Wkłady do filtra - Amazonka - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Technika (/forumdisplay.php?fid=29) +--- Wątek: Wkłady do filtra - Amazonka (/showthread.php?tid=4994) |
Wkłady do filtra - Amazonka - kuki102 - 12-09-2013 18:19 Witam. Postanowiłem po raz kolejny się was poradzić Mianowicie, zakupiłem FILTR JBL E901 GREENLINE. Do tego dostałem Wkład ceramiczny, 2 wkłady gąbkowe biologiczne + pakiet wkładów zeolit oraz węgiel aktywny oraz prefiltr. I teraz pytanie: Czy mam taki zestaw wkładów zastosować, czy jakiś inny? Dodam też, że akwarium będzie zupełnie nowe, bez ryb, z wodą RO i zestawem CO2. Ryby będą wpuszczane w późniejszym czasie więc przy okazji pytanie: co zrobić, żeby woda szybciej była gotowa do jej zamieszkania? RE: Wkłady do filtra - Amazonka - S'Sayan - 12-09-2013 18:21 Zamiast zeolitu i węgla aktywnego daj ceramikę i będzie okej. Cytat:co zrobić, żeby woda szybciej była gotowa do jej zamieszkania?Możesz dać bakterie do filtra lecz nie licz na to, że parametry ustabilizują się od tak po tygodniu. RE: Wkłady do filtra - Amazonka - kuki102 - 12-09-2013 19:21 A co sądzicie o zastosowaniu zeolitu?? Szperam po necie i czym więcej szukam, tym bardziej głupieje. Jedni odradzają, drudzy doradzają a jeszcze inni namawiają zastosowanie. RE: Wkłady do filtra - Amazonka - S'Sayan - 12-09-2013 20:20 Ogólnie to w googlach krążą informację, że zeolit pochłania jakieś tam związki, i później je "wyrzuca" z powrotem do wody przez co mogą być glony itd. lecz według moich obserwacji nic takiego nie ma miejsca. Używałem zeolitu przez ponad 2 lata we filtrze i wszystko było okej. |