100 l klaser dla Bucephalandr
|
30-05-2013, 20:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-05-2013 22:06 przez rzekotka_2007. Powód: Nowe informacje)
|
|||
|
|||
100 l klaser dla Bucephalandr
Witam
Chciałbym przedstawić swój zbiornik po restarcie po ataku sinic - używałem RO z wodą wodociągową. Sinice mimo wszelkich tak zwanych naturalnych metod załatwiły mi Bucephalandry ( liście w oczach marniały). Po restarcie zbiornika i użyciu erytromycyny oraz przejściu na czystą RO uzdatnianą Equilibrium Sachema po ok. 4-5 miesiącach roślinki wróciły do jako takiego wyglądu. Aktualnie traktuję ten zbiornik na zasadzie klasera do zbierania roślinek. Jak się rozrosną to przeszczepię je na większe lawy i spróbuję ładniejszych kompozycji. Część szczepek Bucephalandr przeniosłem do krewetkariów bez CO2, oświetlanych tylko ledami – zobaczymy co będzie – w każdym razie pierwsze liście w tych warunkach już wypuściły. Zbiorniczek: ok. 100 l oświetlenie: 2x24W T5 (Narva Nature Superb i Biovital) + oświetlenie LED Aqua Nova Proled N-02 podłoże – żwirek na „biogruncie. nawozy: linia nawozowa Ferka bez „azotu”, CO2 z butli, po podmianie hormony „Azoo” filtracja: Fluwal 205 Woda RO uzdatniana Equilibrium Sachema Podmiana raz w tygodniu 20 l ph -6,5 kh - ok.2 gh - ok.7 temp. 22-23 st.C Flora: 22 gatunki Bucephalandr Plagiochilacea Cameron Fontinalis antipyretica Blepharostoma Trichophyllum Mini Pear Fox moss Phoenix moss creeping moss Flame moss Star moss Subwassertang Microsorium – różne Bolbitis heudelotii Pogostemon erectus Hydrocotyle Japan Ranunculus inundatus W aklimatyzacji: Mchy i wątrobowce Riccia sp. "dwarf" mech Zipper (Zipellianus) fissidens sp. thailand mini weeping Hymenophyllaceae sp. Wayanad Paprocie Bolbitis Crepidomanes Gua Angin cuspidata Heteroclita difformis fauna: Krewetki CR, CB i hybrydy taiwanów, niestety ślimaczki. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Wiadomości w tym wątku |
100 l klaser dla Bucephalandr - rzekotka_2007 - 30-05-2013 20:29
RE: 100 l klaser dla Bucephalandr - alarmowiec - 31-05-2013, 02:36
RE: 100 l klaser dla Bucephalandr - rzekotka_2007 - 31-05-2013, 07:58
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości