Reaktor CO2 narurowy
|
11-03-2011, 23:36
|
|||
|
|||
RE: Reaktor CO2 narurowy
Nie zamierzam się wymądrzać ani krytykować projektu kolegi z Gorzowa, jednak przez przypadek pracuję w branży instalacyjnej i w związku z tym mogę podpowiedzieć małe co nieco :-)
Więc zaczynamy: korpus filtra, który widać na fotorelacji można zastąpić korpusem z firmy http://ustm.pl/ jest uboższy o jedną część ruchomą, w USTM przeźroczysty korpus uszczelnia się bezpośrednio w głowicy a nie skręca dodatkowym pierścieniem. Ponadto aby wyeliminować cześci metalowe, można zastosować korpus do RO z tej samej firmy jednak nigdy nie stosowałem reaktora do CO2 i bladego pojęcia nie mam jakiego wymaga ciśnienia i czy wężyki do RO dadzą radę...może gdyby np.PACMANN wyłożył mi kawę na ławę... W razie gdyby węże igielitowe do RO były za słabe , wzorem KUNTAKINTE zastosować można rurki firmy NIBCO, tylko kolo użył rurek do ciepłej wody (żółtawe)tzn. pow. 60 stopni i o mniejszej rozszerzalności liniowej (czyt. droższe) a nie sądzę aby ktoś z nas miał tyle w akwa. W związku z tym wydaje mi się , że rurki do wody zimnej też się nadadzą bo są tańsze (i białe) , różnica leży też w rozmiarach bo rurka 3/4" do ciepłej to rozmiarowo 1/2"do zimnej. Do każdego rodzaju stosuje się ten sam oczyszczacz i klej jednak kształtki są osobne. Gdyby komuś nie chciało sie szukać to mam na stanie korpusy filtów (zwykłych a nie do RO) z firmy USTM, rurki NIBCO to gorsza sprawa bo nie mogę załatwić upustów, ale mogę podpowiedzieć gdzie najtaniej można kupić je w Poznaniu, choć to moi byli pracodawcy a teraz konkurencja... jednak dla braci WTMA mogę zrobić wyjątek i puścic parę ;-) Jeszcze jedno - korpusy USTM są w mojej firmie są dostępne również w zestawach tzn. z konsolą (na zdjęciach to ten metalowy kątownik do mocowania) i kluczem do odkręcania klosza (np. do czyszczenia). Jeśli ktoś chce info odnośnie cen lub foty to mogę je zdobyć dopiero w poniedziałek w pracy i przesłać na email lub przynieść na spotkanko w środę. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|