ph 8 jak je obniżyć pomocy
|
04-03-2011, 16:52
|
|||
|
|||
ph 8 jak je obniżyć pomocy
witam .Mam ph8 wody jak je obniżyć. Rośliny mam całe obsypane białym nalotem jakby ktoś obsypał je kaszką .,czy podanie co2 w płynie coś pomoże :?: Jeśli ph jest takie to przy każdej podmianie muszę dodawać wodę destylowaną :?: moje rybki to mieczyki i danio.
|
|||
04-03-2011, 17:06
|
|||
|
|||
zachęcam do korzystania z wyszukiwarki
np. http://www.akwarysci-poznan.pl/forum/ph-vt37.htm warto przy takich pytaniach szczegółowo opisać zbiornik i sprzęt, większe prawdopodobieństwo trafnej diagnozy p.s. ocho napad mnie ubiegł |
|||
05-03-2011, 00:25
|
|||
|
|||
Powiedz czy znasz inne parametry wody?
Dokładnie chodzi mi o twardości węglanową i ogólną. Jeżeli twardości masz wysokie to PH za łatwo nie obniżysz. Rozumiem, że lejesz do akwa wodę z kranu? pozdrawiam Maciej |
|||
18-03-2011, 13:03
|
|||
|
|||
RE: ph 8 i nie tylko pomocy
Witam .Wodę w baniaku ph8 no3 .5 gh.15 kh.12 woda w kranie ph8 gh20 kh 17 od 2 tygodni podaje co2 w płynie .Nie wiem co dalej mam zrobić .W niedziele muszę podmienić wodę .Proszę o pomoc .Jakie powinny być dobre parametry wody .
|
|||
18-03-2011, 13:53
|
|||
|
|||
RE: ph 8 jak je obniżyć pomocy
Przy tak dużym Kh które nie zbija ci się to nie jest dziwne ze Ph masz takie duze. Musisz obniżyć twardość węglanową czyli Kh
|
|||
19-03-2011, 00:47
|
|||
|
|||
A żeby zbić twardość węglanową czyli KH podmieniaj wodą z filtra odwróconej osmozy czyli RO.Lub wodą demineralizowaną czy inaczej destylowaną.Obydwie te wody mają bardzo niskie KH co pozwoli ci zbić PH.
http://ukajali.bloog.pl/ |
|||
19-03-2011, 02:30
|
|||
|
|||
Dziękuje bardzo za sprostowanie i uświadomienie
http://ukajali.bloog.pl/ |
|||
11-03-2012, 15:07
|
|||
|
|||
Czy woda przepuszczona przez filtr Brita to to samo co woda demineralizowana.Czy zmiana korzenia na nowy pomoże w zbiciu nadmiernego pH8?,może zastosowac torfowy wkład do filtra?
|
|||
11-03-2012, 21:44
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-03-2012 23:29 przez rafal.)
|
|||
|
|||
(11-03-2012 15:07 )Kaska napisał(a): Czy woda przepuszczona przez filtr Brita to to samo co woda demineralizowana.Czy zmiana korzenia na nowy pomoże w zbiciu nadmiernego pH8?,może zastosowac torfowy wkład do filtra?moja odpowiedź : Woda z Brity to woda przepuszczona przez węgiel aktywny a więc nie jest to to samo co woda z RO. Nie wpłynie na zmianę Ph . Korzeń może pomóc w obniżeniu Ph poprzez zakwaszenie wody a wydzielając związki humusowe zmniejsza się ilość światła co również obniża pośrednio Ph Twoja odpowiedź (linka przeczytałem ) jest trochę nie na temat Wiadomo że stosowanie węgla aktywnego w akwarium jest szkodliwe i stosować się go powinno tylko doraźnie do usuwania trucizn (lekarstw ) z akwarium . "Specjaliści z Brity w tym nie są odkrywczy . Kaska nie pytała o możliwości hodowli rybek tropikalnych na wodzie z Brity a o to czy zbije nią Ph |
|||
11-03-2012, 22:33
|
|||
|
|||
Z tego wszystkiego zrozumiałam, ze nie powinno sie użyć wody z brity, ale co zrobić w takim razie, żeby obniżyć ph, nie znam się na technicznych sprawach, więc prosze o proste wyjasnienie
Pytałam tez o użycie torfowego wkładu filtracyjnego, czy to coś da? |
|||
11-03-2012, 22:36
|
|||
|
|||
Generalnie muszisz obniżyć twardość węglanową czyli KH, jak ją obniżysz to dopiero beziesz mogła obniżyć pH, a być może ono samo spadnie.
|
|||
11-03-2012, 22:43
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-03-2012 22:49 przez alarmowiec.)
|
|||
|
|||
(11-03-2012 22:33 )Kaska napisał(a): Z tego wszystkiego zrozumiałam, ze nie powinno sie użyć wody z brity, ale co zrobić w takim razie, żeby obniżyć ph, nie znam się na technicznych sprawach, więc prosze o proste wyjasnieniePrzede wszystkim należy ustalić przyczynę takiego Ph . Jaka masz wodę kranową i jak często podmieniasz wodę w akwarium i w jakiej ilości . Jakie masz dno . Jeśli zwykły żwirek to może zanieczyszczonym związkami wapnia . Żeby podać ci jakoś doradzić musimy wiedzieć coś więcej . Jeśli masz test to zmierz twardość węglanową . Torfowy wkład powinien ci obniżyć Ph |
|||
12-03-2012, 21:53
|
|||
|
|||
Zmierzyłam i ph wody kranowej jest takie samo jak w akwa i wynosi 8, podmieniam wodę raz na dwa tygodnie w ilosci 25%, mam stary ośmioletni żwir, wiec to chyba nie to? A testu na twardość nie posiadam. Akwa ma ogólnie 96 litrów z oswioetleniem 2x18 wat z odbłyśnikiem.
|
|||
12-03-2012, 21:56
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-03-2012 22:57 przez Stiep. Powód: Poprawiona pisownia)
|
|||
|
|||
Na naszej kranówce, pH inne nie będzie, testowanie miałoby sens gdybyś jakoś tą wodę zmiękczała, jak lejesz sam kran to bezie twarda jak cholera.
|
|||
12-03-2012, 21:58
|
|||
|
|||
To co mam lać?
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »