DZIWNE STWORZENIE W AKWA... - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Akwarystyka słodkowodna (/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Krewetki, raki, kraby, ślimaki (/forumdisplay.php?fid=25) +--- Wątek: DZIWNE STWORZENIE W AKWA... (/showthread.php?tid=2385) |
DZIWNE STWORZENIE W AKWA... - arqs1 - 16-03-2012 21:57 Witam. Wczoraj zaobserwowałem coś dziwnego w moim akwarium... Początkowo myślałem, że to kawałek korzenia rośliny, jednak zaczęło się ruszać. Stwór wielkości mniejszej krewetki, płetwa jak u ryby, nóżki jak u pająka... Widział ktoś kiedyś coś podobnego? Należy się obawiać, wytępić? Skąd mogło się pojawić u mnie w zbiorniku? Proszę o pomoc. Poniżej zdjęcia. Może nie najlepszej jakości, ale widać podejrzane stworzenie. RE: DZIWNE STWORZENIE W AKWA... - Stiep - 16-03-2012 22:01 Nie wiem co to jest, ale w do pewności bym wytępił. RE: DZIWNE STWORZENIE W AKWA... - arrowb - 16-03-2012 22:09 hej, larwa wazki, zacznie polowac na wszystko co sie rusza. Do wylowienia z akwarium. RE: DZIWNE STWORZENIE W AKWA... - arqs1 - 16-03-2012 22:15 Dzięki za odpowiedź. Pozostaje mi ją teraz znaleźć RE: DZIWNE STWORZENIE W AKWA... - Grzegorz - 17-03-2012 00:24 Aloo Na 99% larwa żółtobrzeżka , fajnie poluje na mniejsze stworzenia. Pozdr. G. RE: DZIWNE STWORZENIE W AKWA... - arqs1 - 17-03-2012 11:03 (17-03-2012 10:05 )Mystik napisał(a): A swoją drogą, to jak to się znalazło w Twoim baniaku? Dobre pytanie... Akwa znajduje się w bloku na 11 piętrze, rzadko znajdzie się tam mucha a co dopiero jakiś inny owad... RE: DZIWNE STWORZENIE W AKWA... - SzymonPieta97 - 17-03-2012 11:38 Często jajka lub larwy tego typu owadów są przynoszone do baniaka z roślinami więc możliwe jest że jest ich więcej niż 1 sztuka . RE: DZIWNE STWORZENIE W AKWA... - Lermi - 17-03-2012 11:40 Ja natomiast stawiam na larwę ważki. Larwy płwakowatych mają krótkie wyrostki na końcu odwłoka, są szersze i mają bardziej masywną maskę. Odonata (ważki) mają wyrażne wyrostki na odwłoku właśnie o takim liściastym kształcie. Mniejsza maska i duże oczy. Do określenia rodziny potrzebowałabym dokładniejszego zdjęcia. Z widocznym łebkiem, wyglądem i układem odnóży zbliżenie odwłoka. Tak mi się wydaje, na podstawie zdjęcia które widzę. Byłoby super, gdybyś przyniósł stwora na spotkanie. A w akwarium faktycznie nie może być. Dla porównania - ważka, którą u siebie znalazłam: RE: DZIWNE STWORZENIE W AKWA... - arqs1 - 17-03-2012 13:38 Jak uda mi się go wyłowić to spróbuję zrobić jakieś lepsze zdjęcia i pomyślę też nad przyjściem z nim na spotkanie, chociaż jeszcze na żadnym nie byłem. Z tego, co wyczytałem to w środy wieczorem w Malcie? RE: DZIWNE STWORZENIE W AKWA... - Grzegorz - 17-03-2012 17:18 (17-03-2012 11:40 )Lermi napisał(a): Ja natomiast stawiam na larwę ważki.Aloo Tak ,tak masz rację , pospieszyłem się . Ale te oczy.....mmm jak ocean Pozdr. G. |