Pijawki
|
11-09-2013, 20:50
|
|||
|
|||
Pijawki
Witam! Ostatnio zauwazylem male "pijawki" w podlozu!! Nie wiem dokladnie co to za stwory sa czarne, maja okolo 1-2cm i przypominaja pijawki!! Czy to cos niepokojacego?? Jesli tak to jak je zwalczyc?
|
|||
11-09-2013, 21:10
|
|||
|
|||
RE: Pijawki
Jak możesz to jakieś zdjęcie wstaw osobiście sporo czytałem o akwarystyce ale o pijawkach nie widziałem ani wzmianki
|
|||
18-09-2013, 21:49
|
|||
|
|||
A jakie masz ryby? Jeżeli temat się nie przeterminował...
Nie tylko chłopaki lubią robaki |
|||
20-09-2013, 13:08
|
|||
|
|||
neonki, danio, kiryski, otoski i amano!! Akwarium mam 112l. te pełzajace glizdy nadal widuje w podlozu ale nic zlego jak narazie sie nie dzieje.
|
|||
22-09-2013, 18:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-09-2013 18:31 przez Lermi.)
|
|||
|
|||
W przypaku Twoich ryb pijawki byłyby widoczne a nawet bardzo widoczne. Pijawki rybie są stosunkowo duże, więc zobaczyłbyś je, kiedy są przyssane.
Natomiast gdy odpadną od ryby, pozostawiają rankę. Z podaniem rybek chodziło mi o to, że u niektórych ryb jest ona lepiej widoczna, u niektórych mniej. Po odłączeniu się pijawki ryba jest w dość kiepskim stanie - ranka się nie goi, widać wokół niej zaczerwienienie, no i często infekcje. Bakteryjne, pasożytnicze itp. Im jaśniejsze ubarwienie stwora, tym łatwiej stwierdzić, czy coś go gryzło. A no i jak chcesz wiedzieć co to jest, to zagarnij stwora do słoika po koncentracie pomidorowym itp, zapłać 1,9 za znaczek i ślij. Nie tylko chłopaki lubią robaki |
|||
25-09-2013, 07:01
|
|||
|
|||
Dzieki za pomoc! Wlasnie nie zauwazylem zeby cos zlego dzialo sie rybkom!! zastanawiam sie czym zywia sie te stworki!?
|
|||
25-09-2013, 16:16
|
|||
|
|||
Zależy co to za stwór, ale przeważnie to taka wodna odmiana dżdżownicy
Nie tylko chłopaki lubią robaki |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »