Wkłady do filtra - Amazonka
|
12-09-2013, 18:19
|
|||
|
|||
Wkłady do filtra - Amazonka
Witam.
Postanowiłem po raz kolejny się was poradzić Mianowicie, zakupiłem FILTR JBL E901 GREENLINE. Do tego dostałem Wkład ceramiczny, 2 wkłady gąbkowe biologiczne + pakiet wkładów zeolit oraz węgiel aktywny oraz prefiltr. I teraz pytanie: Czy mam taki zestaw wkładów zastosować, czy jakiś inny? Dodam też, że akwarium będzie zupełnie nowe, bez ryb, z wodą RO i zestawem CO2. Ryby będą wpuszczane w późniejszym czasie więc przy okazji pytanie: co zrobić, żeby woda szybciej była gotowa do jej zamieszkania? |
|||
12-09-2013, 18:21
|
|||
|
|||
RE: Wkłady do filtra - Amazonka
Zamiast zeolitu i węgla aktywnego daj ceramikę i będzie okej.
Cytat:co zrobić, żeby woda szybciej była gotowa do jej zamieszkania?Możesz dać bakterie do filtra lecz nie licz na to, że parametry ustabilizują się od tak po tygodniu. |
|||
12-09-2013, 19:21
|
|||
|
|||
A co sądzicie o zastosowaniu zeolitu?? Szperam po necie i czym więcej szukam, tym bardziej głupieje. Jedni odradzają, drudzy doradzają a jeszcze inni namawiają zastosowanie.
|
|||
12-09-2013, 20:20
|
|||
|
|||
Ogólnie to w googlach krążą informację, że zeolit pochłania jakieś tam związki, i później je "wyrzuca" z powrotem do wody przez co mogą być glony itd. lecz według moich obserwacji nic takiego nie ma miejsca. Używałem zeolitu przez ponad 2 lata we filtrze i wszystko było okej.
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|