Pijawki - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Forum ogólne (/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: Pijawki (/showthread.php?tid=4988) |
Pijawki - klemens294 - 11-09-2013 20:50 Witam! Ostatnio zauwazylem male "pijawki" w podlozu!! Nie wiem dokladnie co to za stwory sa czarne, maja okolo 1-2cm i przypominaja pijawki!! Czy to cos niepokojacego?? Jesli tak to jak je zwalczyc? RE: Pijawki - Mikołaj - 11-09-2013 21:10 Jak możesz to jakieś zdjęcie wstaw osobiście sporo czytałem o akwarystyce ale o pijawkach nie widziałem ani wzmianki RE: Pijawki - Lermi - 18-09-2013 21:49 A jakie masz ryby? Jeżeli temat się nie przeterminował... RE: Pijawki - klemens294 - 20-09-2013 13:08 neonki, danio, kiryski, otoski i amano!! Akwarium mam 112l. te pełzajace glizdy nadal widuje w podlozu ale nic zlego jak narazie sie nie dzieje. RE: Pijawki - Lermi - 22-09-2013 18:29 W przypaku Twoich ryb pijawki byłyby widoczne a nawet bardzo widoczne. Pijawki rybie są stosunkowo duże, więc zobaczyłbyś je, kiedy są przyssane. Natomiast gdy odpadną od ryby, pozostawiają rankę. Z podaniem rybek chodziło mi o to, że u niektórych ryb jest ona lepiej widoczna, u niektórych mniej. Po odłączeniu się pijawki ryba jest w dość kiepskim stanie - ranka się nie goi, widać wokół niej zaczerwienienie, no i często infekcje. Bakteryjne, pasożytnicze itp. Im jaśniejsze ubarwienie stwora, tym łatwiej stwierdzić, czy coś go gryzło. A no i jak chcesz wiedzieć co to jest, to zagarnij stwora do słoika po koncentracie pomidorowym itp, zapłać 1,9 za znaczek i ślij. RE: Pijawki - klemens294 - 25-09-2013 07:01 Dzieki za pomoc! Wlasnie nie zauwazylem zeby cos zlego dzialo sie rybkom!! zastanawiam sie czym zywia sie te stworki!? RE: Pijawki - Lermi - 25-09-2013 16:16 Zależy co to za stwór, ale przeważnie to taka wodna odmiana dżdżownicy |