CO2 elektrozawór
|
14-10-2015, 21:38
|
|||
|
|||
RE: CO2 elektrozawór
Okej, podłączyłem odwrotnie, ale nie w tym tkwił problem, chyba. Przykreciłem zaworek na maksa kombimerkami tym razem.
Właśnie, kiedy reglujecie gaz to normalnie ręcznie, czy za pomocą narzędzi? Przykręciłem ten zaworek, i powoli kombinerkami odkręcałem, ruszyłem go może 1-2mm i udało mi się ustawić około 1b/s. Czy z zaworkiem można jeszcze kombinować prócz ruszania tej małej nakrętki - poruszać dużą? A teraz załóżmy, że wszystko gra, leci gaz, roślinki szczęśliwe, indykator zielony(?), jak dostosować czas świecenia i wylot wody Wybaczcie te wszystkie pytania, ale zależy mi bardzo, żeby nie zagazować ryb, dzięki za pomoc! |
|||
14-10-2015, 21:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-10-2015 21:52 przez Dikej.)
|
|||
|
|||
Zaworek reguluje ręcznie, świecę 9h dziennie, wylot mam ustawiony tak żeby delikatnie ruszał powierzchnią wody, gazuje 24/7
420 |
|||
16-10-2015, 20:16
|
|||
|
|||
Ja muszę użyć kombinerek, wyregulowałem przepływ na ok. 1bąbel na 3s. Nie mam licznika, ale włożyłem końcówkę do wody i widać ile leci. Jednak po ponownym połączeniu, nawet po kilku godzinach gaz nie wylatuje z dyfuzora.. jak podkręcam ciut mocniej to leci, ale jak szalony. Mam wrażenie jakby ciśnienie nie było wystarczające do przepchania gazu. Help!
Po drodze z precyzyjnego do dyfuzora jest szybkozłączka, ale nie sądzę aby była nieszczelna |
|||
16-10-2015, 21:02
|
|||
|
|||
pamietaj ze po regulacji i ustawieniu przepływu gaz ustablizuje sie dopiero po ok 20-30 minutach
zatem ustaw troche wiecej niz byś chciał i zostaw to na pół godziny. Ustablizuje sie i zobaczysz czy to wsytarczajca ilosć czy trzeba zmieniejszyc czy zwiekszyc ilosc. Miedzy 1 a 2 b/s to minimalny ruch zaworka, czasem dosłownie dotknięcie. Reguluj, sprawdzaj az ustawisz tak jak chcesz miłej zabawy |
|||
16-10-2015, 23:46
|
|||
|
|||
harek napisał(a):Miedzy 1 a 2 b/s to minimalny ruch zaworka, czasem dosłownie dotknięcie.Właśnie między innymi dlatego nie używam zaworka precyzyjnego. Gaz idzie prosto z reduktora do atomizera wewnętrznego, a reguluje reduktorem na 3 podejścia i mam spokój. http://www.facebook.com/AmatorskaHodowlaKrewetek http://www.facebook.com/Rośliny-Akwariow...017673358/ |
|||
17-10-2015, 08:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-10-2015 08:31 przez alarmowiec.)
|
|||
|
|||
Jakie ciśnienie masz za reduktorem. Dużo łatwiej ustawić zaworek jak jest to ok. 1 bara. Niestety ryzyko przyduchy przy kończącej się butli jest wtedy większe.
Postaram się mieć testy do zbadania wody na niedzielę. Jak ktoś będzie miał dzisiaj to jeszcze napiszę. |
|||
18-10-2015, 20:16
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-10-2015 20:31 przez BeastlyGoat.)
|
|||
|
|||
RE: CO2 elektrozawór | |||
18-10-2015, 20:32
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-10-2015 20:36 przez Dikej.)
|
|||
|
|||
To jest atomizer, działa od +-1,5 bara. Musisz puścić gaz tak dość konkretnie i zaczekać trochę. Mgiełka powinna zacząć lecieć po około 20 minutach. Jeśli masz licznik bąbli to na początku będzie w nim burza, ale po chwili się uspokoi. W miarę możliwości staraj się nie przerywać podawania gazu, bo atomizery mają tendencję do zapychania się i później trzeba je octem przetykać.
Ocet z kolei niszczy połączenie plastik/ceramika i atomizer po kilku przetkaniach zaczyna przepuszczać gaz bokiem. To takie moje doświadczenie z tym bajerem. 420 |
|||
18-10-2015, 20:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-10-2015 21:08 przez BeastlyGoat.)
|
|||
|
|||
Pare dni siedział w akwa, to może jest zatkany.. ale gaz z tego atomizera leci od razu po podkręceniu, z tym, że jak burza właśnie. Po 20 min. powinien się uspokoić tak? licznika nie mam, sprawdzałem odkręcając dyfuzor.
a ciśnienie mam w porządku? |
|||
18-10-2015, 20:53
|
|||
|
|||
Ciśnienie moim zdaniem masz za duże za reduktorem. Nakręć krótki filmik jak gaz wylatuje z atomizera odrazu po odkręceniu zaworu. Najpierw jednak, ustaw ciśnienie na max 2 bar i poczekaj kilkanaście/dziesiąt minut.
420 |
|||
18-10-2015, 20:54
|
|||
|
|||
Wszystko CI już napisaliśmy, ja, alarm i dikej, czytaj i działaj, to nie jest trudne, ogarniesz
|
|||
18-10-2015, 21:18
|
|||
|
|||
Dobra chłopaki już Was nie męczę, ogarne to i napisze jak poszło!
Wielkie dzięki za wskazówki ;D A może i jakiś inny nowicjusz skorzysta z tematu. |
|||
18-10-2015, 22:15
|
|||
|
|||
No od tego zdjęcia trzeba było zacząć. Masz wysoko ciśnieniowy system z atomizerem. W takiej instalacji zaworek precyzyjny jest zbędny i powinieneś go usunąć bo może być jedynie źródłem nieszczelności.
Ilość wypływającego gazu regulujesz jedynie reduktorem . Ze względu na możliwość zalania go wodą możliwe że będziesz musiał zacząć od ciśnienia 4 barów. Jeśli nadal gaz nie poleci to pozostaje ci kąpiel w Ace a nie occie. Reakcje atomizera są dość wolne więc na zmianę pracy musisz trochę czekać tzn. że jak zacznie ci mocno lecieć gaz to musisz zmniejszać ciśnienie reduktorem w sposób powolny (z przerwami ) ąż ustawisz wymagany przepływ. |
|||
20-10-2015, 23:25
|
|||
|
|||
Wróciłem chyba już wszystko ogarnąłęm, zamieszczam filmik z pracą atomizera. Ciśnienie na reduktorze ustawione na 2 bary, w butli 60. Teraz mam tylko nadzieje, że nic co by mogło zagazować ryby się nie stanie(muszę pilnować jak zacznie spadać ciśnienie w butli, bo gaz się wtedy kończy i leci mocniej, no nie?) oraz, że czeka mnie bujny wzrost roślin i pogrom zielonych nitek
Wiem, że ciężko mi było zajarzyć na począku o co chodzi, ale po przeanalizowaniu wszystkiego już wiem na czym stoję. Wielkie dzięki Panowie! atomizer film |
|||
20-10-2015, 23:42
|
|||
|
|||
No i pięknie
420 |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|