Tzw. CO2 w płynie - ku przestrodze
|
29-11-2012, 16:56
|
|||
|
|||
Tzw. CO2 w płynie - ku przestrodze
Witam. Postanowiłem napisać ten post ku przestrodze z używaniem tzw. CO2 w płynie (węgla). Posiadam 250l awarium w którym borykałem się od dawna z nadmiarem no3 - 60-80 i PO4 - 2.5-3. Efekt można sobie wyobrazić - glony ale nie było ich tak strasznie dużo. Zielone na szybkach było do zniesienia. Cięzko było mi zbić azotany i po4 z uwagi iż w krainie nie leci u mnie lepsza woda. Dopiero od przyszłego roku mają inne źródło podłączyć i będzie lepsza. Podmianki co tygodniowe nic nie dawały. Więc co postanowiłem dodać roślin co też uczyniłem lecz na trawce przytargałem glon nitkowaty. Mimo kwarantany i kompieli w roztworze glon przetrawał i po jakimś tygodniu w akwarium zauwazyłem, że zarasta on nitkami ta trawka. Po kolejnym tygodniu już zauważalne było na reszcie roślin. Usówałem ręcznie lecz glon wygrywał w tych warunkach. Znalazłem opienie o skuteczności zwalaczania glonów szczególnie własnie tym CO2 w płynie. Jako, że nie nawoziłem wogole co2 postanowiłem zakupić. Znalazłem dostęp do źródełka wodociagowego z którego mogłem czerpać wode butelkami o wiele lepsza niż w krainie. Co 4 dni robiłem podmianki przy okazji używając co2 w płynie. Po ok 12 dniach no3-10, po4-1. Glony nitkowate gdzie niegdzie zauważalne ale wygladają jakby już nie były żywe ale co najważniejsze już sie nie roznoszą . Czy działanie można powiedzieć że zadziałało choć nie wiadomo czy to nie zasługa polepszeniem warunków no3 i po4. Ale po tych 12 dniach mimo że podawałem zgodnie z zaleceniami a jest napisane że 3 krotne przedawkowanie nie zagraża rośliną i zwierzątką wyraźnie widać pogorszenie wyglądu roślin. Nurzaniec z gęstwiny uratowałem dwie małe sadzonki, moczarka 2 mały koncówki stożka. Reszty nazw roślin nie pamietam. Nurzaniec i moczarka poprostu zgniła co wcześniej bez co2 rosła szybko i była zieleniutka nawet bez podawania jakiego kolwiek co2. Inne roślinki część się wybiła w góre jak np. kabomba ale część jak moczarka zaczęły gnić. Woda stała się biaława widać było pływający jak by kurz w wodzie mimo porządnej filtracji tj. tetra ex 700 i tetra ex 1200 zewnetrzne.
Dlatego jedno stwierdzenie: glony pomaga zwalczyć ale i też rośliny. Jednym zdaniem używać rozsądnie i 10 razy przemyśleć. Mam nadzieję, że po zaprzestaniu stosowania rośliny odżyją. PS. Rośliny przy jego stosowaniu te co polepszyła się kondycja bąblowały lecz te drugie nie. Sklep zoologiczno-akwarystyczny AQUAZOO www.aquazoo24.pl Moje akwaria: 220l malawi z pyszczakami yellow 30l kostka aquael bojowniki + neonki 20l kostka aquael krewetkarium red cherry 10l kostka aquael krewetkarium 10l kostka aquael danio lamparcie zielone |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości