyj więcej siły do przykręcenia , jeżeli leci to nakrętką , tylko pytanie czy ta uszczelka nie jest już wyrobiona ? RE: szczelność zestwu co2 - Dix01 - 20-11-2012 23:48 niestety Wasze rady nie pomogły wymiana uszczelki na nową, uszczelnienie taśmą teflonową i dalej leci RE: szczelność zestwu co2 - alarmowiec - 21-11-2012 00:10 Kolego na złączu reduktor butla uszczelka powinna uszczelnić układ bez udziału dodatkowych taśm i dodatkowych elementów . Jeśli tak nie jest to by znaczyło że płaszczyzny reduktora lub zaworu są bardzo uszkodzone ale to byłoby widać lub któryś z tych elementów jest pęknięty . Jest też pytanie czy aby ta nieszczelność jest na złączu a nie na zaworze butli co jest dość częste . Robiłeś próbę zanurzając cały układ pod wodą ? RE: szczelność zestwu co2 - jar300 - 28-12-2012 19:59 A jakiej uszczelki używasz? Jeśli coś ala papierowej to spróbój plastikowej. albo odwrotenie. Też mi leciało przy papierowej bo bardzo łatwo się odkształca. Zabierz butlę z reduktorem tam gdzie napełniasz to ci powinni sprawdzić gdzie leci. Sposób który przeczytałem w necie: wszystko skręcasz posypujesz mąką wszędzie wokoło na reduktor itp. I puszczasz na maksa gaz jeśli gdzieś ucieka to wiesz gdzie dokładnie ucieka. UWAGA: sposób nie wypróbowany tylko wyczytany. RE: szczelność zestwu co2 - edison - 07-11-2014 18:35 Co2 1,5kg w moim 144l. starcza minimum na 4 miesiące, od pewnego czasu dzieją się cuda niewidy. Tankowanie miesiąc temu i koniec. Tankowanie 3dni temu+sprawdzanie szczelności , odwróciłem butle i z całym układem (butla, reduktor, zaworek przeciwzrotny) do wiaderka z wodą, puszcza lekko pod zaworem głównym butli. Zawór wykręcony, popatrzyłem co jest w środku są dwie uszczelki, być może już się zużyły. DZiś tankowałem na Krańcowej, chciałem aby mi te uszczelki powymieniali , pan stwierdził że jeśi będzie lecieć pod zaworem to czeka mnie wymiana zaworu. Oni sami nie mają mam sobie gdzieś kupić. Szczelności też nie mogli sprawdzić - gaz ucieka tylko przy odkręconej butli. Ogólnie porażka. Zawór na butli został dokręcony o pół obrotu na imadle Zachodzę do domu podłączam, teraz sprawdzam co jakiś czas pod wodą, na tą chwile nic nie leci. Poza allegro gdzieś kupię w poznaniu ten zawór lub uszczelki do niego w spawalniczych ? RE: szczelność zestwu co2 - matoole - 08-11-2014 13:44 Nie wiem jak to jest z butlami na CO2 ,ale w sprzęcie do nurkowania jeżeli gdzieś ucieka powietrze to zawsze winne są o-ringi.Dziwna wydaje mi się uwaga o konieczności wymiany zaworu-na ale mogę się mylić. Spróbujcie w internecie znaleźć serwis kit do swoich zaworów. Do ilu barów bijecie swoje butle? RE: szczelność zestwu co2 - alarmowiec - 08-11-2014 14:01 Kolego butle do akwarium ładuje się daleko dalej niż do nurkowania . Bary się nie zmieniają a zmienia się tylko ich waga więc twoje pytanie jest błędne. Jak napisałeś nie wiesz jak to jest z butlami do CO2 i to jedno jest prawdą. Zawór główny może być nieszczelny i to nie jest rzadkością . Często uszczelniane były pakułami i wtedy dokręcanie go pomagało. Nowe zawory dostaniesz w firmie "Fachman" na ul. Głogowskiej lub Grunwaldzkiej RE: szczelność zestwu co2 - Stiep - 08-11-2014 14:15 Chyba "Fachowiec" RE: szczelność zestwu co2 - matoole - 08-11-2014 18:59 alarmowiec napisał(a):Kolego butle do akwarium ładuje się daleko dalej niż do nurkowania Nie bardzo wiem o czym piszesz,że niby butle akwarystyczne ładuje się wyższym ciśnieniem niż nurkowe? Nie twierdziłem ,że zawór nie może być nieszczelny ,mówiłem ,że z reguły winne są o-ringi.Sprawdziłem sobie te zaworki i uszczelnienie jest na o-ringach,może w XXw ktoś jeszcze uszczelnia butle ciśnieniowe na pakuły ,ale nie sądzę ,żeby takie zestawy przeszły badania UDT alarmowiec napisał(a):Bary się nie zmieniają a zmienia się tylko ich waga więc twoje pytanie jest błędneA tego to już w ogóle nie rozumiem.Jak to bary się nie zmieniają.Wciąż masz takie samo ciśnienie? Perpetum mobile RE: szczelność zestwu co2 - maximus - 08-11-2014 19:17 Butle z co2 ładuje się na kilogramy gazu bo co2 tak naprawdę się przelewa a nie spreza i dopóki w butli jest co2 w formie cieklej to gaz który unosi się ponad cieczą ma 80 barów ciśnienie. Butle nurkowe nabijamy do 200 lub 300 barów ale tam gaz sprezamy. Tak to wygląda. RE: szczelność zestwu co2 - alarmowiec - 08-11-2014 19:28 Widzisz kolego nadal wykazujesz zupełną ignorancję w temacie. W butli do nurkowania jest zupełnie inny gaz a właściwie mieszanka gazów o zupełnie innych własnościach niż CO2 i tam faktycznie ładuje się do ciśnienia. Z CO2 jest inaczej może koledzy umieszczą na forum link do wykładu w tym roku na KMRW . Ja pójdę trochę na skróty i zacytuje moją wypowiedź na RA w temacie ciśnienia w butli CO2. Link do dyskusji Ciśnienie w butli CO2 100 barów Cytat:Temat wałkowany a nadal nie rozumiemy zjawiska . Odp: szczelność zestwu co2 - edison - 08-11-2014 19:55 Jest uszczelka płaska i oring . Co do całego zaworu jest przykrecony do butli na taśmę teflonowa ale tam jest szczelne. Przeciek jest przy pokretle. |