Odpowiedz 
Przywitaj się
23-06-2012, 01:07
RE: Przywitaj się
Dawid, lat 19 (nie do końca, ale co tam. trzeba sobie wieku dodać Wink) mieszkający w Swarzędzu. Akwarystyką interesuję się jakieś... 5 lat? (nie liczę wcześniejszych akwariów z pierdzącymi nurkami). Aktualnie, niestety nie posiadam żadnym zbiorników z powodu remontu. Wolę przeczekać i na spokojnie wszystko zaplanować zamiast przenoszenia akwarium. Poza tym interesuję się także terrarystyką oraz jestem jednym z właścicieli hodowli buldogów angielskich.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
23-06-2012, 11:32
I bardzo dobrze, zapraszamy na środowe spotkania, zarówno tam jak i na forum na pewno coś doradzimy Smile
24-06-2012, 12:13
Hej, jestem Bartek mam 27 lat i wracam do akwarystyki po wielu latach przerwy. startuję (idzie dość wolno) od zbiornika 100x40x45. Cel holender a'la ameryka południowa. chcę założyć post i na bieżąco wrzucać różne fotki. dajcie znać czy was to interesuje.
pozdrawiam
B.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
24-06-2012, 12:55
Witaj
(24-06-2012 12:13 )BAchus85 napisał(a):  dajcie znać czy was to interesuje.
Rozumiem, że to taka twoja kokieteryjna podpucha.Wink
Przecież właśnie po to, między innymi, jest to forum.Yes

pozdrawiam
Andrzej
18-07-2012, 20:28
Witam, mam na imię Mirosław i ostatnio zachorowałem na założenie akwarium. Zaczynam następną 50 -tkę swego życia Zawsze o tym myślałem , ale wiadomo jak jest , życie niesie niespodzianki i zazwyczaj są inne priorytety a jako,że synowie odchowani, mam więcej czasu. Czytam ,czytam i mętlik w głowie. Temat rzeka. Jak dla mnie laika. Dla was to pewnie bułka z masłem. Powoli składam te akwarystyczne klocki , mam baniak 108L, pokrywę plus oświetlenie, na razie cienko bo tylko 1x18 w, termometr, grzałkę 50 W, korzeń. Zrobiłem sobie tło zewnętrzne. Miejsce na baniak jest ,ale myślę o wzmocnieniu szafki, jak by nie było to ponad dobre 100 kg wagi. Obsada wstępna już jest/ na papierze/. Brakuje filtra zewnętrznego i paru rzeczy, testy, odmulacz, siatka itp. W sprawie filtra wysłałem pytanie / dział kupie/ może ktoś pomoże. Myślę o odwiedzeniu Waszej rodzinki w następną Środę, ale na 100% to nic pewnego/ zjawia się rodzinka z Raichu/ więc może być różnie. No to tyle na razie. Pozdrawiam Jagoo Thumbup

96 L
Brzankarium: brzanka mszysta - Puntius tetrazona 10 szt
brzanka pieciopręga - Puntius pentazona 5 szt
kirysek pstry - Corydoras paleatus 5 szt
krewetki Red Cherry ilość nieznana
18-07-2012, 23:41
Witamy na forum. W razie potrzeby pomożemy, więc się nie krępuj i pytaj.
19-07-2012, 00:06
Witaj Smile

pozdrawiam Maciej

19-07-2012, 09:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-07-2012 09:11 przez alarmowiec. Powód: Nowe informacje)
Witaj Smile
Proponuję żeby nie mieć mętlika zacząć od przeczytania dwóch wątków w dziale dla początkujących Tutaj
i potem pytać . Zamiast kupować grzałkę i odmulacz zainwestowałbym w oświetlenie bo to się bardziej przyda. Można zrobić samemu zobacz dział DIY Tutaj . Dla naszych szafek 100kg to nie dużo no chyba że to coś już mocno wyeksploatowanego . Testy to głównie na azotany i azotyny na początek niezbędne no i ewentualnie Tw , Gh , Ph na później .
19-07-2012, 12:29
Witam, grzałke juz mam za free, jak i pozostałe rzeczy, temat dla początkujących już dawno przerobiony, lekcje odrobione, sporo poczytałem na różne tematy, i cały czas się uczę.Ciekawe jest także inne forum ale nie chce robić reklamy, / Wspierać Pyrlandie/ ,dostałem propozycje zakupu filtra, myślę ,że się dogadamy, sam baniak na razie jeszcze w planach, a szafka ? nie jest stara , mebel BRW stolik pod TV ale wole dmuchać na zimno, byłem u stolarza, raptem 2-3 struny jako wzmocnienie i wymiana tylnej ściany,, materiał jest, konfirmaty są, chęć jest/ coś do schłodzenia gardła i żeby się nie rozleciało też się znajdzie/ tak ,że wszystko idzie ku dobremu. niestety priorytet remont łazienki , wiec trochę potrwa , ale na spokojnie. Cierpliwość w tym ,, fachu,, to podstawa. Dobra lecę walczyć z łazienką. Pozdrowienia dla Wszystkich nawiedzonych akwarystów.

96 L
19-07-2012, 13:38 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-07-2012 13:39 przez alarmowiec.)
(19-07-2012 12:29 )jagoo napisał(a):  ....Ciekawe jest także inne forum ......
No tak pewnie dlatego powstał ten mętlik Smile
19-07-2012, 15:24
I tak i nie, żeby mieć pojecie o temacie no to trzeba sporo wiedzy, plus praktyka, ja co do teorii to myślę ,że dopiero polizałem ten lizak, a praktyki zero , nie mam nikogo kto się tym para, na innych forach też są ludzie i ludziska. Powiem tak , jestem laik ale niekiedy śmiech mnie ogarniał na niektóre pytania tam padajace. A mętlik powstał przy okazji , podałem parę pytań i się zaczęło, co jeden to mądrzejszy, czytałem sprawdzałem i było różnie. Pytanie np o filtr a za chwile jazda jeden na drugiego i temat sobie poszedł w las. Cóż , czyli tzw ,,polskie piekiełko,, Wiec pomyślałem , no co Poznaniacy są gorsi? Poszukałem i jestem. Dodatkowo jak będę miał czas zawsze mogę wpaść na Maltę i pogadać. Pisanie pisaniem a słowo mówione to podstawa. Ok spadam Narka

96 L
04-08-2012, 21:33
Witam.
Mam na imię Damian. Mieszkam w okolicach Wrześni i mam 15 lat, niedługo 16 ;]
Pierwsze akwarium miałem w wieku 7 lat lecz w "zaawansowaną" akwarystykę bawię się od 2 lat.
Pod moją opieką są dwa akwaria, 240l oraz 54l.
240l to typowy ogólniak, a a 54l na chwilę obecną krewetkarium lecz planuje zrobić akwarium roślinne.

Zalogowałem się na tym forum ponieważ chciałbym poznać kilka osób z okolic, które podzielą się doświadczeniem.

Napisałem kilka poradników związanych z akwarystyką i jeśli ktoś by chciał mogę je tutaj umieścić.

To chyba wszystkie najważniejsze rzeczy, które chciałem Wam przekazać.

Pozdrawiam Damian.
04-08-2012, 21:39
Witam i zapraszam do wymiany poglądów i doświadczeń.
Chętnie poczytam te poradniki.
04-08-2012, 22:54
Witaj.

pozdrawiam Maciej

28-08-2012, 18:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-08-2012 18:27 przez NitijSefni.)
Witam!
Mam na imię Maciej. Życie/mieszkanie moje dzieli się między wyspami a stolica ,, kwitnącej łęty" Smile porostu takie perypetie życiowe ( wracam do korzeni) Smile akwarystyka zawsze mi towarzyszyła w mniejszym lub większym stopniu. Moje początki to 23 l później przesiadka na 105 a następnie długo nic aż do 150 . Obecnie 450 l zbiornik z kompletnym miksem :/ ( jaki czas taki zbiornik). Z tego co przeczytałem na forum Wasze spotkania odbywaja się w środy ups Sad .

Pozdrawiam Maciej.
Dopiero 3 tydzień, akwa w Poznaniu pod opieką połowicy i ,,szkodników" (szok Tongue)
Odpowiedz 

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości