[025 L] Mój pierwszy kawałek podwodnego świata :)
|
08-02-2012, 20:40
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-02-2012 20:42 przez alarmowiec.)
|
|||
|
|||
RE: [025 L] Mój pierwszy kawałek podwodnego świata :)
Jak juz to bazalt podnosi Kh a co za tym idzie podnosi się Ph (choć też pierwsze słyszę ) . Ale myslę że sprawa jest trochę inna ponieważ mamy taki przypadek jak z wymieniaczem jonowym że wapń i magnez zastępowany jest sodem i on zupełnie zniekształca wyniki pomiaru powodując bardzo wysoki wynik Kh przy niskim Gh . Ale niech się Stiepo wypowie . Na spotkaniu poruszę z nim ten temat
|
|||
09-02-2012, 22:09
|
|||
|
|||
Wpuściłam dzisiaj 4 ślimaki helenki no nie powiem mają ucztę nieziemską
No i prawdopodobnie będzię zmiana filtra na kaskadowy Alarmowiec czy Stiepo wypowiedział się na temat mojego podwyższonnego KH?Byłabym wdzięczna za odpowiedź |
|||
09-02-2012, 22:43
|
|||
|
|||
nie było ani jednego ani drugiego
|
|||
09-02-2012, 23:02
|
|||
|
|||
Nie dobrze chłopacy
Oj kochani opuściliście się coś z komentarzami w moim poście Nie ładnie No i za mną kolejna wymiana wody w moim podwodnym świecie no i małe zmiany Został dodany kokos dwie roślinki: moczarka argentyńska i nurzaniec. Został zmieniony filtr na kaskadowy. Oczywiście zrobiłam testy wszystko jest bez zmian poza rzecz jasna KH 11 lutego KH wynosiło 20, 13 lutego 22 a dzisiaj 20 W związku z tym dodałam woreczek do usuwania twardości węglanowej z wody (Aquafix). Na bieżąco będę robić pomiary KH. Wyjełam z dna akwarium woreczek z ziemią. Zostało dołożone oświetelnie Aquael 9 W co łącznie daje 20 W światła. Nadal codziennie dodaje CO2 w płynie i nie da się ukryć,że zauważyłam,że mech na korzeniu bardzo ładnie zaczął rosnąć. Prawdopodobnie w najbliższą sobotę zawitają kolejni mieszkańcy Dwie świeżuteńkie fotki dodaję poniżej JUŻ DZISIAJ ZAGOŚCILI NOWI MIESZKAŃCY W MOIM PODWODNYM ŚWIECIE MIELI ZAGOŚCIĆ JUTRO,A TU NIESPODZIANKA WIADOMO DZIĘKI KOMU I MAM RYBKI DZISIAJ JUPIIIIIIII W TEJ CHWILI M MOIM SKROMNIUTKIM AKWARIUM SĄ: - 4 ŚLIMAKI HELENKI (W TYM JEDEN TO JUNIOR ) - 10 RAZBOR BORNEAŃSKICH (SĄ PIĘKNE!!!! ) - 3 OTOSKI JUTRO ZAGOSZCZĄ OSTATNI MIESZKAŃCY M.IN BADZIEWIAKI JESZCZE NIE WIEM ILE PONIEWAŻ NIE WIEM ILE DOSTANE OD RAFAŁA OH... AH... CÓD MIÓD MALINKAAAAAAAAAAAAAAAA |
|||
19-02-2012, 19:14
|
|||
|
|||
Prezentuję moje piękności
|
|||
19-02-2012, 20:40
|
|||
|
|||
Razborki pewnie od Robercika ze Skalara . Zdjęcia kiepskie ale wyglądaja na prawdziwe Brigittki Też je mam piekne rybcie . Z tym Kh moze sie Stiepo wreszcie ruszy . Nie sprawdzałaś innym testem ? . Wygląda na to że cos ci puszcza do wody sporo wapnia . No ale czekamy na Stiepa
|
|||
19-02-2012, 21:14
|
|||
|
|||
A tu Cie kochany zaskoczę nie ze Skalara na tą chwilę w Skalarze nie ma ani razborek borneańskich ani otosków
No nie wiem czy foty są kiepskie starałam się Mieszkam w domu jednorodzinnym co wiąże się z tym,że niestety nie posiadam wody z wodociągów moja woda jest oczyszczana przez filtr i zmiękczana przez sól tabletkową więc na tą chwilę myślę,że tu tkwi problem zdobyłam dzisiaj 5 l wody wodociągowej i jutro podmienie zobaczymy co będzie się działo. zrobiłam wszystkie testy tej wody dzisiaj oprócz KH i GH i porównując z testami mojej wody kranowej to różnica jest już w PH. Moja ma 8,5 a wodociągowa 7. Podwyższone KH nie daje rosnąć moczarce i nurzańcowi a są to roslinki mało wymagające. W miarę moich mozliwości i pomocy Wojtka staram się jak mogę, aby w moim zbiorniku panowały jak najlepsze warunki i dla ryb i dla roślin. |
|||
19-02-2012, 22:25
|
|||
|
|||
(19-02-2012 21:14 )kasia874 napisał(a): Mieszkam w domu jednorodzinnym co wiąże się z tym,że niestety nie posiadam wody z wodociągów moja woda jest oczyszczana przez filtr i zmiękczana przez sól tabletkową więc na tą chwilę myślę,że tu tkwi problemAch te kobiety przez dwa tygodnie co najmniej kombinujemy czemu masz taki problem angażujemy specjalistę a na końcu okazuje się , że zapomniałaś nam powiedzieć że twoja woda wodociągowa nie jest wodociągowa . Jeśłi tak to sprawa jasna zresztą już na tym forum omawiana przez kolejną kobietę koleżankę Kalinę która miała ten sam problem . Odsyłam zatem do tego wątku http://www.akwarysci-poznan.pl/forum/sho...p?tid=1644 oraz http://www.akwarysci-poznan.pl/forum/sho...794&page=2 . Po lekturze zapraszam ponownie . |
|||
19-02-2012, 23:24
|
|||
|
|||
Ajajajajajajajaj moja wina jestem zła sama na siebie Tak myślałam,że zmiękczacz jest problemem. Od Stiepa też dostałam literaturę więc wszystko poczytam. Doskonale wiedziałam,że mamy takie urządzenie w domu a jak doszło do badania wody i zalewania zbiornika na myśl mi nie przyszło,że to będzie problemem a Wojtasowi dopiero parę dni temu powiedziałam,że mam takie urządzenie.No już trudno się mówi. Wszyscy mieszkańcy póki co czują się dobrze w akwarium i systematycznie będę zdobywac kranówkę i ją podmieniać (jutro podmieniam 4,5 l)
Dzięki wielkie za pomoc Od Rafała dostałam jakiś czas temu krewetki i po paru dniach zauważyłam,że mam w zbiorniku dwie ciężarne mamuśki będą małe dzidzie w sobotę wrzuciłam dla krewetek mały kawałek banana na początku troszkę się nim zainteresowały a dzisiaj otosek go smakuje Walczę nadal z KH powolutku udaje mi się je zbijać,ale niestety w zeszłym tygodniu doliczyłam się 7 razborek borneańskich a miałam 10 |
|||
04-03-2012, 22:54
|
|||
|
|||
Całkiem wporzo, wywaliłbym tylko grzałkę, bo temperatura pokojowa w zupełności wystarczy
Akwarystyka to głębia wiedzy.. i choroba... |
|||
05-03-2012, 12:45
|
|||
|
|||
Grzałka na tą chwilę pozostaje... Banana na następny dzień wyjęłam z akwarium... Na tą chwilę mam już 4 ciężarne krewety
|
|||
05-03-2012, 22:27
|
|||
|
|||
Przy redkach grzałka? hm... być może masz poniżej 18 st, ja mam 22 stopnie i jakoś na brak krewetek nie narzekam , no tak, ale nie wiele ich pozostaje po uczcie gupoli..
Akwarystyka to głębia wiedzy.. i choroba... |
|||
05-03-2012, 22:53
|
|||
|
|||
W zbiorniku mam 24 stopnie...
|
|||
05-03-2012, 23:04
|
|||
|
|||
Lepiej ogrzewać akwarium niż całe mieszkanie .Widać, że poznanianka
|
|||
06-03-2012, 08:34
|
|||
|
|||
Alarm akurat Kasia w pokoju ma bardzo zimno około 18 stopni w zimie ( najzimniejszy pokój w domu ) baniaczek stoi blisko okna
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|