![]() |
wybór roślin - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Akwarystyka słodkowodna (/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Rośliny oraz glony (/forumdisplay.php?fid=30) +--- Wątek: wybór roślin (/showthread.php?tid=2078) |
wybór roślin - edison - 26-01-2012 20:26 Napisałem ten temat ponieważ w dziedzinie akwarystyki orłem nie jestem a szczególnie w temacie roślin. Jakie polecacie rośliny do 126l.. i w jakich ilościach Nie chcę sam wybierać roślin aby mi poprostu nie zmarniały w nieodpowiednich warunkach lub były za duże na moje akwarium. Tymczasem posiadam dość szybko rosnące rośliny a chciałbym rośliny trudniejsze w uprawie i powiedzmy wchodzące w czerwony kolor przy wybarwieniu. Moim planem jest utrzymanie 3/4 zbiornika zarośnięte roślinami jak do tej pory. Parametry i dane które utrzymują się w mojej kałuży. nawożenie co2 z butli , sole mikro, makro oświetlenie 4x18w. podłoże - ziemia + żwirek 1-2 mm woda kranówka ph; 7 kh:10 gh:18 temperatura jesień-zima-wiosna 26 stopni lato wiadomo będzie więcej ale postaram się utrzymać do 28 wody RO raczej nie będę stosował jak mi się coś przypomni to dopiszę RE: wybór roślin - Simon - 27-01-2012 10:28 link do zbrojnika niebieskiego: http://allegro.pl/zbrojnik-niebieski-glonojad-samica-i2074898324.html RE: wybór roślin - edison - 27-01-2012 12:08 Podstawą do napisania tematu są pewne moje obawy iż duża lista roślin nadająca się do wody miękkiej pewnie nie nadaje się do twardej takiej jakiej mam w kranówce. Chyba że się mylę i się dostosują do panujących warunków. RE: wybór roślin - czarex - 27-01-2012 12:11 Najlepszym rozwiązaniem jest, byś zaproponował co się Tobie podoba - wtedy łatwiej coś podpowiedzieć ![]() RE: wybór roślin - Simon - 27-01-2012 12:22 Ja też trzymam rośliny w kranówie (te o których Tobie pisałem) i jest ok. RE: wybór roślin - edison - 31-01-2012 19:59 czarex no to masz ![]() ![]() -Rotala green -Rotala rotundifolia Red -Ludwigia natans -Ludwigia peruensis -Ranunculus inundatus -Limnofilia aromatica -Hemianthus micranthemoides -Alternanthera Cardinalis -Eusteralis stellata -Eustralis sp. -Heteranthera zosterifolia -Ludwigia var. CUBA -Rotala Macrandra -Rotala Macrandra - Green -Echinodorus Rose -Hygrophila polysperma 'Rosanervig' -Limnophila aquatica -Ludwigia natans -Ludwigia arcuata -Proserspinaca palustris najpierw proszę o opinie które rośliny się u mnie nie zmarnują. ![]() kupował ktoś od gościa z Lucin sprzedający sole i rośliny na allegro? wybór roślin - sajmon12 - 01-02-2012 11:16 Ja kupowałem u niego roslinki , chyba blyxe . Roslinki ładne duże RE: wybór roślin - soft - 02-02-2012 23:08 Simon - a robiłeś pomiary naszego rurowitu ![]() ![]() RE: wybór roślin - edison - 04-02-2012 17:17 temat do zamknięcia rośliny zakupione |