Odpowiedz 
Tzw. CO2 w płynie - ku przestrodze
29-11-2012, 16:56
Tzw. CO2 w płynie - ku przestrodze
Witam. Postanowiłem napisać ten post ku przestrodze z używaniem tzw. CO2 w płynie (węgla). Posiadam 250l awarium w którym borykałem się od dawna z nadmiarem no3 - 60-80 i PO4 - 2.5-3. Efekt można sobie wyobrazić - glony ale nie było ich tak strasznie dużo. Zielone na szybkach było do zniesienia. Cięzko było mi zbić azotany i po4 z uwagi iż w krainie nie leci u mnie lepsza woda. Dopiero od przyszłego roku mają inne źródło podłączyć i będzie lepsza. Podmianki co tygodniowe nic nie dawały. Więc co postanowiłem dodać roślin co też uczyniłem lecz na trawce przytargałem glon nitkowaty. Mimo kwarantany i kompieli w roztworze glon przetrawał i po jakimś tygodniu w akwarium zauwazyłem, że zarasta on nitkami ta trawka. Po kolejnym tygodniu już zauważalne było na reszcie roślin. Usówałem ręcznie lecz glon wygrywał w tych warunkach. Znalazłem opienie o skuteczności zwalaczania glonów szczególnie własnie tym CO2 w płynie. Jako, że nie nawoziłem wogole co2 postanowiłem zakupić. Znalazłem dostęp do źródełka wodociagowego z którego mogłem czerpać wode butelkami o wiele lepsza niż w krainie. Co 4 dni robiłem podmianki przy okazji używając co2 w płynie. Po ok 12 dniach no3-10, po4-1. Glony nitkowate gdzie niegdzie zauważalne ale wygladają jakby już nie były żywe ale co najważniejsze już sie nie roznoszą Smile. Czy działanie można powiedzieć że zadziałało choć nie wiadomo czy to nie zasługa polepszeniem warunków no3 i po4. Ale po tych 12 dniach mimo że podawałem zgodnie z zaleceniami a jest napisane że 3 krotne przedawkowanie nie zagraża rośliną i zwierzątką wyraźnie widać pogorszenie wyglądu roślin. Nurzaniec z gęstwiny uratowałem dwie małe sadzonki, moczarka 2 mały koncówki stożka. Reszty nazw roślin nie pamietam. Nurzaniec i moczarka poprostu zgniła co wcześniej bez co2 rosła szybko i była zieleniutka nawet bez podawania jakiego kolwiek co2. Inne roślinki część się wybiła w góre jak np. kabomba ale część jak moczarka zaczęły gnić. Woda stała się biaława widać było pływający jak by kurz w wodzie mimo porządnej filtracji tj. tetra ex 700 i tetra ex 1200 zewnetrzne.

Dlatego jedno stwierdzenie: glony pomaga zwalczyć ale i też rośliny. Jednym zdaniem używać rozsądnie i 10 razy przemyśleć. Mam nadzieję, że po zaprzestaniu stosowania rośliny odżyją.

PS. Rośliny przy jego stosowaniu te co polepszyła się kondycja bąblowały lecz te drugie nie.

Sklep zoologiczno-akwarystyczny AQUAZOO
www.aquazoo24.pl

Moje akwaria: 220l malawi z pyszczakami yellow
30l kostka aquael bojowniki + neonki
20l kostka aquael krewetkarium red cherry
10l kostka aquael krewetkarium
10l kostka aquael danio lamparcie zielone
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
Tzw. CO2 w płynie - ku przestrodze - jar300 - 29-11-2012 16:56