Odpowiedz 
Pomysł na zawór odcinający osmozę
18-02-2014, 11:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-02-2014 11:51 przez EFI.)
Pomysł na zawór odcinający osmozę
Witam!
Posiadam roślinne akwa 160l. Podmieniam w nim wodę na osmozę co 5 dni. Oczywiście nie leje czystej,dodaję hydro mineral i dozuję nawozy.
W domu zainstalowałem w szafce pod zlewem osmozę.Obok niej zmieściła się jeszcze butla od Daru Natury 18,9l.
Mój problem polega na tym,iż nigdy nie wiadomo po jakim czasie butla napełni się wodą.
Uzależnione jest to od wielu czynników takich jak :temperatura,ciśnienie w sieci itp.
Zazwyczaj ustawiam sobie budzik w telefonie,ale kilka razy zalałem już chatkę (Shy-10l na podłodze)
Od kilku dni zastanawiam się na jakimś urządzeniem ,które automatycznie odłączyło by zasilanie osmozy po napełnieniu butli do wyznaczonego poziomu.
Fizycznie miało by to wyglądać w ten sposób:
1.Potrzebny jest elektrozawór na 12v podobny do tych ,które są używane w akwarystyce do C02.
Zawór montowany by był na zasilaniu czyli przed osmozą.
2.Następnym elementem jest czujnik ,który wyłączy zasilanie elektrozaworu po osiągnięciu żądanego poziomu osmozy w butli.

Tyle z pomysłów,może ktoś z Was już coś takiego posiada lub widział u kogoś? Rolleyes
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
Pomysł na zawór odcinający osmozę - EFI - 18-02-2014 11:46