Fotografowanie akwarium
|
02-12-2012, 16:49
|
|||
|
|||
RE: Fotografowanie akwarium
edison napisał(a):1 cm ale potrzebuje dużo światła obiektyw f2,8-11 zdjęcia wychodzą mi ładne ale w akwarystyce nie daję rady (aparat albo ja ) muszę spróbować z tym filtrem na odbicia w szkle Filtr polaryzacyjny dodatkowo ci zaciemni jeszcze obraz. Poprostu dodatkowa przeszkoda przez które musi przejść światło. A po drugie to zadaniem polaryzacyjnego jest na chłopski rozum nieprzepuszczanie pewnych świateł co powoduje że własnie nie mamy odbić w szybach itp. edison napisał(a):mam Fuji S6500Z tego co pamietam to ten aparat wzorowany jest pod lustrzanke ale z matrycą kompaktu i z tego co pamiętam masz w nim opcję zapisu zdjęć w rozszerzeniu raw. Jest to tzw negatym zdjęcia. Przełącz sobie na ten tryb zapisu co pozwoli ci robić zdjęcia z wysokim iso bez ziarna a wyższe iso daje ci można tak powiedzieć dodatkowe światło przez co bez problemu możesz schodzić do bardzo małych czasów naświetlania. Lecz wymaga to jednak wywołania go na komputerze tzn przerobienia z raw na jpg format. Robiąc zdjęcia w jpg na aparacie poprostu aparat robi zdjęcie w raw a następnie od razu przerabia to na jpg. To samo ty musisz zrobić na komputerze samemu. Działanie takie prawie samo lecz proces przekształcania na jpg w aparacie powoduje bardzo duże straty jakości a więc pojawianie się ziarna. Komputery są o wiele lepsze jakościowe sprzętowo tzn. procesory itp co powoduje że są o wiele mniejsze straty jakościowe przy tej czynności. Dodatkową zaletą raw jest to, że jest to negatyw a więc na kompie możesz jeszcze zmienić praktycznie wszystko co możesz ustawić w aparacie przy robieniu zdjęcia, począwszy od balansu bieli, naświetlenia, rozjaśnić pewne elementy przyciemnić dany element zdjęcia, wyostrzyć itp i to bez utraty jakości. Przerabiając jpg na komputerze w różnych programach tracisz na jakości nawet jak tego nie widać. Co do poprzewracania się w 4 literach. Nie miałem zamaru nikogo krytykować itp. Zdjęcia są bardzo dobre, chciałem tylko podopwiedzieć co można poprawić itp. Sklep zoologiczno-akwarystyczny AQUAZOO www.aquazoo24.pl Moje akwaria: 220l malawi z pyszczakami yellow 30l kostka aquael bojowniki + neonki 20l kostka aquael krewetkarium red cherry 10l kostka aquael krewetkarium 10l kostka aquael danio lamparcie zielone |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|