Odpowiedz 
Elektroniczny regulator CO2 zamiast zaworu mechanicznego (iglicowego)
30-11-2011, 04:02
RE: Elektroniczny regulator CO2 zamiast zaworu mechanicznego (iglicowego)
No gdzie to zapisać Romek się odezwał mam nadzieję że w końcu na spotkanie dotrzesz .
Ponieważ zrobiłem i ciągle udoskonalam swój Ph-kontroler i walczę z zaworami to się trochę w tym temacie wypowiem Smile
Jeśli chodzi o to rozwiązanie to ma ono sens tylko w przypadku gdy mamy dyfuzor z całkowitym rozpuszczaniem CO2 taki jak ma pacmann czy zrobił smoko . Takie dyfuzory maja dużą bezwładność i działają na podobnej zasadzie jak dzwon ( zresztą dzwon to też dobry układ w tym przypadku) .
Tylko że to pozwoli jedynie na pozbycie się zaworka precyzyjnego i tyle.
Zjawisko które występuje przy spadku ciśnienia w butli ( kończy się CO2) to gwałtowny wzrost ciśnienia za reduktorem . Przy pewnym ciśnieniu (nie wiem jeszcze dokładnie jakim ) reduktor przestaje działać i puszcza pełne ciśnienie z butli . Powoduje to gwałtowny wzrost ilości podawanego CO2 . Sterowany w taki sposób elektrozawór jest tym samym co zaworek regulowany ręcznie . I w jednym i w drugim przypadku będzie zatem zwiększone podawanie CO2 . To zwiększenie będzie tym większe im niższe ciśnienie robocze ustawiamy na reduktorze . Ponieważ dużo łatwiej ustawić bardzo małe dawkowanie na zaworku precyzyjnym jak ciśnienie robocze jest poniżej 1bara to ja u siebie ustawiam na 0,2 bara . W takim przypadku nie zastosowanie Ph-kontrolera na pewno skończy się katastrofą i z zaworkiem i z układem czasowym . Oczywiście ten skok będzie mniejszy lub w ogóle nie wystąpi jeśli pracujemy na znacznie wyższym ciśnieniu .
Co do hałasu to jak na razie nie spotkałem się z cichym elektrozaworem . Co do częstości załączeń to elektrozawory gazu są stosowane w układach automatyki gdzie są bardzo często załączane .
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Elektroniczny regulator CO2 zamiast zaworu mechanicznego (iglicowego) - alarmowiec - 30-11-2011 04:02