ph 8 jak je obniżyć pomocy
|
12-03-2012, 22:05
|
|||
|
|||
RE: ph 8 jak je obniżyć pomocy
Jedyne sensowne wyjście to woda RO, pytanie do czego Ci to niskie pH.
|
|||
13-03-2012, 10:37
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-03-2012 10:37 przez piciu-p4.)
|
|||
|
|||
Może jeszcze filtrować przez kwaśny torf ogrodowy. Daje to rewelacyjne wyniki. Oprócz ph zbijał skutecznie gh i kh.
Znaczy się zrobić armatkę torfową. Apistogramma norberti; Taeniacara candidi; Apistogramma sp.Nanay/Melgar; Apistogramma gibbiceps; Lamontichthys llanero; Nannostomus mortenthaleri; Nannostomus trifasciatus; Axelrodia riesei; Loricaria simillima; Nannoptopoma sp. Peru; Hypoptoma gulare; Rivulus rectocaudatus; Betta brownorum; Otocinclus affinis; Colisa fasciata; Rasbora hengeli; Carinotetraodon travancoricus; Neolebias unifasciatus; Danio tinwini; Poecilocharax weitzmani; Hyphessobrycon scholzei; Hemigrammus erythrozonus; |
|||
15-03-2012, 00:33
|
|||
|
|||
Jaki filtr - kaskadowy czy kubel? Kaskada moze rowniez wytracac co2 i podnosic ph. U mnie tak jest. Bez dozowania CO2 ph rosnie do 7.9. Pozatym nie mam nic co obniżało by ph.
http://portfotolio.net/62693539@N07 |
|||
15-03-2012, 22:59
|
|||
|
|||
Potrzebuję obniżyć ph dla rybek, zwłaszcza tęczanek i neonków,
W tej chwili mam tam filtry wewnętrzne, ale zmienię na multikani 800 mam zamiar tam włożyć również wkład torfowy ![]() |
|||
15-03-2012, 23:12
|
|||
|
|||
O ta uwaga Vasteq'a bardzo cenna, ja właśnie w moim mniejszym zbiorniczku mam kaskadę. Od 0,5 roku mieszam kranówę z RO i po podmianie wszystko ładnie spada (twardości do 3:6 - KH; 7:10 GH) Ph do 6,8, po czym stopniowo rośnie i Ph dobija nawet do 7,8 po ok 10 dniach. Nie mam żadnych kamieni, podłoże to żwirek kwarcowy - uprzednio sprawdzony przed zalaniem.
W kaskadzie mam garść ceramiki JBL i gąbkę, dozuję też węgiel w płynie. toxic69 |
|||
19-03-2012, 01:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-03-2012 01:04 przez vasteq. Powód: Nowe informacje)
|
|||
|
|||
To jest normalne ze jeśli nie ma się aktywnego podłoża i innych sposobów na zakwaszanie wody (np garbniki) to kaskada powodując ruch wody wytrąca Co2 które w tym wypadku może być jedynym elementem obniżającym ph. Hodowcy krewetek mogą to potwierdzić. Podejrzewam również że silne ruchy wody w komorze wirnika mogą też temu sprzyjać. Z reguły woda w kontakcie z powietrzem atmosferycznym dąży do wyrównania zawartości Co2 jakie jest właśnie w powietrzu.
http://portfotolio.net/62693539@N07 |
|||
19-03-2012, 14:44
|
|||
|
|||
Torfowy wkład może obniżyć pH przy dłuższym stosowaniu ale... nie musi. Jak będzie KH wysokie to czekaj tatka latka. Można zastosować preparaty typu pH minus/KH minus ale one działają gwałtownie, co nie zawsze jest mile widziane
![]() Kolejna metoda to używanie wody z RO i zakwaszanie jej do potrzebnego pH. Oczywiście jak pisał przedmówca test na twardość węglanową (zasadowość) jest potrzebny żeby nie przesadzić i nie zrobić rybom zalewy octowej. ps. i jeszcze jedno - kupując pH minus upewnij się czy nie jest zrobiony na fosforanach - za dużo fosforanów powoduje, że woda staje się nawozem dla glonów ![]() |
|||
19-03-2012, 15:08
|
|||
|
|||
(19-03-2012 14:44 )adam_lodz napisał(a): .. Myślę, że to jest najlepsze rozwiązanie dla ciebie. Jeżeli nie chcesz inwestować w specjalny filtr do wody to zawsze możesz kupować wodę z filtra RO w sklepach akwarystycznych. Przy tej wielkości zbiornika (100 l) podmieniasz pewnie +/- 30 l tygodniowo licząc rozcieńczenie wody kranowej wodą RO w proporcjach 1:2 lub 1:3 potrzebujesz na jedną podmianę 10 lub 15 l . Miesięcznie od 40 do 60 l to nie będzie jakiś majątek. pozdrawiam Maciej |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: