kolor rotala rotundifolia red i problem z helferi pogostemon
|
15-02-2015, 18:19
|
|||
|
|||
kolor rotala rotundifolia red i problem z helferi pogostemon
Moja rotala rotundifolia red wygląda tak.
Chciałbym by nabrała kolorów jak na poniższej fotce. Licze na sugestię. Druga sprawa to progostemon który trochę mi zmarniał i nie wiem jaki błąd zrobiłem. Proszę napiszczie co poszło nie tak. Tak wyglądał A tak teraz |
|||
15-02-2015, 18:25
|
|||
|
|||
RE: kolor rotala rotundifolia red i problem z helferi pogostemon
pogestemon jest wrażliwy na spadki potasu, ale tutaj chyba mu za gęsto, może byś powiedział jak nawozisz?? dla czerwieni rotali to odstawiamy makro i dajemy więcej mikro byle nie AA, i żelazo
|
|||
15-02-2015, 19:22
|
|||
|
|||
Podaje sole przyznam że dawkę ustalam według tego co mam napisane od "Zuz-anna-net" z allegro.
Sole podaje osobno, +/- w takim schemacie. 1dzień 1/2 Potas, 1/2 Azot, 1/2magnez, 2dzień 1/2 mikro 1/4 fe 3dzień 1/2 Potas, 1/2 azot, 1/4magnez, 4dzień 1/2 mikro 1/4 fe 5dzień 1/2 Potas, 1/2 azot, 1/4magnez, 6 dzień relax 7 dzień relax podmiana 50/60 % "dla czerwieni rotali to odstawiamy makro i dajemy więcej mikro byle nie AA, i żelazo" -jak bym miał zmodyfikować swój schemat by wybarwić rotale? Czy spadek dozowania makro nie wpłynie źle na pogestemon. Bo teraz rzeczywiście ograniczałem Potas. |
|||
15-02-2015, 19:40
|
|||
|
|||
A czemu nie micro AA ? za małe stężenia czy braknie składników ? i jakie polecasz mikro ?
|
|||
15-02-2015, 20:04
|
|||
|
|||
zarówno mikro jak i żelazo z AA to więcej wody niż nawozu, doszedłem do dawkowań rzędu 20-25 naciśnięć dziennie na 160l i zero poprawy w wybarwieniu(bez podawania makro) po przejściu na nawozy easy lifa i dawaniu dawki 10cio krotnie mniejszej po tygodniu widoczna poprawa w wybarwieniu
co do soli to wręcz nie wiem co ci doradzić bo ich nie znam ale ten wywód pani z allegro jest dla mnie najśmieszniejszy "7 dzień relax podmiana 50/60 %" ja w zbiornikach jak zastosuje podmiane 10% raz na 2 tygodnie to jest święto lasu, ale każdy zbiornik jest inny, choć stosowanie nawozów 5/7 dni w dodatku z dużą podmianą w niedziele powoduje że w weekend zbiornik sie zeruje a w poniedziałek zaczynają sie niedobory bo ostatni raz mikro dałeś w czwartek, w taki sposób można robić przepis na jabłecznik a nie na czerwień roślin |
|||
15-02-2015, 21:13
|
|||
|
|||
Nie podajesz podstawowych parametrów, jakie masz światło, jakizbiornik, jakie podłoże , i jak podajesz co2. Na początek to można tyle powiedzieć ze na solach to zapomnij o wybarwianiu
Estimative Index (EI) i sole są jak socjalizm, czyli "Bohaterskie pokonywanie trudności, nieznanych w żadnym innym ustroju" |
|||
15-02-2015, 22:53
|
|||
|
|||
zbiornik 80x40x45(h) czyli 144 l brutto 4x24w philips 865
podłoże: ziemia ogrodowa CO2 z butli podłączone pod wylot z filtra 24h podaje. świecę 10 godz Tu się zgadza bohen21 że z tym tymi brakami na 6/7 dzień bywa różnie pewnie powinienem podawać cały czas bez przerwy 7/7 dni . Stosuje podmianę 50% by wyzerować ilość nawozów. Tak piszą w EI. (wiem są zwolennicy i krytycy) Pociągnę jeszcze trochę na solach i zweryfikuje błędy a z czasem przejdę na easy lifa. |
|||
16-02-2015, 00:33
|
|||
|
|||
No czyli wszystko nieźle tylko podłoże lipne. Makro zacznij dawać Macro Green AA, potas AA albo Zoolek, do tego Mikro Zooleka 3ml dziennie. Później zredukuj stopniowo Macro Green do zera i podawaj je bardzo sporadycznie w niewielkich dawkach.
Estimative Index (EI) i sole są jak socjalizm, czyli "Bohaterskie pokonywanie trudności, nieznanych w żadnym innym ustroju" |
|||
16-02-2015, 13:55
|
|||
|
|||
A co z wodą? Teraz leje 100% kranówę i w najbliższym czasie nic się nie zapowiadana na kupno RO.
Co do podmian to starczy 10/30% na tydzień? |
|||
16-02-2015, 20:35
|
|||
|
|||
zmniejsz ilość podmian i zastosuj RO.
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|