Restart i stare podłoże/
|
24-03-2015, 18:16
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-03-2015 18:17 przez edison.)
|
|||
|
|||
Restart i stare podłoże/
Mam zamiar przepłukać Prosoil po prawie dwóch latach od zalania (27litrów), w podłożu jest dużo mułu i pyłu, gdy cokolwiek ruszyć to zaraz jest katastrofa w postaci nitek i mętna woda, dopiero po tygodniu wszystko wraca do normy.
Substrat i tak już nie ma właściwości nawożących więc będzie płukane pod łagodnym strumieniem wody kranowej z sitkiem. Część odzyskanego podłoża wróci do akwarium i będzie przysypane 9l. nowego podłoża. Niespotkałem podobnych tematów, wiem od kreweciarzy że praktykują takie płukanie bez wpływu na strukture granulek. Dodam że odmulenie wężem nie wchodzi w gre bo wiadomo nie zrobię tego dokładnie a do tego mam gęsto zarośnięty zbiornik. Jak to wygląda u was z płukaniem podłoża aktywnego , czy stosujecie takie zabiegi? |
|||
24-03-2015, 18:43
|
|||
|
|||
RE: Restart i stare podłoże/
Możesz płukać, ale dobrze na dnie zostawić cienką warstwę tego niepłukanego.
Estimative Index (EI) i sole są jak socjalizm, czyli "Bohaterskie pokonywanie trudności, nieznanych w żadnym innym ustroju" |
|||
24-03-2015, 19:27
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-03-2015 19:28 przez Marmota.)
|
|||
|
|||
Ja kiedyś rozsypałem na gazetach do wyschnięcia na słońcu i dopiero jak porządnie przeschło, pył wywiało, przesypałem do ponownego użycia. Czyli krótko mówiąc odpyliłem substrat. Metoda bardzo skuteczna ale długotrwała.
Pzdr |
|||
24-03-2015, 20:33
|
|||
|
|||
Wszystkie rady będą przydatne bo nigdy tego nie robiłem a nie chce rozwalić granulatu przy czyszczeniu
|
|||
24-03-2015, 21:32
|
|||
|
|||
Przelewaj wodę przez granulat przy pomocy jakiegoś sitka.
Estimative Index (EI) i sole są jak socjalizm, czyli "Bohaterskie pokonywanie trudności, nieznanych w żadnym innym ustroju" |
|||
10-06-2015, 18:40
|
|||
|
|||
ja zrobiłem jak kolega Marmota
i działa ale wiem też że płukaja podłoze i tylko ten pył odchodzi a granulki zostaja (znajomy tak robił) |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|