Odpowiedz 
100 l klaser dla Bucephalandr
31-05-2013, 07:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-05-2013 08:17 przez rzekotka_2007. Powód: Nowe informacje)
RE: 100 l klaser dla Bucephalandr
Akwarium to AQUAEL BRILLUX 102l. Bucephalandry to raczej małe i b. małe rośliny i naprawdę nie zajmują zbyt wiele miejsca. Reszta oprócz tych zakorzenionych w podłożu to również gatunki małe ( lub na razie w małej ilości). Zdobywałem Bucep. na raty od 3 do roku temu. Przeszły bardzo dużo - zmianę zbiorników (w 200 l o wysokości 50 cm bardzo słabo rosły mimo światła 0,9 W), całkowite zapomnienie (brak podmian wody i nawożenia przy rozkręcaniu interesu), atak krasnorostrów (w niewielkiej ilości - zwalczony "wypędzelkowaniem" roślin ADA Phyton Git). Z niektórych zostały mi prawie same kłącza z podziurawionym liściem Crying. Jednak są wytrzymałe i teraz gdy mam dla nich więcej czasu (codzienne nawożenie i sprawdzanie parametrów, tygodniowa podmiana) znowu odżyły. Zaznaczam, że są to rośliny, które w panujących u mnie warunkach są raczej wolno rosnąceWink - 1 liść na 1-2 tygodnie, albo i dłużej - a zdarza się, że jakiś stary w tym czasie zmarnieje i dla estetyki trzeba go oderwać. podobno szybciej rosną przy bliższej odległości do źródła światła (u mnie jest to max 30 cm i uważam, że jest to właśnie to maximum) i bezpośrednim dodawaniu nawozów na korzenie (lawę) -ja tak nie robię. Zdecydowanie lepiej rosną na twardym podłożu (lawa, skałki) niż na drewnie (własne doświadczenie).
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: 100 l klaser dla Bucephalandr - rzekotka_2007 - 31-05-2013 07:58

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości