DZIWNE STWORZENIE W AKWA...
|
16-03-2012, 21:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-03-2012 00:38 przez DUANDR.)
|
|||
|
|||
DZIWNE STWORZENIE W AKWA...
Witam.
Wczoraj zaobserwowałem coś dziwnego w moim akwarium... Początkowo myślałem, że to kawałek korzenia rośliny, jednak zaczęło się ruszać. Stwór wielkości mniejszej krewetki, płetwa jak u ryby, nóżki jak u pająka... Widział ktoś kiedyś coś podobnego? Należy się obawiać, wytępić? Skąd mogło się pojawić u mnie w zbiorniku? Proszę o pomoc. Poniżej zdjęcia. Może nie najlepszej jakości, ale widać podejrzane stworzenie. |
|||
16-03-2012, 22:01
|
|||
|
|||
RE: DZIWNE STWORZENIE W AKWA...
Nie wiem co to jest, ale w do pewności bym wytępił.
|
|||
16-03-2012, 22:09
|
|||
|
|||
hej,
larwa wazki, zacznie polowac na wszystko co sie rusza. Do wylowienia z akwarium. Pozdrawiam Bartosz YT: exoticHobby FB: exoticHobby @arrowsworld Akwarystyka |
|||
16-03-2012, 22:15
|
|||
|
|||
Dzięki za odpowiedź. Pozostaje mi ją teraz znaleźć
|
|||
17-03-2012, 00:24
|
|||
|
|||
Aloo
Na 99% larwa żółtobrzeżka , fajnie poluje na mniejsze stworzenia. Pozdr. G. |
|||
17-03-2012, 11:03
|
|||
|
|||
RE: DZIWNE STWORZENIE W AKWA... | |||
17-03-2012, 11:38
|
|||
|
|||
Często jajka lub larwy tego typu owadów są przynoszone do baniaka z roślinami więc możliwe jest że jest ich więcej niż 1 sztuka .
|
|||
17-03-2012, 11:40
|
|||
|
|||
Ja natomiast stawiam na larwę ważki. Larwy płwakowatych mają krótkie wyrostki na końcu odwłoka, są szersze i mają bardziej masywną maskę.
Odonata (ważki) mają wyrażne wyrostki na odwłoku właśnie o takim liściastym kształcie. Mniejsza maska i duże oczy. Do określenia rodziny potrzebowałabym dokładniejszego zdjęcia. Z widocznym łebkiem, wyglądem i układem odnóży zbliżenie odwłoka. Tak mi się wydaje, na podstawie zdjęcia które widzę. Byłoby super, gdybyś przyniósł stwora na spotkanie. A w akwarium faktycznie nie może być. Dla porównania - ważka, którą u siebie znalazłam: Nie tylko chłopaki lubią robaki |
|||
17-03-2012, 13:38
|
|||
|
|||
Jak uda mi się go wyłowić to spróbuję zrobić jakieś lepsze zdjęcia i pomyślę też nad przyjściem z nim na spotkanie, chociaż jeszcze na żadnym nie byłem. Z tego, co wyczytałem to w środy wieczorem w Malcie?
|
|||
17-03-2012, 17:18
|
|||
|
|||
RE: DZIWNE STWORZENIE W AKWA... | |||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości