wybór roślin
|
26-01-2012, 20:26
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-01-2012 21:32 przez edison.)
|
|||
|
|||
wybór roślin
Napisałem ten temat ponieważ w dziedzinie akwarystyki orłem nie jestem a szczególnie w temacie roślin.
Jakie polecacie rośliny do 126l.. i w jakich ilościach Nie chcę sam wybierać roślin aby mi poprostu nie zmarniały w nieodpowiednich warunkach lub były za duże na moje akwarium. Tymczasem posiadam dość szybko rosnące rośliny a chciałbym rośliny trudniejsze w uprawie i powiedzmy wchodzące w czerwony kolor przy wybarwieniu. Moim planem jest utrzymanie 3/4 zbiornika zarośnięte roślinami jak do tej pory. Parametry i dane które utrzymują się w mojej kałuży. nawożenie co2 z butli , sole mikro, makro oświetlenie 4x18w. podłoże - ziemia + żwirek 1-2 mm woda kranówka ph; 7 kh:10 gh:18 temperatura jesień-zima-wiosna 26 stopni lato wiadomo będzie więcej ale postaram się utrzymać do 28 wody RO raczej nie będę stosował jak mi się coś przypomni to dopiszę |
|||
27-01-2012, 10:28
|
|||
|
|||
RE: wybór roślin
link do zbrojnika niebieskiego:
http://allegro.pl/zbrojnik-niebieski-glo...98324.html |
|||
27-01-2012, 12:08
|
|||
|
|||
Podstawą do napisania tematu są pewne moje obawy iż duża lista roślin nadająca się do wody miękkiej pewnie nie nadaje się do twardej takiej jakiej mam w kranówce.
Chyba że się mylę i się dostosują do panujących warunków. |
|||
27-01-2012, 12:11
|
|||
|
|||
Najlepszym rozwiązaniem jest, byś zaproponował co się Tobie podoba - wtedy łatwiej coś podpowiedzieć
|
|||
27-01-2012, 12:22
|
|||
|
|||
Ja też trzymam rośliny w kranówie (te o których Tobie pisałem) i jest ok.
|
|||
31-01-2012, 19:59
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-01-2012 19:59 przez edison. Powód: Nowe informacje)
|
|||
|
|||
czarex no to masz
-Rotala green -Rotala rotundifolia Red -Ludwigia natans -Ludwigia peruensis -Ranunculus inundatus -Limnofilia aromatica -Hemianthus micranthemoides -Alternanthera Cardinalis -Eusteralis stellata -Eustralis sp. -Heteranthera zosterifolia -Ludwigia var. CUBA -Rotala Macrandra -Rotala Macrandra - Green -Echinodorus Rose -Hygrophila polysperma 'Rosanervig' -Limnophila aquatica -Ludwigia natans -Ludwigia arcuata -Proserspinaca palustris najpierw proszę o opinie które rośliny się u mnie nie zmarnują. kupował ktoś od gościa z Lucin sprzedający sole i rośliny na allegro? |
|||
01-02-2012, 11:16
|
|||
|
|||
wybór roślin
Ja kupowałem u niego roslinki , chyba blyxe . Roslinki ładne duże
|
|||
02-02-2012, 23:08
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-02-2012 23:08 przez soft. Powód: Nowe informacje)
|
|||
|
|||
Simon - a robiłeś pomiary naszego rurowitu ? Z tego co pamiętam ph troszkę ponad 7 , ale reszta to totalnie nie pamiętam.. Wiem że gdzieś na PKMD kilkukrotnie podawałem ale weź teraz szukaj... a to nie było rok czy 2 lata tamu
200L.............Loading |
|||
04-02-2012, 17:17
|
|||
|
|||
temat do zamknięcia rośliny zakupione
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »